Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Pro inspiraci,  Rady a tipy

Z meduňkové edice: rady, které se hodí každému zahrádkáři…

… nabízí jeden z mnoha zajímavých titulů naší edice Knihovnička Meduňky, kniha Simony Procházkové ZELINÁŘ, HERBÁŘ ZELENINY. Autorka v ní volně navazuje na svou předchozí knihu ZAHRÁDKÁŘEM VĚDOMĚ a nabízí mnoho vyzkoušených rad a tipů pro malou i větší zahrádku, pro zahrádkáře začínající i zkušené, ale i pro ty, kteří zatím svou zahrádku nemají a plánují pěstovat bylinky třeba v truhlíku na balkoně či terase.. Kromě toho se ale dozvíte i řadu dalších užitečných informací, například jak si pomoci při nachlazení, když máme doma cibuli nebo zázvor… Obě knihy získáte na www.knihovnickamedunky.cz

Teď, na začátku jara, je ten správný čas vyzbrojit se zahrádkářským nářadím a „vrhnout“ se na záhonky, abychom je připravili pro různá semínka a sazeničky... A pokud stojíte nad záhonky a přemýšlíte, co kam zasadit, aby zahrádka byla pěkná i užitečná a aby spolu rostlinky pěkně vycházely, Simonina knížka vás může inspirovat. Vybrali jsme ukázku ze třetí kapitoly nazvané Známé druhy zeleniny, ve které autorka podrobně popisuje, co která zelenina dokáže a čím obohatí naše pokrmy i naše zdraví. Vybrali jsme zeleninu, kterou prostě nemůžeme pominout a bez které se žádná hospodyňka při vaření neobejde a která dokáže víc, než být součástí guláše nebo jiných pikantních pokrmů: CIBULI!!!!!! Má totiž i léčivé účinky.

Z knihy Zelinář, herbář zeleniny, kapitola 3:
Zelenina je významným zdrojem minerálů, stopových prvků, vitaminů, vlákniny. Jsou v ní obsaženy i další důležité ochranné látky, které podmiňují správnou funkci jednotlivých orgánů a systémů.

Známé druhy zeleniny
CIBULE KUCHYŇSKÁ
Cibule se může pyšnit celou řadou příznivých účinků na celý organismus, jako prevence i jako všestranný lék.

Jak si můžeme vypěstovat vlastní sazenice?
Cibuli si můžeme vypěstovat buďto ze sazečky (malé cibulky, které se v předjaří prodávají), nebo ze semínek. Sazečku vysazujeme obvykle v polovině března přímo do venkovních záhonů cca 10 cm od sebe, nesmíme ji však zasadit příliš hluboko, je třeba, aby z nich kousek koukal nad povrch. Na záhon si pro cibulky vyběhneme už začátkem léta.
Pokud se rozhodneme vysévat cibulku ze semínek, pak ideální doba je konec března až polovina dubna. Semínka vyséváme do řádků vzdálených od sebe cca 30 cm, do hloubky 3 cm. Husté sazeničky pak vyjednotíme na cca 10 cm, aby si vzájemně nekonkurovaly. Cibuli můžeme pěstovat i na balkonech či terasách ve větších nádobách.
Výborné sousedské vztahy má cibule s jahodami a mrkví.

Co cibule obsahuje?
Cibule kuchyňská je bohatá na vitamin C, dále obsahuje thiamin, niacin, riboflavin, pyridoxin, kyselinu pantotenovou. Z vitaminů rozpustných v tucích je to beta-karoten a vitamin E. Co se týká minerálních látek a stopových prvků, je to především hořčík, draslík, fosfor, chrom, kobalt, mangan, molybden, nikl, selen, síra, sodík, vápník, železo a zinek. Cibule je také dobrým zdrojem flavonoidů – především quercetinu. Flavonoidy neboli bioflavonidy jsou látky (je jich cca 60 druhů) obsažené především v ovoci i divokých plodech (borůvka, arónie, trnka, rakytník, moruše, ostružiny, hroznové víno), zelenině i léčivkách, které vykazují výrazné antioxidační působení (eliminují negativní vliv volných radikálů, které na nás denně útočí ze všech stran) a mají celkově velmi blahodárně působení na celý náš organismus. Vyživují ho, pomáhají posilovat imunitní systém, působí jako prevence onkologických potíží, podporují krvetvorbu, pružnost cévních a žilních stěn, činnost srdce, jater, ledvin, plic, střev. Dále mají příznivé působení na zrak, pokožku, nehty i vlasy. Nesmíme rovněž zapomenout na příznivý vliv i na emoční sféru. Cibule obsahuje i cholin.

