Alternativní medicína,  Meduňka,  Péče o tělo,  Zdraví

Ze zářijové Meduňky: Jak na homeopatickou léčbu ekzému

Občas nám do redakce přicházejí dotazy, ve kterých se naši čtenáři ptají na různé možnosti léčby ekzému. Tomuto problému se věnujeme v zářijovém čísle MEDUŇKY, které je právě v prodeji na obvyklých prodejních místech nebo je pro vás k dispozici také v elektronické formě na emedunka.cz. Článek o možnostech homeopatické léčby ekzému připravila na základě zkušeností ze své praxe homeopatka Hana Poukarová, nabízíme část článku jako ukázku, celý si ho můžete přečíst v zářijové Meduňce.

Ukázka z článku:

Ekzém je jedním z častých problémů, kvůli němuž se lidé obracejí na homeopatii, ať už jde o léčbu  dospělých nebo malých dětí. Toto onemocnění je konvenční alopatickou medicínou považováno za chronické, tedy nevyléčitelné. Konvenčně se soustavně potlačují pouze příznaky onemocnění, nejčastěji za pomoci kortikoidních mastí, případně se používají antihistaminika na úlevu úporného svědění, které ekzém většinou doprovází. Ani jedno však nevyřeší ekzém trvale.

Ekzém je onemocnění, které se projevuje primárně na kůži. Přesto se nelze při výběru homeopatického léku zaměřit pouze na příznaky nepříjemné kožní vyrážky s cílem ji potlačit. Symptomy ekzému jsou pouze důsledkem narušení organismu, který je potřeba „vyladit“ zpět do stavu rovnováhy. Pokud se tak za pomoci správně zvoleného homeopatického léku či sekvence více léků stane, trvale zmizí i obtěžující příznaky ekzému, aniž by se následně objevily potíže závažnějšího charakteru.
Problém s lokální léčbou ekzému za pomoci mastí, například s obsahem kortikoidů, totiž vidí homeopatie v tom, že se takto ekzém pouze potlačí, ale neodstraní se zmíněná nerovnováha v těle – tedy příčina ekzému. Nemoc v organismu zůstává, ale po vymizení ekzému se projeví na jiných, hlubších úrovních. Takový člověk pak nebude po potlačující léčbě trpět ekzémem, ale závažnějšími potížemi, k nimž má genetické predispozice – například astmatem či alergiemi.


Cíl homeopatické léčby ekzému
Homeopatie je holistická metoda, která člověka vnímá jako jeden funkční celek. Pří výběru léku „na ekzém“ je tedy nezbytně nutné přihlédnout také k tomu, zda a jakým způsobem je u konkrétního člověka zasažena rovina mentální (zde se mohou projevit například poruchy koncentrace, halucinace či problémy s pamětí), emoční (naše pocity, na jejichž úrovni se objevují patologické příznaky jako úzkosti, deprese, stavy smutku, fobie či strachy) a fyzická (projevy samotného ekzému, případně i jiných fyzických obtíží, kupříkladu zažívací problémy, migrény, neurologické obtíže, bradavice apod.).
Tento celostní pohled na člověka homeopatovi pomáhá vyhodnotit, zda se homeopatická léčba ubírá správným směrem. Pokud člověk trpí například ekzémem a migrénami a po homeopatické léčbě zmizí ekzém, ale migrény se ještě zhorší, nelze takovou terapii považovat za úspěšnou. A to ani tehdy, když by se dotyčný ekzému zbavil homeopaticky. Povrchní problém na kůži (ekzém) byl potlačen, ale došlo ke zhoršení hlubšího problému na úrovni nervového systému (migrény). Cílem správně vedené homeopatické léčby je vymizení migrén spolu s ekzémem, nikoliv naopak. Je tedy třeba se vyhnout tomu, aby byl homeopatický lék předepsán pouze na lokální příznaky (kožní projevy) bez ohledu na celkový zdravotní stav.
Pokud jakýkoliv zdravotní problém zmizí (ať už po léčbě konvenční či homeopatické), neznamená to ještě automaticky, že se zdraví celkově zlepšilo. Důležité je, co se s ním z dlouhodobého hlediska děje poté. 
Vývoj zdravotního stavu po podání homeopatického léku je tedy nutné sledovat komplexně s ohledem na veškeré příznaky z fyzické, mentální i emoční roviny. Jenom tak lze totiž zhodnotit, zda se zdraví v rámci léčby ubírá směrem k regeneraci, či naopak k jeho rozvratu do stavu většího chaosu.


Potřeba individuálního přístupu
Jako u všech zdravotních obtíží je i v homeopatii výběr léku pro každého člověka s ekzémem zcela individuální záležitostí – jde o lék tzv. ušitý na míru. Není možné říci, že existuje jeden nejlepší homeopatický lék pro všechny lidi s ekzémem. V praxi nejsou funkční ani doporučení ve stylu: „Mně pomohlo na ekzém tohle homeopatikum, vyzkoušej ho také.“
Homeopatických léků, které mohou tělu napomoci se vyrovnat s ekzémem, existují desítky. U deseti lidí s ekzémem bude tedy s největší pravděpodobností indikováno deset zcela odlišných homeopatických léků. Přestože si všichni pacienti odnášejí od lékaře stejnou diagnózu, v jemných odchylkách se od sebe liší. A právě tyto rozdíly mezi individuálními projevy ekzému u každého člověka jsou pro homeopata při výběru léku naprosto stěžejní.

Jaké léky mohou být indikované
Například pro člověka, u kterého se bude ekzém projevovat prasklinami, dominující suchostí a zhoršením v zimě, připadá v úvahu lék Petroleum. Croton tiglium může být zase indikované člověku, u něhož se ekzém často objevuje v oblasti genitálií. Zároveň se u něj mohou kombinovat kožní potíže se zažívacími (stejně jako u léku Calcarea phosporica a Antimonium crudum) a ekzém se vyznačuje tvorbou puchýřků velmi citlivých na dotek, a proto se svědění zlepší třením puchýřků bříšky prstů spíše než škrábáním.
Toto zlepšení (když třeme bříšky prstů puchýřky naplněné vodou) sdílí Croton tiglium s lékem Anagalis arvensis. Rozdíl je však v tom, že u Anagalis nacházíme projevy ekzému typicky na dlaních rukou…

Koupit Meduňku