Meduňka,  Péče o tělo,  Výživa a zdravá strava,  Životní styl

Potraviny nejen pro krásnou pleť

V zimním čase a v mrazech, které právě panují, dostává naše pleť dost zabrat. Pomozme jí nejen vhodným krémem a dobrou kosmetikou, ale také ji podpořme zevnitř. Jak? No přece těmi správnými potravinami… Poradí naturopatka Iveta Kulhánková.


Krásná pleť, to je především zdravá pleť – správně ošetřovaná i vyživovaná. Protože je kůže náš nejrozsáhlejší orgán, zaslouží si, abychom její výživě věnovaly dostatečnou pozornost. Část práce jistě odvede kvalitní kosmetika, jejíž aktivní látky pronikají i do spodních vrstev pokožky, ale je potřeba abychom živiny dodávaly i zevnitř.
Kůže obsahuje okolo 70 % vody, pitný režim je pro ni tedy tím nejdůležitějším. Hned na druhém místě jsou kvalitní bílkoviny, které jsou zodpovědné za strukturu pleti. Tuky vytváří ochrannou vrstvu na povrchu pokožky, najdeme je ale i ve spodní vrstvě, kde nejsou tolik žádoucí. Proto je důležité, abychom v jídelníčku měly především tuky zdravé, nenasycené. Nadměrný příjem nevhodných sacharidů je další příčinou ukládání tuků v podkoží a nezdravého vzhledu naší pleti. Proto se zaměřme na sacharidy komplexní, s nízkým glykemickým indexem, a vynechme cukry bílé a sladkosti. Vynechat bychom měly i kořeněná či pikantní jídla.
Při výběru potravin bychom neměli zapomínat ani na vitaminy, minerální látky a antioxidanty, bez kterých naše tělo ani pleť také neobejde.
Abych vám ulehčila hledání vhodných potravin, vybrala jsem pět takových, které obsahují látky specificky působící na naši pokožku. Navíc mají příznivý vliv i na některé jiné ženské obtíže.

Makrela – bílkoviny a tuky
Bílkoviny se nacházejí především v mase, luštěninách a sóje. Zdravé tuky najdeme v rybách, ořechách a semenech. Makrelu jsem zvolila proto, že mimo bílkoviny a nám prospěšné tuky (např. mastné kyseliny omega-3) obsahuje i vitamin D, selen a koenzym Q10.
Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny jsou naprosto nezbytné pro zdravý vzhled i fungování naší pokožky. Tím, že na ní vytváří ochrannou vrstvu pomáhají předcházet jejímu vysychání, udržují ji hebkou a dodávají jí mladistvý vzhled. Omega-3 MK v těle i na kůži pomáhají regulovat zánět (ten může souviset se vznikem akné, ekzému nebo lupénky), chrání před UV zářením i stárnutím pokožky způsobeným například kouřením. V západní stravě jíme až 20x více omega-6 MK než omega-3, takže konzumací makrely, která má skoro 10x více omega-3 si tuto bilanci báječně vyrovnáme. (Pozor, nejedná se o makrely uzené, ani smažené, nejvhodnější kuchyňská úprava je dušení. Dejte si alespoň jeden kousek týdně.)
Vitamín D pro pleť pravda nepotřebujeme, naopak ho jejím prostřednictvím vstřebáváme. Přesto je pro nás ženy velmi důležitý, účastní se vstřebávání vápníku a tak je jeho dostatečný příjem nezbytný k prevenci osteoporózy.
Koenzym Q 10 je v tucích rozpustný antioxidant.  Ačkoli si ho tělo umí vyrobit samo, s přibývajícím věkem jeho produkce klesá a je dobré ho doplnit buď stravou, nebo například v kapslích. Koenzym Q10 je naší hlavní výzbrojí proti stárnutí, jeho dostatečný příjem stárnutí zpomaluje a dodává nám tolik potřebnou energii. Ve formě doplňku se používá i ke zvýšení sportovního výkonu, při migrénách nebo neplodnosti.

