Meduňka,  Pro inspiraci,  Životní styl

Z březnové Meduňky: Konec nakupování, módní je vyměňování…

Hlavní téma březnové Meduňky je věnováno ZDRAVÝM PŮSTŮM a dozvíte se v něm spoustu informací potřebných a užitečných v případě, že plánujete nějaký typ půstu vyzkoušet. Teoretickou přípravu nepodceňte – a právě v ní vám naše Meduňka může pomoci. Ovšem, kromě hlavního tématu se v Meduňce dočtete i řadu dalších skvělých článků – každý měsíc se snažáme, aby si každý čtenář našel pro sebe něco, co ho zajímá a osloví. Že zrovna neplánujete pustit se do půstu? Tak třeba se vám bude hoditi inspirace k tomu, jak dopřát „půst a detox“ svému přeplněnému šatníku – a ještě mít dobrý pocit. Vyzkoušela to Lída Charvátová a napsala o tom pěkný článek, který si přečtete v březnovém čísle MEDUŇKY a tady vám nabízíme ukázku. Meduňka je stále k zakoupení v tradiční papírové podobě, ale máme i elektronickou verzi na emedunka.cz

Co je SWAP?
Také už jste mnohokrát slyšeli slovo swap nebo swapování (čte se swop, což v hovorové angličtině znamená výměna), ale zatím jste se žádného swapu nezúčastnili? Vyměňovat si kousky ze svého šatníku či domácnosti je dnes velký trend nejen ve velkých městech. Swap původně fungoval jako místo setkání a prostor pro směnu, ale dnes už existuje i online platforma, kde se individuálně domlouvají dvojice, které se pak fyzicky potkají. Pozor, nejde ani o bazar, ani o bleší trh. Pokud jste ještě nevyzkoušeli, určitě zkuste, je to zábava, radost, napětí a hlavně dobrý pocit, že šetříme naši planetu.

S prvním swapem jsem se setkala na podzim v roce 2018. Stačilo přinést oblečení, které už jsem nechtěla, a mohla jsem si odnést, co se mi zalíbilo. Podmínkou je, že vše musí být čisté, v dobrém stavu, zkrátka to, co byste věnovali své kamarádce či příteli. Způsob, jak poslat dál do oběhu věci, které nechcete ani prodat, ani vyhodit, ani darovat. Zároveň si tak můžete šetrněji a levněji pořídit to, co potřebujete. Každý máme doma tolik věcí, které ani neupotřebíme, a v šatníku kousky, které už léta nenosíme. Leží tam a my ani nemáme chuť a čas se jich zbavit. Když nám něco chybí, zatoužíme po nové sukni nebo si potřebujeme udělat radost, vyrazíme do obchodu a utrácíme, mnohdy i za to, co nechceme. A právě koncept swapování úplně boří naše zažité konzumní uvažování, kdy někdo vydělává na tom, že utrácíme.
S prvními výměnami začal v Americe v roce 2011 Patrick Duffy, dnes propagátor swapů po celém světě. Sám pracoval v módním světě a poznal zátěž textilního průmyslu na naši planetu. Proto šíří myšlenky cirkulární ekonomiky.  Mně otevřela oči Kamila Boudová, která také dříve pracovala pro módní značky. Už několik let se snaží lidem ukázat, co se děje v textilním průmyslu, jak velkou zátěží je pro planetu a především, co se děje se zbylým textilem. Neprodané oděvy končí jako odpad v rozvojových zemích, kde se vyrábí v nefér podmínkách. Problémem módního odvětví je hlavně nespravedlivé rozdělení zisku. Devadesát pět procent spolknou marketingová, návrhářská, personální a další oddělení značek v západních zemích. Dělníci za práci dostanou jen nepatrný zlomek prodejní ceny. Plat pokryje necelou polovinu jejich životních potřeb, a tak musejí do továren posílat pracovat i své děti. Vzpomeňte si na to, až si budete kupovat tričko ve slevě. Oblečení je dnes extrémně levné a všem dostupné, často vydrží jen chvíli, proto končí v kontejnerech. Tím, že ho sami tolik nakupujeme a vyhazujeme, přispíváme ke vzniku textilního odpadu. Na akcích Kamily Boudové jsem se dozvěděla, jak vybírat kvalitní materiály, které spíš najdete v second handech než v řetězcích, nebo jak si efektivně poskládat šatník. Od té doby o nakupování daleko více přemýšlím, pro děti kupuji nové jen boty, na sebe si také nové věci pořizuji jen výjimečně.