Léčivé účinky této zeleniny
Cibule má antibiotické působení, likviduje tedy choroboplodné zárodky a také pomáhá rozpouštět hleny, dále zvyšuje sekreci trávicích šťáv v žaludku a střevech. Střeva také účinně dezinfikuje. Podporuje sekreci žluče a tvorbu pankreatických hormonů. Stimuluje nervový systém. Rovněž blahodárně působí na srdečně-cévní systém. Konzumace cibule zvyšuje chuť k jídlu, upravuje metabolismus, snižuje obsah cukru v krvi i hladinu cholesterolu a je také skvělou prevencí onkologických potíží.

Cibulové receptury
Cibulový čaj (nachlazení, zánět močového měchýře, průjem)
Potřebujeme: 1 nasekanou cibuli, špetku skořice, 1 tlučený hřebíček, na špičku nože tlučená fenyklová semínka, na špičku kulatého nože tlučená anýzová semínka, 3 dl vroucí vody
Postup: Cibuli a koření přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat, poté přecedíme a po doušcích vypijeme. Čaj pijeme 3× denně po dobu 5 dnů.

V nové knize najdete i mnoho dalších výbornvých receptů, tak si ji nenechte ujít!

Cibulovo-zázvorový čaj (záněty, rýma, kašel, chřipka)

Potřebujeme: nasekanou polovinu cibule, 1 lžíci strouhaného kořene zázvoru, 2 tlučené hřebíčky, na špičku kulatého nože skořice, 1 lžíci medu, 3 dl vroucí vody

Postup: Přísady smícháme, zalijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat, po uplynutí této doby přecedíme, přisladíme medem a můžeme popíjet. Tento čaj pijeme 2× denně po dobu 5 dnů.

Cibulovo-česnekový šejk (rýma, kašel, chřipka i angína)

Potřebujeme: 2 cibule, 2 stroužky česneku, 3 dl vody

Postup: Oba druhy zeleniny rozmixujeme ve vodě. Nápoj po doušcích vypijeme. Tento postup provádíme 2× denně po dobu 5 dnů.

Cibulovo-medový sirup (kašel, rýma)

Potřebujeme: šťávu z 1 velké cibule, 1lžičku tekutého medu

Postup: Obě ingredience smícháme dohromady a užíváme 3× denně 1 lžičku po dobu 10 dní.

Cibulový čaj na velmi silné zahlenění

Potřebujeme: 1 nasekanou středně velkou cibuli, 2 lžíce nastrouhané ředkve (může být černá, vodnice, daikon), 1 lžičku nadrcených fenyklových semínek, 1 lžičku nasrouhaného zázvoru, 3 dl vroucí vody

Postup: Zeleninu, fenykl a zázvor smícháme, přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat, pak přecedíme a můžeme popíjet. Čaj pijeme 3× denně po dobu 7 dnů.

Cibulové mléko (bolesti v krku, kašel)

Potřebujeme: 1 velkou nasekanou cibuli, 1 tlučený hřebíček, špetku skořice, na špičku kulatého nože tlučených anýzových semínek, na špičku kulatého nože tlučených fenyklových semínek, 1 čajovou lžičku medu, 3 dl mléka (můžeme použít i rostlinné mléko – sójové, vločkové nebo rýžové)

Postup: Cibuli a koření smícháme a přelijeme mlékem, vše přivedeme k varu, odstavíme a necháme 5 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme, přisladíme medem a můžeme popíjet.

Cukrová cibule (chrapot)

Potřebujeme: 1 velkou cibuli, 1 lžíci kvalitního hnědého cukru

Postup: Cibuli nasekáme nadrobno a smícháme s hnědým cukrem. Vše necháme 12 hodin uležet. Tvořící se šťávu odebíráme polévkovou lžíci a užíváme 3× denně 1 lžíci po dobu 5 dní.

Koupit Meduňku