Sladké brambory – sacharidy
Našemu tělu nejvíc svědčí sacharidy s nízkým glykemickým indexem, mezi které patří především neškrobová zelenina, méně sladké, zpravidla v tuzemsku rostoucí ovoce, luštěniny a celozrnné obiloviny.
Sladkým bramborám se říká i batáty nebo kumary a jsou plné betakarotenu, což je látka, ze které si naše tělo vytváří vitamin A. Ten pomáhá pleť obnovovat, vyhlazuje vrásky a redukuje pigmentové skvrny. Jeho prospěšnost pro pleť jistě potvrzuje i to, že se terapeuticky používá při léčbě akné nebo lupénky.
Tyto brambory pomohou i s doplněním kolagenu. Jsou antioxidační, protizánětlivé a vhodné i pro diabetiky. Abyste maximálně využili jejich potenciál, připravujte je v páře a podávejte s kapkou oleje.

Para ořechy a mandle – antioxidanty
Antioxidanty se nejčastěji vyskytují v různě barevném ovoci a zelenině (např. borůvky, maliny, meruňky, papriky), ale můžeme je najít právě i v těchto ořechách.
Para ořechy jsou významné pro svůj obrovský obsah selenu, antioxidantu, který pomáhá chránit naši pokožku před škodlivými volnými radikály. Ty mají na svědomí takové známky stárnutí, jako jsou vrásky nebo suchá pokožka a stárnutí jako takové urychlují. Selen sám o sobě je důležitý pro zdravý růst vlasů a nehtů, používá například při léčbě akné a neplodnosti.
S konzumací para ořechů buďte opatrné, již 3 kousky pokryjí vaši denní potřebu selenu. Nadměrná konzumace může způsobit otravu.

Mandle i mandlový olej obsahují velké množství vitaminu E, který pokožku zvláčňuje a zjemňuje (a je to další z řady důležitých antioxidantů). Mandlový olej se používá na suchou a rozpraskanou kůži, k prevenci strií i k lepšímu hojení jizev, chrání před škodlivými volnými radikály i poškozením ultrafialovým zářením.
Obsažený vitamin E zmírňuje premenstruační syndrom a průběh menopauzy.
Mandle je nejlepší konzumovat nepražené, nesolené, můžete si je předem namočit do vody, ideálně 5 kousků za den. Olej můžeme přidávat do salátů, nebo si jím pokožku mazat – pleti jsou prospěšné oba způsoby.

Camu camu –  vitamin C
Vitamin C je obsažen například v červené paprice, brokolici, citrusech a růžičkové kapustě, nebojte se jich, a dejte si několik různých kousků denně.
Camu camu je fialové ovoce původem z Amazonie, které je známé pro svůj vysoký obsah vitaminu C. Ten opět chrání pleť proti oxidativnímu poškození, ale co je mnohem zajímavější, je důležitý pro tvorbu kolagenu. Kolagen zajišťuje hydrataci a pružnost pokožky, minimalizuje vrásky i ochablosti a díky němu máme pleť krásně jemnou, pevnou, zářivou a hladkou.
Camu camu obsahuje vedle řady minerálů i betakaroten, který je důležitý při opalování. Pro nás ženy je toto ovoce dobré i k řešení různých gynekologických problémů a při neplodnosti (tam se jeho konzumace doporučuje i mužům).
Nejčastěji se prodává usušené a rozemleté na prášek. Navzdory svojí kyselé chuti se hodí do smoothies (čteno smů-týs) nebo kaší. Opatrní by při konzumaci měly být pouze osoby s hematochromatózou, protože obsažený vitamin C podporuje vstřebávání železa.

Voda
Vraťme se ještě k vodě, nejdůležitější živině pro naši pleť i tělo. Potřebujeme ji, abychom měly pokožku hydratovanou a krásně napnutou. Voda přivádí k buňkám potřebné živiny a naopak odvádí toxiny. Pokud máte pleť suchou, může být příčinou právě nedostatek tekutin a esenciálních mastných kyselin ve stravě.
Voda je nejlepší filtrovaná, neochucená, přirozená, o pokojové teplotě. Jestli vám nechutná, nebo máte pocit, že nedostatečně uhasí vaši žízeň, přidejte kousek ovoce, zeleniny nebo snítku bylinek.

Koupit Meduňku