O věcech neobyčejných…
napsala pěknou knihu Milena Králová, naše autorka a spolupracovnice, a nazvala ji také pěkně Obyčejná kniha o věcech neobyčejných. Jenže tahle knížka vůbec není obyčejná, naopak může do vašeho života přivést a přinést spoustu neobyčejných věcí…-:) Milena je nejen autorkou několika knih z meduňkové edice, ale také se dobře vyzná v tarotu a tarotových archetypech – a právě tohoto tématu se týká ukázka z její knihy, kterou jsem pro tentotýden vybrali. Knihu můžete získat na www.obchodmedunka.cz Tarotové archetypy Studiu tarotu a jeho poselství a výkladovým tarotovým kartám se věnuji už více než 20 let.Jejich nesmírnou moudrost jsem vnímala od prvních okamžiků, kdy jsem se s kartami seznámila. Krásné texty ve…
Z březnové Meduňky: Abeceda zdravých potravin: Švestky, třešně, višně…
Seriál Abeceda zdravých potravin pro Meduňku každý měsíc připravuje naturopatka Iveta Kulhánková. V březnovém čísle (které si stále můžete koupit v PNS nebo si ho přečíst na emedunka.cz – pokud je vám bližší elektronická verze) se autorka věnuje švestkám, třešním a višním – zkrátka skvělým plodům, které máme rádi ať natrhané rovnou ze stromu nebo zpracované do různých dobrot… Švestky, třešně, višně a umeboshi švestičky… Mají tyhle plody společného něco víc než jen posloupnost v potravinové abecedě? Ano! Všechny jsou peckovice a přinášejí řadu zdravotních benefitů. Třešně a višně například pomáhají při dně, švestky i umeboshi zase mohou podpořit zažívání. Všechny si zaslouží naši pozornost. Třešně a višněPodobné vzhledem, liší…
Z meduňkové edice: rady, které se hodí každému zahrádkáři…
… nabízí jeden z mnoha zajímavých titulů naší edice Knihovnička Meduňky, kniha Simony Procházkové ZELINÁŘ, HERBÁŘ ZELENINY. Autorka v ní volně navazuje na svou předchozí knihu ZAHRÁDKÁŘEM VĚDOMĚ a nabízí mnoho vyzkoušených rad a tipů pro malou i větší zahrádku, pro zahrádkáře začínající i zkušené, ale i pro ty, kteří zatím svou zahrádku nemají a plánují pěstovat bylinky třeba v truhlíku na balkoně či terase.. Kromě toho se ale dozvíte i řadu dalších užitečných informací, například jak si pomoci při nachlazení, když máme doma cibuli nebo zázvor… Obě knihy získáte na www.knihovnickamedunky.cz Teď, na začátku jara, je ten správný čas vyzbrojit se zahrádkářským nářadím a „vrhnout“ se na záhonky, abychom…
Znamení v nás
Milí čtenáři, od začátku astrologického roku (začíná znamením Berana) vám budeme postupně nabízet informace o jednotlivých znameních horoskopu, nepůjde ovšem o krátké zjednodušující popisy, ale o informace mnohem podrobnější, provázené skutečnými příklady z bohaté praxe autorky, astroložky a kartářky Markéty Vostré. Ukázky budeme vybírat z Markétiny knihy ZNAMENÍ V NÁS, která před časem vyšla v naší edici Knihovnička Meduňky a je součástí tematicky rozmanité nabídky této naší edice. Knihu si samozřejmě také můžete koupit – na www.obchodmedunka.cz O autorceMarkéta Vostrá je zkušená kartářka a astroložka – výkladu tarotu a astrologii se věnuje více než čtvrt století. Vytvořila si vlastní osobitou kombinovanou metodu, která zajímavě spojuje obě tyto oblasti a dává ucelený…
HURÁ, JARO!
Dnes je jarní rovnodennost, Slunce vstupuje do znamení Berana v 16. 33 h a začíná astronomické jaro.Přejeme všem hezký začátek jara!
