Knihovnička Meduňky,  Recepty

Z meduňkové knihovničky: Babička vaří s vnoučaty víkendová menu

…tak se jmenuje nápaditá kuchařka od Marcely Šebestové, která vyšla před časem v edici Knihovnička Meduňky. Inspirujte se a vařte – s vnoučaty či s babičkami… Knihu získáte na www.obchodmedunka.cz

 

Úvod
Pro radost a s obdivem k našim babičkám jsme připravili knížku jejich receptů. I babičky, které nerady vaří, se pro svá vnoučata snaží, což si také zaslouží ocenění, a tak chválíme jejich snahu a úsilí tu nechuť k vaření překonat. V naší kuchařce ovšem vaří též vnoučata pro své babičky a dědy.
Všichni rádi sedíme u prostřených stolů s dobrotami, protože posezení u dobrého jídla nás navzájem sbližuje. Pokud něco nevyjde podle vašich představ, berte to s humorem, a nezapomeňte, že nože mají ostrá ostří a rozpálené trouby a plotýnky pálí. Tak ať se vám při vaření a sbližování daří! Za pokus to rozhodně stojí.

Masopustní menu
Snídaně
: Masopustní tousty, čaj
Oběd: Kapustová polévka
Maskované kotlety, opékané brambory
Tvarohové koblihy
Večeře: Špagetový pekáč

Masopustní tousty
1 celozrnná veka, 100 g šunkového salámu, 100 g strouhaného sýra, polovina zelené a červené papriky, 4 vejce, sůl, olej na smažení
Veku nakrájenou na plátky potřeme směsí, kterou připravíme takto: V misce rozšleháme vejce se solí, přidáme jemně nasekaný salám a papriky. Plátky veky smažíme namazanou stranou v rozpáleném oleji do zlatova. Hotové tousty zdobíme kečupem a kroužky cibule.

Kapustová polévka
250 g uzeného masa, ¼ hlávky kapusty, 3 brambory, hrst sušených hub, 1 cibule, 50 g oleje, 2 lžíce hladké mouky, 3 stroužky česneku, 1 lžička sladké papriky, sůl, kmín, majoránka
Maso vložíme do studené vody a uvaříme do měkka. Nakrájíme ho na malé nudličky. Ve vývaru uvaříme drobně nasekanou kapustu, kmín, sušené houby a na kostičky nakrájené brambory. Z hladké mouky a oleje usmažíme světlou jíšku, ve které jsme rozmíchali lžičku sladké papriky. Polévku zahustíme, povaříme, vložíme nakrájené maso a okořeníme utřeným česnekem a majoránkou.

Tvarohové koblihy
250 g plnotučného tvarohu, 3 vejce, 2 lžíce cukru, ¼ kg polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 5 lžic mléka, 1 prášek do pečiva, špetka soli, hrst rozinek, olej
V míse třeme celá vejce s práškovým a vanilkovým cukrem, přidáme tvaroh a dobře promícháme. Mouku promísíme s práškem do pečiva a po lžících spolu s mlékem spojíme s tvarohovou hmotou. Nakonec vmícháme rozinky. Lžící vykrajujeme bochánky a smažíme ve vyšší vrstvě oleje do zlatova. Horké sypeme vanilkovým cukrem.

Masopustní maškary
rejdí jako vzteklé,
nasmažíme koblihy
a sníme je teplé.

Pohár šaška Fridolína
250 g měkkého tvarohu, ½ l mléka, 1 pudinkový prášek, 50 g cukru, 1 vanilkový cukr, jahody, kiwi, šlehačka
Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink a do prochladlého zatřeme tvaroh. Rozdělíme do skleněných pohárů, zdobíme ovocem a kopečkem šlehačky.

Koktejl jahodové víly
1 l mléka, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukr, ¼ l jahodové šťávy z kompotu
Do mixeru nalijeme mléko, jahodovou šťávu a cukr. Vše rozmixujeme, nalijeme do vysokých pohárů a podáváme s piškoty.

 

Koupit Meduňku