Meduňka,  Recepty,  Výživa a zdravá strava

Inspirace na víkend: A co takhle zkusit kaši?!

Také občas ráno přemýšlíte nad tím, na co vlastně máte chuť a co byste si dali k snídani, a představa chleba s máslem ani jogurtu vás ten den zrovna neláká? A co takhle vyzkoušet něco méně obvyklého – některou z chutných a zdravých kaší? Kaše jako součást jídelníčku nejsou v našich středoevropských končinách až tak obvyklé, ve světě však mají kaše z různých druhů obilovin a luštěnin své místo jako snídaně i jako hlavní jídlo. V porovnání s komerčně prodávaným chlebem či pečivem obsahujícím bílou mouku, cukr, éčka či droždí tvoří kaše daleko zdravější a nutričně plnohodnotnější složku denní stravy. Inspirujte se u naturopatky Katky Boesenberg…

Kaše se připravují snad ze všech druhů obilovin a luštěnin. Na slano, na sladko, některé vznikly z nutnosti, jiné zas dlouhodobým bádáním o možných zdravotních účincích.
Jak se tedy vaří po světě?
Ovesná kaše je nejpopulárnější v Britském království a ostatních anglicky mluvících zemích, ve Skandinávii a dokonce i Německu. Pohankovou kaši vaří v Rusku, Rumunsku a na Ukrajině. Žitná kaše je tradičním pokrmem v Dánsku. Pšeničná kaše je populární      v Evropě i na Středním východě. Kukuřičnou kaši ochutnáte v Mexiku, střední Americe, Pákistánu, Indii a Itálii. Rýžovou kaši si vaří celá Asie. Jáhlová kaše se připravuje až na Středním východě a v Číně, čiroková kaše v Nigérii a Papue Nové Guinei.

Ovesná kaše „porridge“ (čti poridž)
„Proč si myslíte, že je ovesná kaše nejlepší?“ zeptáte se Brita. „No protože vás dostane hrobníkovi z lopaty,“ je nejčastější odpověď. Je sice pravděpodobné, že už vám nedokáží vysvětlit, co přesně je z té lopaty dostanete, ale s trochou nadsázky vlastně mají pravdu.
Ovesná kaše obsahuje vysoké množství vlákniny a nutričních látek, které díky své jedinečné kombinaci hrají ve zdraví organismu důležitou roli. Ovesná kaše napomáhá pravidelnému vyprazdňování, je vhodná při zácpách, k pročistění střeva, zlepšuje peristaltiku, nabaluje na sebe toxiny a tím významně přispívá ke snižování rizika vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku. Je vhodná při vyšším cholesterolu a vysokém krevním tlaku, při diabetu a jako součást redukčních diet. Napomáhá soustředění a dodává energii. Může dokonce pomoci se špatnou náladou díky vitamínu B6, který napomáhá při tvorbě serotoninu. Glutamín má zase pozitivní vliv na imunitu a regeneraci organismu. Její pravidelnou konzumací si tedy můžete hodně ulehčit.
K přípravě kaše se používají ovesné vločky a voda, případně mléko, typicky 1:3.
Hlavní rozdíl mezi britskou a skotskou porridge je v jejich konzistenci. Britové používají hrubé vločky a i konzistence kaše je proto hrubší. Skotské ovesné vločky jsou jemné a tak i konečná konzistence kaše je velmi jemná. V kaši nikdy nesmí zůstat tekutina. K dochucení se používá například jogurt a med. Ale také nemusíte použít nic. Někteří nadšení zastánci skotské kaše tvrdí, že nejlepší je stejně ovesná kaše z vody se špetkou skotské mořské soli.

Rýžová kaše „congee“ (čti kon-ží)
Congee je typickou kaší asijských zemí. Každá země si ji za tisíciletí její konzumace upravila ve své tradiční kuchyni k obrazu svému. Jedno však všem “congee” zůstalo společné. Jsou vždy a bez omylu podávány jako lék při léčbě oslabené imunity, k vyživení organismu oslabeného nemocného jedince a při zažívacích potížích. Congee je vynikající při léčbě průjmů, zvracení, při nevolnosti a pro ty, co mají slabší žaludek a nemají po ránu hlad. Je velmi dobrá pro pacienty trpící nechutenstvím při vážnějších chorobách a různých zánětech zažívacícho traktu.
Příprava congee je jednoduchá. Většinou se připravuje na slano z rýže a vody nebo zeleninového/kuřecího vývaru v poměru 1:6-10. Rýže se vaří až do té doby než je úplně rozvařená. Poměr tekutiny záleží na tom, zda chcete dosáhnout kašovité konzistence nebo zda může nemocný třeba jen po doušcích congee upíjet. Můžete částečně přidat i jiné obiloviny a kořenovou zeleninu. Receptů je mnoho. Fantazii se meze nekladou. Při léčbě specifického problému nebo pokud je potřeba vyživit oslabeného nemocného se ještě do congee přidávají léčivé byliny.

Vyzkoušejte tento recept:
1/2 hrnku hnědé rýže
1/4 hrnku jáhel
2 špetky mořské soli
6 hrnků vody

Postup:
Vařte 2-3 hodiny na velmi mírném plameni za občasného míchání až do úplného rozvaření.
Můžete přidat:
mořské řasy – dodávají energii, obsahují důležité minerální látky a stopové prvky
kořenovou zeleninu, kuřecí vývar – při únavě a vyčerpání, pro chronicky nemocné
luštěniny, tofu/tempeh – k doplnění bílkovin, vhodné pro vegetariány
kapustu, špenát, brokolici – minerální látky – Mg, Ca, Fe, vhodné pro ženy
zázvor, česnek, cibuli – k podpoření imunity

 

Koupit Meduňku