Bylinky,  Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Recepty,  Zdraví

Už roste – všimli jste si? Ptačinec žabinec přece…

Také se už těšíte na jaro a dychtivě vyhlížíte jeho první projevy? Stačí sklopit oči k zemi a na mnoha místech uvidíte jednu z časných jarních rostlinek, neprávěm přehlížený plevel zvaný ptačinec žabinec.
Drobné lístečky se klubou ze země a málokoho by napadlo, že jde o rostlinku, která nám má hodně co nabídnout: pomáhá přo léčbě kožních potíží – např. ekzémů i lupénky, v kuchyni můžeme maličké lístečky přidávat do salátů, ozdobit jimi chléb či toast s pomazánkou či polévku v misce, zkrátk a možností je mnoho. Inspirujte se v knize Simony Procházkové Léčivá síla čerstvého koření, titul patří do meduňkové edice…(www.knihovickamedunky.cz)

Ptačinec žabinec – hodí se do všech salátů
Ptačinec, latinsky stellaria media, je všudypřítomný drobný plevel, kvetoucí drobnými lístky. Roste všude na vlhkých místech, zahradách, loukách. Můžeme ho najít i v zimě pod sněhem, takže nám tato rostlina může být celoroční zásobárnou cenných látek.

Léčivé účinky žabince:
Tato bylina je bohatá na slizy, tanin, hořčiny, třísloviny, saponiny, organické kyseliny, kyselinu křemičitou, vitamíny C, E a další. Alternativní medicína žabinec používá k čištění krve a tak následně k léčbě všech kožních nemocí. Dále pomáhá při plicním a průduškovém onemocnění, zastavuje krvácení a při zevním použití je vynikající jako obklad na zanícenou kůži, bolavé klouby a svaly.

Čerstvá žabincová šťáva
Tento přípravek výborně rozpouští hleny, dále čistí krev a je mírně močopudný. Připravíme si ji tak, že žabinec odšťavníme v odšťavňovači nebo jej rozmixujeme s troškou vody. Užíváme ji pět krát denně jednu čajovou lžičku.

Koupele z ptačince
Celkové nebo jen místní koupele z této byliny jsou výborným podpůrným prostředkem při léčbě atopických ekzémů, lupénky, akné. Připravíme si ji tak, že pět hrstí ptačince povaříme pět minut ve třech litrech vody, pak odstavíme a necháme ještě patnáct minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme k vodě do vany. Koupel by měla trvat patnáct minut.
U těchto hojivých koupelí můžeme bylinky kombinovat. Osvědčily se mi například směsi z dvou hrstí ptačince, jedné hrsti bršlice, dvou hrstí přesličky. Nebo také jedné hrsti ptačince, jedné hrsti jitrocele, jedné hrsti bršlice, jedné hrsti přesličky a jedné hrsti svízelu.

Obklady z ptačince
Při ekzémech, lupénce nebo bolavých kloubech jsou velmi účinné i obklady. Připravíme si je tak, že čerstvý žabinec rozdrtíme nebo nameleme a přikládáme ho pak přímo na postižená místa. Zabalíme do lněného či bavlněného plátna a necháme hodinu působit. I u obkladů můžeme bylinky kombinovat, například s přesličkou, svízelem, jitrocelem či bršlicí.

Ptačinec v kuchyni:
Ptačinec můžeme přidávat do salátů, pomazánek, polévek i k masu.

Tuňákový salát se žabincem
Potřebujeme: 3 hrsti žabince, 1 konzervu tuňáka, 2 vejce uvařená natvrdo, mořskou sůl, citrón, ovocný cukr nebo agáve sirup
Postup: Žabinec nasekáme najemno, smícháme s tuňákem a na kolečka nakrájeným vajíčkem, osolíme a dochutíme zálivkou. Podáváme k hlavnímu chodu nebo jen tak s pečivem.

Ledový salát s žabincem, vejcem a slunečnicovými semínky
Potřebujeme: 1 ledový salát, 1 hrst žabince, 2 vejce a 2 lžíce opražených slunečnicových semen, mořskou sůl, citrón, ovocný cukr nebo agáve sirup
Postup: Salát i žabinec nakrájíme na kousky, přidáme na kolečka nakrájené vejce, semínka a zálivku.
Hotový salát podáváme k teplému jídlu nebo jako lehkou večeři s pečivem.

Koupit Meduňku