Alternativní medicína,  Meduňka,  Péče o tělo,  Pro inspiraci,  Psychosomatická medicína,  Zdraví

Jak být „ŽIVÁ“ (nejen) v roce 2023…?

O Škole pro Ženy ŽIVÁ 2023, kterou založila lektorka a konzultantka kurzů pro ženské zdraví Iveta Kučerová, jsme na tomto webu už informovali. Informací o tom, jak podpořit ženské zdraví, však není nikdy dost, a proto nabízíme pro inspiraci část rozhovoru s Ivetou Kučerovou, který v Meduňce vyšel loni v létě (byl to titulový rozhovor srpnové Meduňky – tedy č. 8/2022). Iveta v něm kromě jiného představila a vysvětlovala své pojetí tří pilířů ženského zdraví, jimiž jsou péče o prsa, o pánevní dno a hormonální rovnováha. A právě hormonální rovnováhy se týká tzv. Hormonální ladění – jedno z témat, jemuž se Iveta bude ve Škole pro Ženy ŽIVÁ 2023 věnovat… www.zivaradost.cz
Nový ročník Školy pro Ženy Živá 2023 s výukou Hormonálního ladění začíná zanedlouho – letos v březnu ve studiu Loona v Praze. Víc tady: online.zivaradost.cz/ladeni23

… z rozhovoru s Ivetou Kučerovou,

Hormonální ladění a péče o prsa
Hormonální vyladění patří podle vás k pilířům ženského zdraví. V případě slovanské školy hormonálního ladění jde o tělesné cvičení?
Je to soustava cviků, 27 pozic neboli hvězdných klíčů, vycházejících z tradice našich prababiček, speciálně ze slovanské tradice, rozšířené v Bělorusku, v Rusku, na Ukrajině.
Zahrnuje péči o prsa, léčí lymfatický systém, včetně oblasti podpaží, která souvisí se zdravím prsů, dále ledvin a nadledvinek, a propojuje je ve speciálních cvičeních. Vede k uvolnění svalů a k harmonizaci energetického a hormonálního systému. Cílem je péče o sebe a uvolnění do ženskosti velmi jemnou, jinovou cestou, otevřením hrudníku. Tato sestava pracuje také s našimi kořeny, pomáhá uvolňovat, vypouštět. Zároveň podporuje práci se záměrem, každá pozice má podtéma, tzv. obereg neboli symbol, vycházející z tradice výšivek, a působením na podvědomí podporuje smysl a záměr té které pozice. Třeba existuje obereg pro hojnost, pro láskyplný vztah s mužem atd.  

Dostáváme se k péči o prsa, kterou považujete za další zásadní oblast pro zdraví ženy a v současné době se jí intenzivně věnujete. Jak vznikl váš zájem o toto téma?
Zásadní podnět přišel asi před pěti lety, kdy jsem si pod pravým prsem našla něco, co tam nemělo být. Prošla jsem škálou emocí od popírání přes vlnu strachu a paniky. Otevřelo se mi i téma smrti mého otce, který zemřel na rakovinu plic a já jsem ho při tom doprovázela.
Moje emoce byly tak silné, že jsem na chvíli zapomněla všechny techniky, které jsem během let nastudovala, strach mne odpojil od sebe samé. Pak jsem se ale vzpamatovala a prošla klasickou cestou – gynekoložka mi řekla, že má povinnost mě poslat na mamograf, ale že existují i bezpečnější metody. Ve mně se probudila novinářka a zajímalo mne, které to jsou. Začala jsem zkoumat, vydala se cestou celostních vyšetření, sbírala informace a zjistila, že kolem tématu péče o prsa je spousta tabu, mýtů a nejasností. Vytvořila jsem dotazníky a rozeslala je zástupcům všech diagnostických metod včetně těch minoritních, zajímaly mne jejich zkušenosti, důkazy, statistiky.  
Přitom jsem si naplno uvědomila, že klasická medicína s nejlepší vůlí vyhledává problém. Je to vidět na diagramu o současném paradigmatu medicíny, který jsem vytvořila na základě knihy dr. Hudsona, amerického lékaře vzdělaného v mamografii a termografii. Podle něj klasická medicína navrhuje léky, operace a tzv. alternativa je jakoby vně, a často mezi nimi vládně nedůvěra a vzájemný boj. Je to možná starý, ale stále existující model. Podle nového paradigmatu je v centru péče každého člověka o sebe, pak jsou tady celostní a alternativní terapie včetně TCM a jako záchranný kruh klasická medicína pro případy, kdy je jí potřeba. A mezi všemi těmito složkami existuje spolupráce. Tento koncept se mi líbí a hovořím o něm na svých přednáškách.

