Meduňka,  Pro inspiraci,  Rady a tipy

Péče o nohy pro zdraví i krásu

Naše spolupracovnice Simona Procházková DiS., autorka několika knížek vydanyých v edici Knihovnička Meduňky (www.knihovnickamedunky.cz ), je specialistka na praktické a užitečné rady, které může využít každý – k jejich realizaci nepotřebujete žádné nedostupné nebo superdrahé prostředky, a účinek je přitom nemalý. Tentokrát Simona poradí, jak pečovat o nohy, které jsou během zimních měsíců uvězněné v pevných botách…

Nohy jsou denně zatěžovány, musejí nést celou naši váhu, vyrovnávat těžiště a udržovat rovnováhu celého těla. Jednoduše řečeno – bez nohou se nikam nedopravíme. Často se k nim však chováme přímo „macešsky“. Je tedy nejvyšší čas si začít svých nohou vážit a řádně o ně pečovat, aby byly zdravé a aby také dobře vypadaly. Nabízím řadu praktických rad, které může vyzkoušet každý… 

Zdraví a krásu nohou podpořme zevnitř
Pravidelný přísun železa, zinku, hořčíku, vápníku, nenasycených mastných kyselin a vitaminů skupiny B, vitaminů A, C, E je pro nohy nezbytný. Největším přírodním zdrojem železa, zinku a nenasycených mastných kyselin omega 3 a omega 9 jsou dýňová a lněná semena, zdrojem hořčíku a vápníku jsou zase mandle a mák. Lisují se z nich vysoce kvalitní oleje, které by v našem jídelníčku rozhodně neměly chybět. Doporučené dávkování – 1 x denně jednu lžičku od každého oleje (dýňový, lněný, mandlový, makový).
Vitaminy C, A, E a řadu dalších cenných látek obsahuje například rakytník řešetlákový a jablečný ocet. Rakytník v kombinaci s jablečným octem působí také detoxikačně, povzbuzuje trávení i metabolismus, takže je výborným podpůrným prostředkem při všech ozdravných, regenerujících, očistných i redukčních kúrách.

Rakytníkový ocet
Potřebujeme: 4 lžíce nadrcených plodů rakytníku, 0,5 litru kvalitního jablečného octa
Postup: Rakytník vložíme do lahve se širokým hrdlem, zalijeme octem, zašroubujeme a necháme 3 dny louhovat na klidném místě. Denně protřepáváme, aby se uvolnily léčivé látky. Po uplynutí této doby přecedíme, ocet nalijeme do skleněné lahve, zazátkujeme a uschováme v chladničce.

Začněme den s rakytníkovým octem!
Potřebujeme: 1 lžíci rakytníkového octu, 3 dl vlažné vody
Postup: Ocet smícháme s vlažnou vodou a vzniklý nápoj po doušcích vypijeme. Tento nápoj doporučuji popíjet každé ráno, po dobu 8 týdnů.

Ranní rozcvička prospívá nohám
Každé ráno si po dobu 10 minut provádíme toto cvičení: lehneme si na záda a nohama pohybujeme, jako bychom jeli na kole.

Podvečerní pohankovo – lněný čaj
Pohanka posiluje cévní stěny, a tak prospívá celému cévnímu systému, lněné semínko nás zase pomáhá udržet v kondici.
Potřebujeme: 2 lžičky pohanky lámanky (dá se tak koupit), 1 lžičku lněného semínka, 3 dl vroucí vody
Postup: Přísady smícháme, zalijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Poté přecedíme a po douškách vypijeme. Tento čaj doporučuji popíjet každý večer po dobu 8 týdnů.

Podvečerní procházka svědčí nohám, srdci i duševní hygieně
Dopřejme si aspoň 30 minut svižné chůze na čerstvém vzduchu. Čerstvý vzduch a pohyb se postarají o to, že si řádně prohřejeme tělo, „vyčistíme hlavu“ a večer budeme příjemně unavení.

Šlapání vody – prospívá celému krevnímu oběhu a navozuje spánek
Asi 30 minut před plánovaným ulehnutím si dopřejeme 1 – 3 minutovou (rozhodně ne déle!) krátkou chůzi ve studené vodě. Pak si vytřeme nohy hrubým ručníkem a už zůstaneme v teple. Tato procedura je prevencí i doplňkovou léčbou potíží s nohama a navíc pomáhá navodit spánek.

