Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Pro inspiraci,  Rady a tipy

Chystáte se na jarní úklid? Inspirujte se…

v knize Markéty Vopičkové Nejlepší je domácí s podtitulem výrobky pro zdraví, krásu a čistotu, která vyšla před časem v naší meduňkové edici. Markéta v ní shromáždila spoustu rad a různých tipů, které se hodí při úklidu nebo při běžné péči o domácnost, o rodinu, o čistotu kuchyně, bytu, domu… K jaru patří úklid, chceme z bytu či domu „vymést“ vše, co je staré a přežilé a vytvořit místo pro novou čistou energii. A k tomu nemusíte nutně nakupovat litry chemických úklidových prostředků, vystačíte s účinnými levnými pomocníky, jako je např. soda. Ušteříte a můžete mít dobrý pocit, že se chováte ekologicky… Knihu můžete získat na našem e-shopu, podívejte se na www.obchodmedunka.cz


Domácnost bez chemie
Chcete mít domácnost čistou, voňavou a uklizenou? Jde to i bez chemie. K úklidu i péči o domácnost budete potřebovat pár ingrediencí, které již nejspíš máte doma nebo je koupíte za pár korun v potravinách, v drogerii či na internetu. Které to jsou? Sůl, soda a ocet. Samozřejmě je nutné je doplnit o další složky, ale tato trojice tvoří základ!

Soda
Říkáte si, proč jsou v drogeriích velká balení sody? K čemu asi slouží? Do vánočních perníčků to jistě není. Soda ve velkém balení slouží nejčastěji k úklidu a praní. Používáním sody můžete výrazně snížit spotřebu chemických čisticích prostředků. Jedlá soda je ekologicky nezávadná a bezpečná při použití i požití. Jedlá soda je levná, jako čistidlo velmi účinná a překvapivě univerzální. Podívejme se na ni společně.

Hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3) neboli jedlá soda, také soda bikarbona, je bílý prášek rozpustný ve vodě. Vzniklý roztok má zásadité pH. Hydrogenuhličitan sodný se používá jako součást kypřicích prášků do pečiva a šumivých přípravků do nápojů, k neutralizaci poleptání kyselinou. Používá se též jako náplň do hasicích přístrojů, protože uvolňuje CO2. Dá se také použít pro bělení zubů, pro změkčení potravin vařených ve vodě, a stále častěji se používá jako ekologický a levný pomocník při úklidu v domácnosti, na praní i na pohlcení nežádoucích pachů.

Pozor! Není soda jako soda!
Není soda jako soda. V drogeriích narazíte na sodu nebo sodu na praní. Soda na praní, chemicky uhličitan sodný, Na₂CO₃, je látka s velmi podobná jedlé sodě. Soda na praní však není jedlá, používá se ke zvýšení účinnosti detergentů, změkčuje vodu a dezinfikuje.

Jedlá soda – pomocník v domácnosti

Čistá kuchyň a koupelna
Pro bezpečné a efektivní vyčištění vany, umyvadla i dřezu stačí nasypat jedlou sodu na houbičku, vydrhnout povrch a poté důkladně opláchnout. Pokud chcete extra čistící sílu, smíchejte jedlou sodu, kuchyňskou sůl a libovolný prostředek na nádobí. Směsí vydrhněte povrchy a opět důkladně opláchněte.
Dokonalé čisté nádobí, hrnce i pánve? Pro sodu není žádný problém ani připálenina. Do dřezu s vodou a prostředkem na mytí nádobí přidejte dvě vrchovaté lžíce jedlé sody. Soda vodu změkčí a zvýší účinek čisticího prostředku. Nádobí nechte odmočit. V případě velmi silného připálení můžete nasypat lžíci jedlé sody přímo do připáleného hrnce, přidat cca 2 dl vody a přivést k varu. Po vychladnutí by spálenina měla pustit.
Pokud houbička na nádobí stále slouží, avšak zapáchá, namočte ji v silném roztoku 4 lžic sody a 0,25 litru vody. Stejný roztok můžete použít na namočení utěrek před praním v pračce, jedlá soda neutralizuje pachy.
Soda vyčistí mikrovlnku bez chemie a téměř bez námahy. Přiveďte k varu v mikrovlnné troubě vodu v hrnečku a vařte cca 30 s. Potom hrneček opatrně vyndejte. Použijte jen trochu jedlé sody na houbičce, důkladně troubu vydrhněte a poté vytřete vlhkým a čistým hadříkem. Opět povařte cca 30 sekund vodu v hrnečku, opatrně hrníček vyndejte a troubu vytřete do sucha.

Čisté hrnky od čaje a kávy
Usazeniny od kávy a čaje, které v hrnku vytvářejí nevzhledné mapy, ale jsou také příčinou hořknutí nápoje. Opět stačí na houbičku nasypat jedlou sodu a hrnek vydrhnout. Pokud by byly usazeniny příliš zažrané, smíchejte 0,25 litru vody a 1/4 hrnku jedlé sody, v roztoku nechte hrnky přes noc a poté vydrhněte houbičkou se sodou.
Soda vyčistí i klasickou pečicí troubu. Rozprašte sodu na dno trouby a postříkejte vodou, aby soda vodu natáhla. Nechte působit přes noc a poté ji setřete a troubu vydrhněte. Popřípadě můžete troubu vyčistit opět pomocí pasty ze sody.

Čisté podlahy
Do kýblu teplé vody přidejte 1/2 hrnku sody. Můžete použít pouze jedlou sodu nebo ji přidat k běžnému čisticímu prostředku. Na zašlé spáry použijte opět pastu z 3 dílů jedlé sody a jednoho dílu vody.

Neplesnivé závěsy od sprchy
Namočíte-li sprchový závěs před prvním použitím do silného roztoku jedlé sody a vody, nebude plesnivět.


Soda a praní

Pomocník do pračky ke každému praní. Přidejte 1/2 hrnku jedlé sody k pracímu prášku při praní prádla. Jedlá soda vyrovná pH vody a prádlo bude čistší a po vyprání bude mít jasnější barvy.

Čisté a voňavé plenky
Pokud používáte bavlněné plenky, rozpusťte 1/2 hrnku sody v 0,5 litru vody a nechte chvíli odmočit. Poté vymáchejte a vyperte. K pracímu prášku můžete přidat pro lepší účinnost pracího prášku 1/2 hrnku jedlé sody. Po usušení můžete ke složeným plenám dát sáček s jedlou sodou, který bude eliminovat zápach. Do sáčku z hustě tkané bavlny zašijte asi 1 dl jedlé sody a vložíte volně mezi pleny.

Čisté sportovní vybavení bez zápachu
Silný roztok z jedlé sody (4 lžíce sody a 0,25 litru teplé vody) použijete kupříkladu na odstranění zápachu z bot. V roztoku boty namočte, po cca 30 minutách boty opláchněte v čisté vodě a usušte. Namočením v jedlé sodě před praním se zbavíte zápachu i z dresů apod. K namočení oblečení postačí slabší roztok, použijte 5 polévkových lžic na 5 litrů vlažné vody a namáčejte alespoň dvě hodiny. Zápach ze sportovních tašek můžete odstranit tak, že je vysypete jedlou sodou, po neutralizaci zápachu jedlou sodu vyklepejte, případně použijte vysavač.

Koupit Meduňku