První udržitelný obchoďák
Pravidla swapů určuje pořadatel, proto někde najdete jen oblečení a na jiných se vyměňují všechny věci do domácnosti. V den konání nebo den předem přinesete věci (někdy je stanoven i počet) a pak si můžete vybírat a odnést, co vás zaujme. Na akci se nosí oblečení nebo věci do domácnosti, které jsou čisté, funkční a nepoškozené. Pokud váháte, raději je odevzdejte na charitu nebo vhoďte do kontejnerů. Doporučuje se, aby to pořadatel ohlídal a nevhodné kusy nepřijmul. Na všech akcích vždy část zůstane, a to je třeba odvézt.
Průkopnice českých swapů Kristýna Holubová a Lucie Poubová pořádají pravidelné výměnné akce i inspirují ostatní. Dokonce vymyslely i tzv. První udržitelný obchoďák. „V loňském září jsme otevřeli swap na sedm dní v Pražské tržnici v Holešovicích. Neskutečná čísla, která jsme reálně změřili, mluví za vše. Lidé donesli přes 16 tun věcí a téměř 85 % se rozebralo na místě. Přišlo asi 3000 návštěvníků a v rámci doprovodného programu jsme uspořádali 30 akcí na téma udržitelnost a cirkularita. Taková lokální výměna dává největší smysl,“ vysvětluje Holubová. Když Kristýna vidí zbytky po akci, vzkazuje návštěvníkům: „Nakupujte chytřeji.“

Swap přes internet, ale podle pravidel

Akce naživo nestačily, a tak Kristýna s Lucií založily i facebookovou skupinu Swap Prague. Více než 32 000 členů si vyměňuje i to, co už dávno v obchodech nenajdete. Skupiny fungují i v ostatních městech republiky, tak se přirozeně podporuje lokální výměna.
Podmínkou je, že ten, kdo něco nabízí, uvede nejen charakteristiku položky, ale i místo, kam je ochoten dojet, a to, co očekává. Stává se, že si někteří diktují, co výslovně požadují. Správci skupiny to ale neradi vidí. Cílem směny je zbavit se toho, co už máme, a minimalizovat nakupování. Někdy se stane, že vyměníte něco s vyšší hodnotou za něco, co takovou hodnotu nemá. To tak prostě je.
Mně to vyhovuje. Nedávno jsem sháněla zimní bundu pro syna „na ven“, tak jsem ji vyměnila za loupané vlašské ořechy. Synům jsem vysvětlila, že na všechno nepotřebujeme peníze. Navíc jsme ty ořechy sbírali a louskali společně společně, takže na tom měli svou zásluhu. Jistěže by bylo rychlejší jít do obchodu a bundu koupit, to by ale nebylo takové dobrodružství. Navíc maminka, se kterou výměna probíhala, vlastní bezobalový obchod, který jsme při té příležitosti navštívili a podpořili ho.
            Je neuvěřitelné, jaké kousky se dají najít. Martina nakupuje velmi nerada, vše jí přijde stejné. Zato swap považuje za originální a zábavný. I když je ve skupině teprve krátce, veškeré vánoční dárky pro svou velkou rodinu pořídila právě díky ní. Já jsem se rozloučila s nenošenými značkovými kozačkami, které mi ležely rok ve skříni. Vyměnila jsem je za domácí zavařeniny. Bylo mi jasné, že hodnota bot je vyšší, ale stejně jsem nakonec měla radost, že je ještě někdo unosí. Rozbil se vám památečný talířek po babičce a potřebujete sehnat náhradu? Tady je určitě velká šance, že se někdo přihlásí. Nebo hledáte originální retro dárek pro přítele? Zkuste sílu swapu. Je neuvěřitelná a ženská podpora neomezená. Jediné úskalí je, že se musíte domluvit na místě a času předání, což může trvat i delší dobu. Někdy se dají využít i doručovací služby, takže se ani v realitě nemusíte potkat. Já mám vždy dobrý pocit, že jsem ušetřila a podpořila někoho konkrétního z blízkého okolí. Může se stát, že nemáte, co nabídnout, nebo si nevyberete, co druhý nabízí. Dohodnout se ale dá vždycky. Dva kabáty za šicí stroj. Figurky z kinder vajíčka za ručníky. Já si většinou přeji domácí zavařeniny, ovoce, zeleninu, vajíčka, med či jiné přebytky.  

Novodobý lov i nečekaná setkání Zjišťovala jsem, co ženy (jednoznačně převládají) na swapování tak přitahuje. Velmi výstižně to popsala organizátorka Lucie Poubová. Jde o druh lovu. Zatímco nákup v obchodě je jednoduchý, na živém swapu nikdy nevíte, na co narazíte. Třeba najdete něco, po čem jste dlouho toužili. Navíc vás to stojí jen čas a energii. U individuální výměny můžete potkat i novou kamarádku. Určitě si užijete i radost ze setkání a ze vzájemného obohacení. Zaujal mě příběh Jekatěriny: „Já se díky jedné paní naučila dělat macramé závěsné květináče (pozn. red.: drhané dekorace z příze), protože chtěla vyměnit svůj kabát právě za takový květináč. Mě kabát tak zaujal, že jsem ihned začala hledat návody, jak ho vyrobit. Kabát nosím už tři roky. Dnes si vytvářím i macramé závěsy na okna.“ A co nějaké špatné zkušenosti? I ty se dějí. „Za tři kila domácího masa jsem dostala nefunkční držák na televizi. Majitelka pak dělala mrtvého brouka a zablokovala si mě. Ale jinak mám s drtivou většinou pozitivní zkušenosti,“ dodává Jekatěrina. Pokud nenabízíte materiální věc k výměně, zkuste nabídnout třeba nějakou službu. Ester nabízí proměnu a redukci váhy. Radí ženám, které jí posílají své výsledky. Už jim pomohla shodit více než 2 000 kilogramů!

Koupit Meduňku