Meduňka

Z aktuálního čísla Meduňky: Houby a další dary podzimní přírody

Článek Charlotte Matyskové, terapeutky klinické nutriční medicíny, inspiruje k výletu do přírody a ke sběru rozmanitých plodů, které můžeme využít k přípravě zdravých dobrot…   

 

Houby jsou skvělou součástí jídelníčku. Mají nízký glykemický index, proto se hodí pro diabetiky nebo při hubnutí. Obsahují vitaminy skupiny B, hlavně riboflavin (B2) a niacin (B3) a mají velké množství draslíku, minerálu, který pomáhá snižovat krevní tlak. Naopak mají nízký obsah sodíku, a šetří tak ledviny, které se na regulaci krevního tlaku také podílejí.
Jsou také plné živin prospěšných pro imunitní systém — obsahují selen, který je pro správnou funkci imunitního systému nezbytný nebo betaglukany, druh polysacharidů, které vyživují a stimulují imunitní buňky – makrofágy. Betaglukany se navazují na speciální receptory na povrchu imunitních buněk a aktivují je. Výsledkem je obranný systém připravený na nejvyšší možný výkon. Tímto způsobem zkracují a zmírňují průběh infekčních onemocnění. Obsahuje je hlavně hlíva ústřičná, ale v menší míře i ostatní druhy hub.
Houby mají také významné antioxidační schopnosti, to znamená, že chrání buněčné membrány i samotnou DNA před poničením volnými radikály.  Volné radikály se v našem těle vytvářejí přirozeně, jejich nadbytek je však pro náš organismus škodlivý. Existuje celá řada látek, které aktivitu volných radikálů omezují. Patří mezi ně některé vitaminy, minerály, rostlinná barviva, enzymy a další látky. Houby disponují velkým množstvím enzymů, konkrétně enzymem superoxiddismutáza, která spolu s dalšími enzymy mění kyslíkové radikály na méně reaktivní nebo je úplně neutralizují. Podle výzkumu mají například pravé hřiby stejnou schopnost vychytávat volné radikály jako vyhlášená léčivá houba reishi.
Pokud usušíte houby na slunci, získáte významný vegetariánský zdroj provitaminu D, který se jinak z rostlinné stravy prakticky nedá získat. Při sušení na slunci totiž probíhá ve stěně houby podobný proces jako v lidské kůži při opalování. Měření obsahu provitaminu D probíhalo konkrétně v žampionech, ale dá se předpokládat, že podobně prospěšné budou i ostatní houby. Houby mají ale také schopnost vstřebávat z okolního prostředí těžké kovy jako olovo, kadmium nebo rtuť, proto vždy dávejte pozor na lokalitu, kde je chcete sbírat.
A už jen procházky čistým podzimním lesem za účelem sběru hub jsou pro naše zdraví rozhodně bonus navíc. Vyzkoušejte některý z následujících méně známých receptů na houbová jídla.

Recepty z hub

Linguine s hříbky a omáčkou z paprik
Potřebujete (4 porce)
400g linguine nebo špaget
250g čerstvých pravých hřibů
2 stroužky česneku
2 červené papriky
200g rajčatového protlaku
2 lžíce medu
1 lžíce jablečného octa
hrst nasekané bazalky
olivový olej
sůl, pepř

Postup:

  1. Do velkého hrnce dejte vařit osolenou vodu na špagety.
  2. Z paprik odstraňte stopky a přepážky se zrníčky a pak je nakrájejte na kostičky. V menším hrnci rozehřejte dvě lžíce, vhoďte kostičky papriky a pomalu je opékejte do mírného zhnědnutí. Pak přidejte lžíci jablečného octa, rajčatový protlak, osolte, opepřete a nechte pod poklicí probublávat.
  3. Špagety uvařte na skus. Mezitím rozehřejte v pánvi další dvě lžíce oleje a přidejte hříbky a česnek, obojí nakrájené na tenké plátky. Orestujte do změknutí, osolte a opepřete.
  4. Omáčku stáhněte z ohně a promíchejte se dvěma lžícemi medu.
  5. Špagety rozdělte na talíře, přelijte omáčkou, navrch přidejte hříbky s česnekem a nakonec posypte bazalkou.

——————————————————————————————————————————————————————

Koupit Meduňku