Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Recepty

Recept na víkend: jídla z brambor tak trochu jinak…

Co víme o historii potravin, které jíme nebo připravujeme pro své blízké? Možná že nic, anebo velmi málo. A právě brambory většinou považujeme za superobyčejné jídlo. Podívat se na brambory trochu jinak by vás možná přiměla Bramborová kuchařka od Marcely Šebestové, která je jedním z mnoha zajímavých titulů edice Knihovnička Meduňky. Autorka Marcela sbírá kuchařské recepty celý život a na množství a pestrosti receptů obsažených v knize je to vidět. Knihu zakoupíte na našem e-shopu (www.knihovnickamedunky.cz, sekce Meduňčino vaření)

Brambory neměly vždy své místo na stolech našich slovanských předků, jsou vlastně potravinou cizího původu – dostaly se k nám do Evropy z Jižní Ameriky, kde je pěstovali Inkové ve vysoko položených oblastech And současného Peru a Bolívie a pak také obyvatelé pobřežních oblastí Chile.
Jejich výskyt na evropském kontinentu souvisí se zámořskými objevy, přivezli je dobyvatelé Ameriky na konci 16. a počátku 17. století. Zprvu byly brambory pěstovány jako okrasná rostlina v zámeckých parcích, první uvařené brambory se na stole objevily při hostině pořádané Ludvíkem XIII., a byly proto zprvu považovány  za pochoutku.
V Čechách se brambory začaly pěstovat za císařovny Marie Terezie, která je nechala přivézt z Pruska. Tehdy v hladových letech zachránily mnoho lidí od smrti hladem.
Brambory jsou zdrojem vlákniny, vitaminů, především C a B, a nerostů jako draslík, hořčík a železo. Na rozdíl od mouky neobsahují lepek, jsou proto vhodné i pro lidi trpící celiakií.
Jsou oblíbenou a váženou potravinou – svědčí o tom i rok 2008, který byl vyhlášen jako Mezinárodní rok brambor. Vyzkoušejte některý z těchto bramborových receptů:

I když z nového roku už uběhl týden, Novoroční bramborová polévka jistě přijde k chuti i tak…-:)
Potřebujeme: 250 g čočky, 2 nožičky klobásy, 200 g brambor, 250 g zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 cibule, sádlo, hladká mouka, majoránka, oregano, zelená petrželka
Čočku namočenou ve vodě uvaříme do měkka. V hrnci osmahneme na sádle cibulku, jednu na kostičky nakrájenou klobásu, přidáme na hrubo nastrouhanou zeleninu a kostky brambor. Vše lehce osmahneme, zaprášíme moukou a zamícháme. Přilijeme 0,5 l studené vody, rozmícháme, vlijeme čočku i s vodou a vaříme do měkka. Nakonec přidáme na kolečka nakrájenou druhou klobásu, koření a sůl podle chuti. Zdobíme bylinkami.

Jídlo, které jsme většinou milovali jako děti: bramborová kaše
Může mít spoustu variant a chutí, ale vždy je to dobré a lehké jídlo.
Tak třeba: Bramborová kaše

1 kg brambor, 200 ml mléka, 50 g másla, sůl
Oloupané, na menší kousky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě do měkka. Vodu slijeme, brambory dobře rozšťoucháme, zalijeme horkým mlékem, přidáme máslo a vyšleháme hladkou kaši. Nikdy nezaléváme kaši studeným mlékem, protože potom se kaše maže a není lehká. Podáváme s osmaženou cibulkou buď jako samostatný pokrm, nebo jako přílohu k masu.

Nastavovaná kaše
1 kg brambor, 200 g trhaných krupek, asi 250 ml mléka, kousek másla, sůl, mletý pepř, 3 stroužky česneku, majoránka
Oloupané a omyté brambory pokrájíme, zalijeme osolenou vroucí vodou a uvaříme do měkka. Zvlášť uvaříme trhané krupky, scedíme je, přidáme k bramborám spolu s utřeným česnekem, pepřem, majoránkou, kouskem másla a zalijeme vařícím mlékem. Vyšleháme kaši tak, aby byla hladká a hustá. Podáváme s cibulkou osmaženou na sádle.

Tříbarevná bramborová kaše
600 g brambor, 250 ml mléka, sůl, 60 g másla, 4 lžíce rajského protlaku, 4 lžíce dušeného špenátu, 2 žloutky
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě, slijeme, přidáme horké mléko, polovinu másla a vyšleháme hladkou kaši. Rozdělíme ji na tři části, jeden díl obarvíme rajským protlakem, druhý špenátem a zbytek žloutky. Kaši naaranžujeme na mísu do pruhů, pokapeme zbytkem rozpuštěného másla a podáváme.

Opékaná bramborová kaše
800 g brambor, 3 vejce, sůl, pepř, trochu mléka, olej
Oloupané brambory pokrájíme na menší kousky a uvaříme je v osolené vodě. Brambory slijeme, opepříme, přilijeme horké mléko a vyšleháme hustou kaši. Vmícháme žloutky, tuhý sníh z bílků a lžicí vykrajujeme hrudky, které na pánvi opékáme na oleji do zlatova. Podáváme se smaženým sýrem.

Bramborová kaše s pohankou
750 g brambor, 250 g vařené pohanky, 2 dl mléka, 100 g másla, 3 stroužky česneku, sůl
Oloupané, na menší kousky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě do měkka. Scedíme, přidáme na malé kousky nakrájené máslo, horké mléko a našleháme bramborovou kaši. Podle návodu na obalu uvaříme pohanku, promícháme s kaší, utřeným česnekem a majoránkou. Podáváme polité osmaženou cibulkou se zeleninovým salátem.

Koupit Meduňku