Jarní pomazánky
Jaro je doslova za dveřmi a nadcházejícímu jarnímu času můžeme přizpůsobit i jídelníček – také máte najdneou větší chuť na čerstvé, lehčí a svěží pokrmy? Vyzkoušejte třeba některou z těchto svěžích pomazánek… Mimochodem, dnes slaví svátek Josef am ožná přijdou nějací hosté s gratulací – tak by se dobré a lehké pomazánky mohly hodit, na celozrnné tousty či opečený chléb jsou jsou výborné, můžeme je jíst i jako dip k zeleninovým tyčinkám, např. z mrkve…Recepty jsou od Simony Procházkové (z knihy Buďme zdraví na jaře i v létě, která před časem vyšla v naší meduňkové edici) Celerová pomazánka1 celer * 3 lžíce zakysané smetany * 1 cibulka * 2 natvrdo…
Z březnové Meduňky: Konec nakupování, módní je vyměňování…
Hlavní téma březnové Meduňky je věnováno ZDRAVÝM PŮSTŮM a dozvíte se v něm spoustu informací potřebných a užitečných v případě, že plánujete nějaký typ půstu vyzkoušet. Teoretickou přípravu nepodceňte – a právě v ní vám naše Meduňka může pomoci. Ovšem, kromě hlavního tématu se v Meduňce dočtete i řadu dalších skvělých článků – každý měsíc se snažáme, aby si každý čtenář našel pro sebe něco, co ho zajímá a osloví. Že zrovna neplánujete pustit se do půstu? Tak třeba se vám bude hoditi inspirace k tomu, jak dopřát „půst a detox“ svému přeplněnému šatníku – a ještě mít dobrý pocit. Vyzkoušela to Lída Charvátová a napsala o tom pěkný článek,…
Chystáte se na jarní úklid? Inspirujte se…
… v knize Markéty Vopičkové Nejlepší je domácí s podtitulem výrobky pro zdraví, krásu a čistotu, která vyšla před časem v naší meduňkové edici. Markéta v ní shromáždila spoustu rad a různých tipů, které se hodí při úklidu nebo při běžné péči o domácnost, o rodinu, o čistotu kuchyně, bytu, domu… K jaru patří úklid, chceme z bytu či domu „vymést“ vše, co je staré a přežilé a vytvořit místo pro novou čistou energii. A k tomu nemusíte nutně nakupovat litry chemických úklidových prostředků, vystačíte s účinnými levnými pomocníky, jako je např. soda. Ušteříte a můžete mít dobrý pocit, že se chováte ekologicky… Knihu můžete získat na našem e-shopu, podívejte…
K zeleninovému salátu vyzkoušejte…
třeba svěží dresink s ume octem podle receptu naturopatky Ivety Kulhánkové, která pro Meduňku každý měsíc připravuje seriál Abeceda zdravých potravin. V aktuálním březnovém čísle se Iveta věnovala kromě jiného také umeboši švestičkám a zdravotním benefitům umeocta… A co budete na tento dresink potřebovat? Potřebovat budete 3 lžíce čerstvě vymačkané šťávy z citrónu, 3 lžíce čerstvé šťávy z limetek, 2 čajové lžičky ume octa, 1/2 menšího hrnku jemného oleje (mandlový nebo vlašský), volitelně špetka soli.Důkladně promíchejte všechny suroviny a podávejte s listovými saláty, se saláty, kde jsou citrusy nebo granátové jablko, nebo pažitka či šalotka. Dobrý dresink povýší „normální“ salát na velkou dobrotu…
Z březnové Meduňky: O energetickém metabolismu
Chtěli byste shodit nějaká ta zimní kila, ale přes veškerou snahu se to nedaří? Příčinou možná může být zpomalený metabolismus – jak ve svém článku v aktuálním březnovém čísle Meduňky vysvětluje MUDr. Ludmila Eleková. Paní doktorka vysvětlení bere skutečně historicky – začíná už v pravěku. Zajímavé je, že my, současní lidé, máme výrazně pomalejší metabolismus než naši předkové například před sto lety. Jak je to možné a jaké jsou praktické dopady? Dozvíte se v článku. Už jste si březnovou MEDUŇKU přečetli? Pokud ne, můžete si ji koupit třeba ve stáncích PNS nebo máme také elektronickou verzi na adrese emedunka.cz Ukázka z článku: Něco je zjevně špatně. Jak to, že dnes…