Meduňka,  Péče o tělo,  Psychosomatická medicína,  Zdraví

Zdraví v listopadu: Kov a dýchání

Jakmile se ochladí a se stromů opadá barevné listí, nastává pravý podzim s chladným vzduchem, deštěm a ranními mlhami, a vládu od Země přebírá další prvek Kov. Ten je charakterizován mj. bílou (bezbarvou) barvou, akumulací a koncentrací energie, suchem, pikantní chutí a smyslovým orgánem nosem. Imunita našeho organismu klesá asi nejvíc z celého roku a lidstvo začíná posmrkávat a pokašlávat. Je to i tím, že orgánem listopadu jsou právě plíce a dýchací cesty.

Potíže a dysfunkce
Nejčastější dysfunkce plic, dýchací potíže, jsou často zapříčiněny problémy v látkové výměně (játra, slinivka). Dále zde hraje významnou roli psychika. Plíce představují nejčastější vstup patogenů do organismu. Nachlazení a podzimní chřipky tedy vycházejí z celkové obranyschopnosti organismu; kde jsou otevřené dveře, tam se usadí kdejaká havěť (viry, bakterie).

Reflexní terapie
Reflexní plošky plic najdeme na nártech na obou nohou v oblasti celého hrudníku, tj. v oblasti nártních kůstek. Průdušky jako vstup do plic pak mezi nártními kostmi palce a druhého prstu. Tyto plošky můžeme při kašli a dalších dýchacích potížích promačkávat, ale také do nich můžeme vetřít různé tymiánové nebo mentolové krémy a masti, a úlevy se také dostaví.

Psychosomatické souvislosti
Podzim zkouší naši odolnost, a to jak na fyzické, tak i na psychické úrovni. Na jaře se víc doporučuje udělat si pořádek v těle, na podzim zase v duši. Odložme vše nepotřebné, přežité i to, co nás oslabuje, naopak se otevřeme novým možnostem a tomu, co nás posílí. Emocí kovu je smutek, i ten je potřeba přijmout a prožít, ale nenechat se jím zcela ovládnout.Problémy plic a průdušek se projevují často jako důsledky komplikované komunikace s okolí (nevyřčené záležitosti nebo neschopnost „dýchat“ s někým stejný vzduch).

Přírodní léčba a další doporučení
Velmi často je to sucho přetopených domácností, které napadá naše sliznice dýchacího aparátu, takže se doporučuje časté větrání a zvlhčování prostředí. Imunitu podpoří i pokračování v otužování (ne začít s ním až teď). Podle ing. Janči se nesnažíme kašel okamžitě zastavit, ale právě zvlhčit a podpořit vykašlání škodlivého ven. V tom nám pomohou bylinky jako podběl, divizna, islandský lišejník nebo jitrocelový sirup, případně éterické oleje. Žádoucí jsou i potraviny s ostrou chutí, které zahřejí a následně rozptýlí chlad a vlhkost (rozpouští hleny). Také podporují trávení a rozpouštějí stagnace. Taková bramboračka s hromadou zeleniny a koření je vlastně lék pro toto období. Vhod přijdou i recepty po babičce: olejové zábaly, cibule s medem nebo černá ředkev. Důležité je nemoci nepřecházet, pak akorát nastartujeme dominový efekt, kdy nás jedna choroba za druhou budou provázet až do jara.

                                                         Ing. Hana Fedora Smejtková

Koupit Meduňku