Meduňka,  Pro inspiraci,  Rady a tipy,  Recepty

Vánoční cukroví a bylinky

Teď je přesně ten správný čas na pečení vánočního cukroví. Pečení se dá pojmout jako příjemný relax sklidnou hudbou, nebo třeba také jako dámský večírek, kdy sezvete kamarádky, otevřete láhev červeného a přípravu cukroví spojíte s povídáním a sdílením…ostatně – setkávání s lidmi k předvánočnímu a vánočnímu času patří. Pokud byste rádi /rády vyzoušely nějakou sladkou inovaci, nabízíme tipy z článku Ing. Markéty Růženy Vopičkové o možnosti využití bylinek při pečen vánočního cukroví. Článek je součástí hlavního tématu aktuálního prosincového čísla, v němž zkoumáme TRADICE A NOVÉ TRENDY VÁNOC. Prosincové číslo si stále můžete koupit v PNS stáncích nebo v obchodech a pro příznivce elektronické verze je k dispozici na emedunka.cz

K Vánocům neodmyslitelně patří vánoční cukroví. Malé kousky sladkého pečiva provoní domov vanilkou, hřebíčkem, skořicí, čokoládou, a hlavně sváteční atmosférou. Existují stovky receptů na oblíbené druhy cukroví, jako jsou pracny, linecké cukroví, išelské dortíčky nebo vanilkové rohlíčky.
Už jste ale zkusili upéct vánoční cukroví s bylinkami?

Bylinky v cukroví
Bylinky si většinou spojujeme s jejich léčivými účinky, a proto na ně myslíme zejména v situacích, kdy potřebujeme podpořit zdraví. To je ovšem škoda, protože mnoho bylinek, včetně těch léčivých, nachází využití i v kuchyni, třeba jako koření. Například šalvějí lékařskou si ráda okořením dýňové rizoto nebo maso, stejně tak levanduli často přidávám do „středomořské“ kořenicí soli a svěží chuť meduňky skvěle doplní pečeného pstruha nebo tresku. A to nemluvím o divokém medvědím česneku nebo česneku podivném, což jsou bylinky v kuchyni už téměř nepostradatelné.
Samozřejmě platí, že ne všechny bylinky se do cukroví chuťově hodí. Některé jsou velmi výrazné a jen těžko by šlo skloubit zemitou chuť třeba s lehkou vůní vanilky. Některé ovšem po využití ve sladkém pečení doslova volají. Třeba taková levandule se při pečení už obstojně zabydlela, mnozí cukráři na ni nedají dopustit a přidávají ji pro její jemnou vůni a nezaměnitelnou sladkou lila barvu do různých moučníků. Sušené květy levandule nebo levandulový olej se běžně přidávají do pusinek, muffinů, třených bábovek a dalších laskomin. Nezaměnitelná je i barva kvetoucí levandule. Samotné květy levandule nebarví, a tak je potřeba barvu dezertu „dohnat“ nejlépe borůvkami, ostružinami nebo potravinářským barvivem. K obarvení těsta postačí pár borůvek, které výslednou chuť sladkosti nijak neovlivní. Sušené levandulové květy je možné využít i jako jedlou dekoraci, efektně vypadají jemně vydrolené květy smíchané s jemnými stříbrnými perličkami na bílé polevě.
A s jakými chutěmi si levandule rozumí nejlépe? Určitě ji kombinujte s vanilkou nebo vůní růží, nabízí se i svěží vůně mandarinky nebo pomeranče. Obecně „levandulové“ dezerty mohou být hodně sladké, až přeslazené, k levanduli sladkost zkrátka patří.
Kdo by neznal meduňku a její zklidňující účinky na psychiku! Šálek meduňkového čaje zajistí kvalitní hluboký spánek po celou noc, meduňka pomáhá zklidnit nejen mysl, ale i trávení a přináší úlevu při revmatických a neuralgických bolestech. Ale v cukroví je její množství malé, a léčivé účinky tudíž nemůžete očekávat. Meduňka sama o sobě chutná skvěle. Její nezaměnitelné svěží, lehce citronové aroma se hodí nejen k bílým masům, ale i do sladkého pečení. Zkuste meduňkovým pudrem ochutit třeba máslové sušenky, mrkvová kolečka nebo citronové košíčky. Budete překvapeni, jak rafinovaně pozvedne meduňka jejich chuť.
Máta peprná je plná mentolu, velmi výrazné aromatické silice. I proto je potřeba ji ve sladkém pečení dávkovat uvážlivě a kombinovat s výraznější chutí dalších ingrediencí. Skvěle se k tomu hodí čokoláda. Čokoláda a máta tvoří zvláštní kombinaci, která je ovšem chuťově nepřekonatelná. K přípravě čokoládových dezertů s mátou používejte vždy jen kvalitní vysokoprocentní hořkou čokoládu. Mátu můžete přidat do cukroví ve formě pudru, jako drolenou bylinu nebo cukroví ochutit mátovým olejem.

