Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Péče o tělo,  Rady a tipy

Už je ti teplo, děvenko? aneb Zahřívací koupele

Zima o sobě dává letos vědět opravdu silně, a tak je velmi příjemné si o víkendu dopřát zahřívací voňavou koupel. Nepotřebujeme k tomu žádné chemické pěnivé barevné preparáty, můžeme užít skvělé přírodní prostředky. Které to jsou a jak koupel připravit? Poradí nám Simona Procházková ve své knížce Vítej, zimo bílá, která patří mezi širokou nabídku titulů edice Knihovnička Meduňky. Vyzkoušejte třeba lipové pohlazení – nebo bezový polibek? -:) Nebo si – jako ženy v minulých časech – dopřát třeba zvláčňující mléčnou koupel? Pokud máte rádi jednoduché, ale účinné rady a tipy, koukněte na knížky od Simony – napsala jich pro naši edici víc a všechny jsou velmi užitečné a inspirativní. www.knihovnickamedunky.cz

Sláva koupelím!
Koupel je úžasná ozdravná i relaxační metoda, která uvolňuje svalstvo celého těla, člověk se zklidní a zapomene na každodenní stres. Koupelemi si můžeme doplňovat a tak i zintenzivňovat očistu i léčbu vnějších i vnitřních onemocnění a potíží.

Co je vhodné při koupeli dodržovat!
–   důležitým pravidlem pro koupel je mít srdce nad hladinou, aby se předešlo případným             
    slabostem či nevolnostem
 –   při koupelích nepoužíváme žádnou chemickou kosmetiku
 –   po koupeli se již neoplachujeme, pouze otřeme ručníkem    

Voňavé uvolňující koupele

Lipové pohlazení
Potřebujeme: 4 hrsti lipových květů, 3 litry vroucí vody
Postup: Květy přelijeme vroucí vodou a vše necháme 1 hodinu louhovat, poté přecedíme a čistý čaj přelijeme do vody ve vaně. Koupel by měla trvat 15 minut. Pro zintenzivnění jejího účinku si dopřejeme ještě 20minutovou relaxaci. Lipovou koupel opakujeme 10 dní po sobě.

Bezový polibek
Potřebujeme: 4 hrsti bezových květů, 3 litry vroucí vody
Postup: Květy přelijeme vroucí vodou a vše necháme 1 hodinu louhovat, poté přecedíme a čistý čaj nalijeme do vody ve vaně. Koupel by měla trvat 15 minut. Pro zintenzivnění jejího účinku si dopřejeme ještě 20minutovou relaxaci. Bezovou koupel opakujeme 10 dní po sobě.

Heřmánkové mámení
Potřebujeme: 4 hrsti heřmánkových květů, 3 litry vroucí vody
Postup: Květy přelijeme vroucí vodou a vše necháme 1 hodinu odpočívat. Po uplynutí této doby přecedíme a vzniklý čaj přilijeme do vody ve vaně. Koupel by měla trvat 15 minut.

Regenerační koupele

Červená lapachová koupel
Potřebujeme: 4 lžíce lapacha (vnitřní kůra jihoamerického stromu Bignoniacea, dá se běžně koupit v lékárnách či bylinkářstvích), 3 litry vroucí vody
Postup: Lapacho přelijeme vroucí vodou a vše necháme 3 hodiny louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a vzniklý čaj nalijeme do vody ve vaně. Koupel by měla trvat 15 minut. Pro její zintenzivnění si poté dopřejeme 20minutovou relaxaci pod přikrývkou. Tuto proceduru opakujeme 5 dní po sobě.

Koupel ze zeleného čaje
Potřebujeme: 4 lžíce kvalitního zeleného čaje, 3 litry vroucí vody
Postup: Zelený čaj přelijeme vroucí vodou a vše necháme 3 hodiny louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a vzniklý čaj nalijeme do vody ve vaně. Koupel by měla trvat 15 minut. Pro její zintenzivnění si dopřejeme 20minutovou relaxaci pod přikrývkou. Tuto proceduru opakujeme 5 dní po sobě.

Zkrášlující koupele
Mléčné koupele udržují pokožku jemnou, hebkou, krásnou a jiskrnou…

Zvláčňující koupel s mlékem a medem
Potřebujeme: 1 litr plnotučného mléka, 3 lžíce medu
Postup: Med rozpustíme v teplém mléce a pak vše přilijeme do vody ve vaně. Koupel by měla trvat 20 minut.

Koupel z podmáslí zjemňuje pokožku
Potřebujeme: 1 litr podmáslí
Postup: Podmáslí vlijeme do horké vody ve vaně. Koupel by měla trvat 20 minut.

Vyživující syrovátková koupel
Potřebujeme: 1 hrst sušené syrovátky
Postup: Syrovátku přidáme do horké vody ve vaně. Koupel by měla trvat 20 minut.

Tipy:
Levandulová koupelová sůl
Potřebujeme: 1 hrst nadrcených levandulových květů, 1/2 kg mořské soli
Postup: Květy důkladně promícháme se solí, vše nasypeme do dobře uzavíratelné sklenice a necháme 7 dní odpočívat. Do koupele používáme 3 lžíce této směsi.

Koupit Meduňku