Proč jsme nemocní? – část X.
Tuto otázku klade v názvu své knihy klinický psycholog PhDr. Petr Novotný – a v celé knize na tuto otázku hledá odpovědi, zkoumá příčiny a objevuje souvislosti… Proč nemocných stále přibývá? Nikdy v minulosti nebyli lidé tak často, tak hojně, všestranně a těžce nemocní, jako jsou dnes. Nikdy předtím nebylo tolik špitálů, ošetřujícího personálu a takové davy pacientů. A to navzdory obrovským částkám vynakladaných na prevenci a terapii nemocí, a stále rostoucích vkladů do laboratorního a klinického výzkumu nemocí (viz příloha I.).Ještě nikdy nepršely tak hojně a nepřetržitě senzační zprávy o nových objevech lékařů a vědců, kteří nám prý už definitivně zabezpečí trvalé zdraví a dlouhověkost, a přesto nemocí i…
Ing. Jarmila Průchová: Ještě bych chtěla lidem pomáhat…- dokončení
Druhá část rozhovoru s českou makrobiotičkou, která makrobiotice věnovala půl století svého života…Existují jinoví a jangoví lidé? Jak se o sebe starala devadesátiletá dáma, která měla i v tomto věku zcela jasnou a bystrou mysl a uchovala si celkovou svěžest? Jak by měl podle makrobiotiky vypadat vhodný jídelníček? Řekli byste, že při pěstování zeleniny záleží i na tom, pod jakým úhlem dopadá slunce na zem? Proč se lidé s vážnými chorobami pomocí makrobiotiky uzdravili?… O tom všem i o řadě dalších témat jsme si tehdy s paní Jarmilou Průchovou povídaly… Rozhovor připravila Zuzana Paulusová. Paní Jarmilo, makrobiotika je systém starý několik tisíciletí, ale vy jste zmínila posun a vývoj. V čem…
Už roste – všimli jste si? Ptačinec žabinec přece…
Také se už těšíte na jaro a dychtivě vyhlížíte jeho první projevy? Stačí sklopit oči k zemi a na mnoha místech uvidíte jednu z časných jarních rostlinek, neprávěm přehlížený plevel zvaný ptačinec žabinec.Drobné lístečky se klubou ze země a málokoho by napadlo, že jde o rostlinku, která nám má hodně co nabídnout: pomáhá přo léčbě kožních potíží – např. ekzémů i lupénky, v kuchyni můžeme maličké lístečky přidávat do salátů, ozdobit jimi chléb či toast s pomazánkou či polévku v misce, zkrátk a možností je mnoho. Inspirujte se v knize Simony Procházkové Léčivá síla čerstvého koření, titul patří do meduňkové edice…(www.knihovickamedunky.cz) Ptačinec žabinec – hodí se do všech salátůPtačinec, latinsky…
Recept na víkend: jídla z brambor tak trochu jinak…
Co víme o historii potravin, které jíme nebo připravujeme pro své blízké? Možná že nic, anebo velmi málo. A právě brambory většinou považujeme za superobyčejné jídlo. Podívat se na brambory trochu jinak by vás možná přiměla Bramborová kuchařka od Marcely Šebestové, která je jedním z mnoha zajímavých titulů edice Knihovnička Meduňky. Autorka Marcela sbírá kuchařské recepty celý život a na množství a pestrosti receptů obsažených v knize je to vidět. Knihu zakoupíte na našem e-shopu (www.knihovnickamedunky.cz, sekce Meduňčino vaření) Brambory neměly vždy své místo na stolech našich slovanských předků, jsou vlastně potravinou cizího původu – dostaly se k nám do Evropy z Jižní Ameriky, kde je pěstovali Inkové ve vysoko položených oblastech…
Z březnové MEDUŇKY: Krev očima východu
Na téma KREV – POSEL ŽIVOTA – se v březnové Meduňce (vyšla minulý týden a máte ještě spoustu příležitostí si ji koupit nebo přečíst na odkazu emedunka.cz ) sešlo sedm výborných příspěvků našich autorů – od ryze odborného pohledu prof. Strunecké, přes pohled Tradiční čínské medicíny v článku fyzioterapeutky Bc. Natálie Kašpárkové až k neuvěřitelnému, ale pravdivému příběhu, dokumentujícímu platnost starého rčení o tom, že krev není voda, který ve svém článku popisuje terapeutka Jitka Větrovská. Březnové číslo Meduňky vám o krvi řekne (téměř) vše, co potřebujeme vědět, abychom si této drahocené substance o to víc vážili… Když se řekne krev, každý z nás si vybaví červenou tekutinu, která se…
„Ještě bych chtěla lidem pomáhat,“ řekla v rozhovoru pro časopis Meduňka v roce 2018 tehdy devadesátiletá Ing. Jarmila Průchová…
V rozhovoru jsem si tehdy povídaly o jejím bohatém životě, o péči o zdraví, energiích, které ovlivňují náš život i celý okolní svět i o principech makrobiotiky, které věnovala velkou část svého života. Paní Jarmila už nějakou dobu není mezi námi, ale rozhovor s ní může být v lecčems inspirativní i v současnosti… Knihu Vesmírné energie, dokonalost v jednoduchosti si můžete objednat na našem e-shopu www.obchodmedunka.cz Rozhovor s Ing. Jarmilou Průchovou připravila Zuzana Paulusová Devadesátiletá Ing. Jarmila Průchová je legendou české makrobiotiky, věnuje se jí více než 50 let a své znalosti a zkušenosti předává už několika generacím zájemců o tento způsob stravování. Píše knihy (v edici Knihovnička Meduňky vyšla nedávno…
Proč jsme nemocní? – část IX.