Příprava mátového nebo levandulového oleje
0,5 dcl obyčejného jedlého oleje, ideálně bez chuti a vůně, nejlépe slunečnicového, zahřejte ve vodní lázni asi na 80 °C. Do oleje přidejte 2 polévkové lžíce sušených květů levandule nebo sušených listů máty (podle toho, zdali připravujte olej levandulový nebo mátový), dobře promíchejte a zahřívejte ještě alespoň 5 minut, nenechte vařit. Poté odstavte, nechte vychladnout. Bylinky v oleji macerujte alespoň 24 hodin, můžete macerovat i týden. Přeceďte přes jemnou gázu a uchovejte v uzavíratelné skleničce v lednici.

Mátový nebo meduňkový pudr
Bylinky můžete do těsta přidat samozřejmě nadrolené, s těstem se však bude při válení hůře pracovat, bude praskat a drolit se. Vhodnější je do těsta přidat bylinky ve formě jemného pudru. Pudr připravíte tak, že sušené bylinky v hmoždíři rozdrtíte a rozetřete doslova na pudr. Před použitím je potřeba pudr ještě prosít přes jemné síto. Je lepší připravit pudr vždy pro přímou spotřebu a neuchovávat ho, neboť rychle ztrácí na vůni.

Čokoládové sušenky s mátou
Ingredience:
160 g másla, 180 g cukru krupice, 1 velké vejce, 1sáček vanilkového cukru, 1 lžička mátového oleje, 1/2 polévkové lžíce mátového pudru, 180 g hladké mouky, 60 g holandského kakaa, 1 lžička kypřícího prášku, špetka soli. Na polevu 300 g hořké čokolády, ½ lžičky mátového oleje, 30 g másla
Postup:
Ve velké míse rozšlehejte máslo s cukrem do pěny. Přidejte vejce, vanilku, mátový olej, nakonec vmíchejte mouku, mátový pudr, holandské kakao, sůl a přesátý kypřicí prášek. Těsto nechte v lednici odpočinout alespoň 2 hodiny. Vychlazené těsto vyválejte mezi dvěma foliemi přibližně na tloušťku 5 mm. Předehřejte troubu na 180 °C. Z rozváleného těsta vykrájejte kolečka o průměru 5 cm a pokládejte je na plechy vyložené pečícím papírem. Pečte v předehřáté troubě přibližně 8 minut. Poté nechte 5 minut chladnout na plechu a následně sušenky přemístěte na mřížku k úplnému vychladnutí. Mezitím si připravte polevu. Čokoládu nalámejte na menší kousky a rozpusťte společně s máslem ve vodní lázni. Přidejte mátový olej a dobře promíchejte dohladka. Vychladlé sušenky namáčejte v čokoládě a nechte zatuhnout.

 

Koupit Meduňku