Ve vašem případě vše naštěstí dopadlo dobře…
Ano, neprokázal se žádný nález a pak mi jedna moudrá osoba řekla, že ta bulka byla vlastně moje zapouzdřená citlivost, a to byl důležitý signál i pro celý můj další život. Téma péče o prsa mne neustále vrací k sobě samé a je důležité pro ženy obecně – je to brána k sobě samé. U mnoha žen platí, že pokud se mají spojit se svým pánevním dnem, musí se nejprve propojit se svým srdcem a s oblastí prsů. Pak se snáze uvolní, což je dáno i fyziologicky. Začínat intenzivními cviky pánevního dna je vlastně mužský přístup, důležité je propojování. Já kladu ve svých projektech důraz na souvislosti prsa a pánevní dno, prsa a emoce, prsa a ženskost, prsa a ledviny. Péče o prsa je velmi důležitá pro naši hormonální rovnováhu. Masáží prsou pomáháme k produkci hormonálního koktejlu, jehož součástí je oxytocin, což je příjemný, tulivý hormon, který pomáhá otevírat naše srdce, pánevní dno a vytváří dobrou náladu.

Představte nám prosím blíže projekt nazvaný Péče o prsa, který jste vytvořila… 
Když o sebe chce žena pečovat komplexně, je ideální začít péčí o prsa, pak se věnovat pánevnímu dnu a poté hormonálnímu ladění. Ověřila jsem si to sama na sobě.  
Zjistila jsem, že to ženy velmi zajímá, ale je to tabuizované téma, které si zaslouží pozornost.  Snažím se tabu témata otevírat a vyplňovat prázdná místa. Je třeba ženy informovat, protože péče o prsa může být zdrojem té výživy, kterou často očekáváme zvenku. Pro ženy je přirozené dávání – dávají dětem, partnerům, ale je učíme, aby energii, kterou vytvoříme, dávaly samy sobě, a byly díky ní zdravé, šťastné a dobře vyživené. 
Začala jsem i s výzkumem, vytvořila jsem dotazník, v němž zjišťuji, co ženy dělají pro zdraví svých prsů, jak často o ně pečují, jestli vnímají, co jejich prsa potřebují, jestli svým prsům nějak říkají nebo co by se chtěly o svých prsech dozvědět.

A co jste z dotazníků zatím zjistila?
Podle výsledků dotazníků se 39 % žen o svá prsa stará tím, že pečují o své celkové zdraví, 35 % chodí na pravidelné prohlídky, 32 % nedělá nic. 17 % žen se domnívá, že dobře pečují o svá prsa nošením dobře padnoucího prádla, 12 % podprsenku nenosí. Mnohé ženy o svá prsa pečují jen 1x ročně nebo vůbec ne. Na otázku Vnímáte své prsa a to, co potřebují, odpověděla více než polovina žen, že ne, spíš ne nebo neví. A co se týče pojmenování svých prsou, asi 70 % žen říká prsa, vyskytly se i názvy jako holky moje, lásky moje nebo pěkný moravský výraz kozenky. Ten dotazník mám na svém webu, ale ráda bych ho nabídla i ženám mimo on-line prostředí, snažím se sbírat informace plošně. Mám celou škálu dotazů na to, co by chtěly ženy o svých prsech vědět a postupně je zpracovávám.  Pravidelně se tomu věnuji na facebooku, počínaje tématem mýty a omyly.   

S jakými mýty a omyly se setkáváte?  
Je jich spousta, třeba že podprsenky prospívají zdraví, že hlazení prsu je samovyšetření a hlavně že prohlídky a screening jsou primární prevence. Primární prevence ale znamená, že se samy snažíme udělat maximum pro to, aby naše prsy zůstaly zdravé, abychom vůbec neonemocněly. Prohlídky a screening patří do oblasti sekundární prevence, jejímž úkolem je rozpoznání nemoci. V Čechách si více než 40 % žen během života najde nějaký útvar v prsou, většinou je to cysta. Vyděsí je to a nevědí, co mají dělat. U nás funguje systém gynekolog, pak screening, většinou mamografický, ale chybí systém pozitivní péče o prsa – takový obor neexistuje. Začala jsem propojovat a vytvářet seznam terapeutů, kteří  se touto oblastí zabývají.

