
Pro příjemný a zdravý život … vyzkoušejte:
Pro vitaminy naštěstí nemusíme běžet do lesa jako Maruška ve známé pohádce o dvanácti měsíčkách. Můžeme si připravit zeleninovou vodu – skvělý vitaminový přípravek na zimní čas…
Jestliže nevlastníme odšťavňovač, je možné tímto způsobem zeleninu i uchovat. V obchodech snadno zakoupíme čerstvou zeleninu i teď, takže se do přípravy této zeleninové vody můžeme vrhnout třeba hned…
Potřebujeme: čerstvou zeleninu (můžeme použít jakoukoliv – dýni, mrkev, červenou řepu, ředkve, cibuli, celer, rajčata, různé druhy salátů… – a v jakékoliv kombinaci. Čím více druhů použijeme, tím výživnější a léčivější šťáva bude. Čerstvé listy kopřivy, smetánky, jitrocele, slézu, ale i lístky červené řepy, nať z mrkve…, vodu – té potřebujeme dvakrát tolik jako zeleniny, kvalitní 60% destilát – na konzervaci
Postup: Zeleninu oloupeme, nakrájíme na malé kousky, přidáme bylinky, vodu a vše pečlivě rozmixujeme. Poté necháme 20 minut louhovat a po uplynutí této doby přecedíme přes sítko. Vzniklou šťávu nalijeme do pečlivě alkoholem vypláchnutých skleněných lahví, zalijeme kvalitním destilátem – do 1,5 litru zeleninové vody dáváme 1 dl 60% alkoholu. Láhve pořádně uzavřeme, protřepeme a uložíme do chladničky. Během zimy užíváme 2× denně 1 štamprlku šťávy. Zeleninu, která nám zbude při cezení, můžeme použít jako hnojivo na záhony.
TIP: Zeleninovou šťávu si můžeme také připravit pouze z listů a natí zeleniny (listy mangoldu, salátů, kadeřávku, červené řepy, kedluby, mrkve, celeru, petržele, pastiňáku, topinamburu…) v kombinaci s listy kopřivy, smetánky, slézu, jitrocele, bršlice, ptačince žabince, popence a dalších. Postup je stejný jako u zeleniny.
(z knihy Simony Procházkové Zelinář – herbář zeleniny, vyšlo v meduňkové edici, dostupné na našem
e-shopu)