Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Rady a tipy,  Zdraví

Plody podzimního času: Jak nám pomůže kaštan?

Podzimní víkendovou procházku s dětmi můžeme obohatit sběrem kaštanů, dají se z nich vyrobit třeba tradiční půvabná kaštanová zvířátka, ale to není zdaleka jediné možné využití těchto leských hladkých a na dotek příjemných plodů. Kaštan je totiž kromě jiného taky balzám na klouby – jak píše ve své knížce Podzimní čarování Simona Procházková. V knížce najdete řadu receptů na různé dobroty a nápoje z podzimních surovin, tipy na podporu zdraví i pro zpříjemnění každodenního života v podzimních měsících… K dostání na našem e-shopu www.knihovnickamedunky.cz

Jírovec maďal je jedním z nejznámějších stromů. Dorůstá do výšky až třiceti metrů a daří se mu v hluboké a na živiny bohaté půdě. Do Evropy se dostal v 16. století z Turecka, jako léčivku ho prvně popsal Matthioli v tomtéž století. Latinské jméno hippocastanum poukazuje na fakt, že plodů jírovce se dříve používalo k léčbě dýchavičných koní. Proto se tomuto stromu také říká koňský kaštan. Jírovec kvete v květnu a jeho plody dozrávají koncem září nebo začátkem října.  Krásu rozkvetlého jírovce výborně vystihuje jeho maďarské pojmenování „bukrétafa“, což v překladu znamená – strom-kytice, asi ta největší, jakou si umíme představit.

Léčivé účinky kaštanu
Drogou je plod, květ a kůra. Asi nejdůležitější látkou obsaženou ve všech částech jírovce je oxikumarinový glykosid aesculin. Dále jsou přítomny saponin aescin (působí adstringentně, ale ve větších dávkách je jedovatý), flavonoidy, éterický olej, pektin a další. Všechny 3 drogy mají protizánětlivý účinek, odstraňují otoky, příznivě ovlivňují pevnost a elasticitu cév. Používají se při léčbě křečových žil, hemeroidů, při trombóze. Dále pomáhají při revmatismu, natržených šlachách a svalech, odhleňují dýchací cesty. Z plodů jírovce se vyrábí homeopatický prostředek Aesculus hippocastanum, který léčí bércové vředy, suché katary a hemeroidy. Kumarin se používá jako jedna ze složek opalovacích krémů, protože tato látka účinně chrání před ultrafialovým zářením.
Kaštanové drogy raději nepodáváme formou čajů, poněvadž mají totálně neúnosnou chuť. Nejlepším způsobem užívání je tinktura. Léčba pomocí ní musí být dlouhodobá, ale je nutné si uvědomit, že všechny části jírovce mají vliv na funkci hormonů nadledvinek, a proto je důležitá určitá opatrnost. Nejlepším řešením je léčbu přerušovat. Osvědčil se mi tento způsob: tinkturu podáváme dle návodu, uvedeném na lahvičce vždycky 2 měsíce ve čtvrtletí, například leden a únor, v březnu užívání přerušíme. A potom zase v léčbě pokračujeme.

Noste u sebe kaštany
Zcela originální, ale velmi účinné je nošení 4 suchých plodů u sebe proti bolestem kloubů, páteře a také údajně chrání před zlem. Jsou účinné do doby, než úplně ztratí svůj lesk. U starších dlouhodoběji nemocných zase pomáhá obložení postele suchými kaštany, samozřejmě vně spací polohy. Tato praktika se ale nehodí pro mladší aktivní muže, protože je ověřeno, že po 2 až 3 týdnech nastává téměř úplný pokles sexuální aktivity. Nejspíš to souvisí s obsahem testosteronu v plodech.
Jestliže nemáme možnost sami si natrhat některé z těchto plodů, můžeme je lehce sehnat v bylinkářství, prodejnách se zdravou výživou či lékárnách.
Příroda nám nabízí v každém ročním období obrovské dary. Rozhodně bychom jich měli pro své zdraví plně využít.

Koupit Meduňku