Další část knihy PhDr. Petra Novotného, tentokrát věnovaná naší psychice… Autor ve svých knihách zkoumá vazby mezi psychikou, sociálním chování a okolnostmi a vznikem nemocí… Jak hluboká je naše psychika?Význačný švýcarský lékař, psychiatr a filozof světového významu Carl Gustav Jung (1875 – 1961) ve svých mnohočetných publikacích zkoumal lidskou psychiku důsledně v praxi i v nesčetných experimentech, aby prokázal svou představu o tom, že ego (Já) představuje v naší bytosti pouhou špičku ledovce. Jen onu nepatrnou špičku vyčnívající z nezměrného oceánu psychiky do trojrozměrného světa. Obrovitý prostor drtivé většiny naší bytosti, nejen podle Jungova názoru, leží v málo probádaných, leč funkčních hlubinách nevědomí. Nevědomí však zdaleka není pro Junga pojmem, který…
Z nové Meduňky: Krev – nejvzácnější tekutina
Nejnovější Meduňka – tedy březnové číslo – už dorazilo na stánky PNS a na další prodejní místa, kde si ho můžete zakoupit (nebo je též dostupné na emedunka.cz ), a my z něj vybíráme jako první ukázku část článku od naší dlouholeté spolupracovnice prof. Anny Strunecké, tento její článek „otevírá“ téma březnového čísla, které jsme nazvali KREV – POSEL ŽIVOTA. A že krev je opravdu nejen poslem, ale také symbolem a nutnou pormínkou života, se dozvíte z dalších článků našich autorů, kteří se na téma KRVE podívali z různých pohledů, ale v jednom se shodují: je to vzácná a nenahraditelná substance… Ukázka z článku Nejvzácnější tekutina od prof. RNDr. Anny…
O cukru: hořký sladký život
Následující článek připravila před časem pro Meduňku naše autorka a spolupracovnice, praktická lékařka MUDr. Ludmila Eleková. Kdo si myslí, že ví o výživě dost a že činí informovaná a správná rozhodnutí, je bohužel obvykle lapen do pasti mýtu o správných a nesprávných sacharidech. Domnívá se, že škroby z celozrnných obilnin jsou zdravé a jsou základem stravy, vyhýbá se bílé mouce, bílému cukru, sladkostem apod., ale klidně si osladí jídlo medem, agáve sirupem apod., protože to jsou přece „přírodní“ zdravé cukry. Tento názor sdílejí i odborníci tvořící výživová doporučení, např. slavnou pyramidu potravin, jejíž základna je tvořena právě škroby. Máte představu, kolik cukru (tedy glukózy) vlastně sníte, když se takovou pyramidou řídíte?Klidně i…
Obsah čísla 3/2023
Milí přátelé,vítejte u březnové Meduňky. Píšu tento úvodník a myslím na vás – naše čtenářky i čtenáře, protože za pár dní už budete březnové číslo držet v rukou, někteří si možná Meduňku koupíte poprvé, nebo ji čtete už léta, ale všichni jste jistě zvědaví na to, co jsme pro vás v tomto čísle připravili. Věřím, že vaše očekávání bohatě naplníme.V titulním rozhovoru jsme si povídali s naší autorkou Markétou Vopičkovou a probrali jsme toho spoustu – od výroby domácí kosmetiky až po bylinnou léčbu koní. A hlavní téma, nazvané Krev – posel života, je tentokrát mimořádně rozsáhlé.Krev, rozvádějící po těle živiny a kyslík, nám umožňuje žít pozemský život. Z pohledu…