Nohy si zaslouží kvalitní péči…
K dennímu ošetřování nohou se hodí i rostlinné oleje a másla. Díky nízké molekulární hmotnosti a kulaté stavbě molekul chemických sloučenin lehce pronikají do kůže. Zjednodušeně řečeno je jejich složení podobné kožním tukům, proto je můžeme označit jako tuky příbuzné, jsou tedy pokožkou velmi dobře snášeny. Nejlepší rostlinný olej se získává bez tepelného či chemického zpracování, takovým říkáme extra panenské. Doporučuji olivový, mandlový či sezamový olej. Z rostlinných másel je výborné kakaové, olivové či bambucké.

Pleťová maska nohou z rostlinného másla
Potřebujeme: 2 lžíce bambuckého, olivového či kakaového máslo, potravinářskou fólii
Postup: Na nohy a chodidla si naneseme tenkou vrstvu másla, nohy si pak zabalíme do fólie, navlékneme si bavlněné ponožky a vše necháme 40 minut působit. Po této kosmetické proceduře budou nohy nádherně hebké a jiskrné.

Pleťová maska na nohy
Potřebujeme: 2 lžíce (kravského) másla, potravinářskou fólii, ponožky
Postup: Na nohy naneseme tenkou vrstvu másla, pak je obalíme fólií a natáhneme si ponožky.  Vše necháme 40 minut působit. Po uplynutí této doby nohy otřeme ubrouskem.

Peeling nohou a chodidel
Peeling pomáhá zbavit se odumřelých šupinek kůže a podporuje prokrvení. Domácí peeling si připravíme tak, že polévkovou lžíci olivového oleje smícháme s polévkovou lžící hrubé mořské soli, dobře promícháme a touto směsí jemně masírujeme nohy i chodidla po dobu 5 minut. Pak směs opláchneme teplou vodou.

Léčivé a zkrášlující koupele nohou
Slaná koupel nohou
Sůl detoxikuje, změkčuje, zjemňuje a vyživuje pokožku. Proto je vhodná pro přípravu léčivých a zkrášlujících koupelí.

Potřebujeme: 3 hrsti soli, dětskou vaničku (či větší nádobu), ručník
Postup: Sůl nasypeme do vaničky s teplou vodou a vložíme do ní nohy a necháme je v ní 10 minut odpočívat.  Tuto proceduru doporučuji provádět 2 x týdně.

Regenerující olejová koupel chodidel
Potřebujeme: 2 dl panenského olivového oleje, širokou nádobu, papírové utěrky
Postup: Olej zahřejeme asi na 40 °C, vlijeme do předem připravené široké nádoby a ponoříme do něho na 15 minut chodidla. Po vyjmutí chodidel můžeme ještě na 15 minut ponořit a zregenerovat i ruce. Tuto proceduru provádíme 1 x týdně.

Zjemňující koupel nohou
Potřebujeme: 3 polévkové lžíce sladké smetany, dětskou vaničku (či větší nádobu), ručník
Postup: Smetanu vlijeme do vaničky s teplou vodou a vložíme do ní nohy a necháme je v ní 10 minut odpočívat. Tuto proceduru doporučuji provádět 1 x týdně.

Změkčující koupel chodidel i nehtů
Potřebujeme: 3 dl teplého tučného mléka, 1 lžičku citrónové šťávy, dětskou vaničku (či větší nádobu), ručník
Postup: Citrónovou šťávu smícháme s mlékem, do této směsi ponoříme chodidla na dobu 10 minut. Po uplynutí této doby je vytáhneme, osušíme a můžeme provádět pedikúru. Nehty i kůže díky této koupeli změknou a půjdou mnohem lépe upravovat.

Octová koupel proti mykózám a pocení nohou
Potřebujeme: 2 dl octa, dětskou vaničku (či větší nádobu), ručník
Postup: Ocet nalijeme do vaničky s teplou vodou a vložíme do ní nohy a necháme je v ní 10 minut odpočívat. Tuto proceduru doporučuji provádět denně po dobu 3 týdnů. Doporučuji kombinovat se slanými koupelemi nohou.

Vinný ocet likviduje mykózy
Tento přípravek můžeme s úspěchem aplikovat na všechny druhy plísní. Zvláště účinný je při mykózách chodidel. Pokožku chodidel si 3 x denně po dobu 30 dní potíráme neředěným vinným octem a vše necháme zaschnout, neoplachujeme.

Koupit Meduňku