Jak se stavíte k otázce nošení podprsenky?
Já sama podprsenku nosím stále míň, cítím, že to mým prsům to dělá dobře. Neexistuje studie potvrzující, že by podprsenky prsy zpevňovaly. U mladých žen je to spíš problematické pro elasticitu tkáně. Jde i o návyky, není dobré podprsenku nosit příliš dlouho, třeba celý den i v noci, protože pak může dojít ke stažení bránice, k ovlivnění meridiánů jater a sleziny – podprsenka způsobí stagnaci energie, která má vliv na zdraví prsu, dochází k nedostatečnému okysličení buněk. Zároveň podprsenka může být i zdrojem radosti jako krásný kousek oblečení. Pracuji s ženami o různé velikosti prsou, včetně velkosti č. 13., u mnoha z nich je přijetí vlastních prsou proces. Někdy ženy s takřka dokonalými prsy touží po úpravě, což souvisí s tématem sebepřijetí. Ve svých kurzech se tomu věnuji a hlavně se snažím vysvětlit, že ideální prsa neexistují a že je to konstrukt médií. Měla jsem v kurzu ženu, která na přání svého partnera podstoupila zvětšení prsou, ale se silikony se nesžila, spíš se odpojila od sebe samé a pak prošla velkým procesem. Já na kurzech na rizika operací upozorňuji.

Proč je vůbec téma prsa pro některé ženy tabu?
Mediální obraz se značně liší od reality, ženské tělo bylo a je často zneužíváno, třeba k reklamě. Já téma péče o prsa vnímám jako posvátné a intimní. Pro některé ženy není snadné se odhodlat a přihlásit na kurz, teprve hledají odvahu, proto umožňuji projít kurzem i inkognito nebo pracujeme v komorních skupinách, aby se vytvořila důvěra jako podmínka ke sdílení. Mnoho žen se stydí dotýkat se svých vlastních prsou. Je to spojeno s velmi silnými emocemi, poznala jsem to u sebe. Nejdřív přišly moje emoce, pak emoce z rodiny a pak jsem se přes prsa a srdce spojila s širší polem nevědomí, s univerzálním ženský polem, v němž je z minulosti hodně utrpení a bolesti. Přispívá k tomu i to, že tkáň prsu i dělohy a pánevního dna má paměť a pamatuje si, že žena byla před 20 lety na mamografu a že ji to bolelo. U žen nejde oddělit fyzickou a emoční stránku, je to úzce spojeno.

Co byste poradila našim čtenářkám, jak je tedy třeba o prsa pečovat?
Na fyzické rovině prostřednictvím dotyku, masáží, hydroterapie. Pak je to uvolňování a péče o emoce, které s péčí o prsa souvisejí.  
Na základě práce se stovkami žen, které absolvovaly moje kurzy, mám pojmenované určité emoční vzorce, které jsou v péči o prsa rizikové. Jde o nerovnováhu mezi dáváním a přijímáním, což je typické pro ženy, které neumějí říkat NE, ženy s tendencí k vyčerpanosti a chronickému stresu. Onkologické onemocnění je často nemocí příliš hodných žen nebo těch, které mají tendenci hodně toho nést, zvládat, trpět, neříkat si o pomoc. Umět požádat o pomoc a umět si „dupnout“, když to situace vyžaduje, je důležité. Také jsem patřila do kategorie hodné holky a vím, jaké to je. Onkologická nemoc je často výsledkem dlouhodobého procesu, který se v nás odehrává.
A pak je tu rovina péče o sebe v energetickém smyslu pomocí pomůcek, jako je aromaterapie, bylinky atd.
Ženy se také učí spojit se se svými prsy, cítit je, k tomu potřebují průvodkyni a terapeutku, a čas od času také nějakou screeningovou metodu. Já přednáším o 9 metodách screeningu, vyučuju samovyšetření, což je první krok, pak je palpační terapie…

Koupit Meduňku