Meduňka

Oko, do duše okno…

říká se a určitě na tom něco je. Tradiční čínská medicína umí z očí vyčíst, jak se daří našemu tělu, v jaké kondici máme jednotlivé orgány. V očích se nám odráží radost, starost i uvědomění. Svým pohledem promlouváme k druhým. Pohled vydá za víc, než mnoho slov.

Zrak používáme téměř neustále, sotva se ráno probudíme, otevřeme oči a hned vnímáme, zda je světlo nebo ještě tma. Jestli na nás vykukuje slunce nebo mraky. Lidé, kteří např. v průběhu života ztratili zrak, umí nejlépe popsat, co všechno se pro ně změnilo…. Své oči bychom měli opatrovat a hýčkat, proto nabízíme jendoduchý, ale účinný tip na péči o oči od Dity Lyner. Dita je autorkou několika knížek, které napsala pro edici Knihovnička Meduňky, najdetet v nich spoustu podobných rad a tipů, ale i inspirativních zamyšlení. Podívejte se na www.knihovnickamedunky.cz

Péče o oči – tip pro vás…
O zrak je nutné pečovat, tak jako o všechno. Kvalita našeho zraku vypovídá o způsobu našeho života. Neradi se díváme do budoucnosti nebo nevíme, kam kráčíme, možná budeme špatně vidět na dálku. Nebo nechceme vidět co se děje v naší bezprostřední blízkosti? Asi budeme potřebovat brýle na blízko. Oči si samozřejmě můžeme zkazit i jejich přílišným namáháním, aniž bychom námahu kompenzovali nebo očím věnovali vědomou pozornost.
V souvislosti s očima bychom se měli též zaměřit na svojí 6. čakru. Ta je umístěna na kořeni nosu, mezi obočím a patří mezi tzv. horní trojúhelník čaker. Nerovnováha nebo porucha na 6. čakře způsobuje mentální nemoci, ale také problémy s očima, ušima, hypofýzou a epifýzou. Udržovat čakry, nebo-li energetická centra čistá a v rovnováze je pro zdraví velmi důležité.
Oči a dobrý zrak bereme jako samozřejmost a dnešní medicína s nimi umí zázraky. I přesto je důležité se o zrak starat, věnovat očím patřičnou pozornost a udržovat zrak podle možností zdravý až do pozdního věku. Nabízím vám, milí přátelé, jeden jednoduchý tip na vylepšení zraku, který zvládne opravdu každý. Vyzkoušejte a sami UVIDÍTE.

Vylepšení zraku
Pozice: Seďte v sedu se zkříženýma nohama a rovnou páteří. Narovnejte a vycentrujte hlavu, narovnejte krk. Dlaně dejte k sobě do pozice modlitby a umístěte je doprostřed hrudníku, prsty směřují vzhůru. Předloktí jsou rovnoběžně se zemí.
Oči: Aniž ohnete krk, dívejte se očima na své palce u rukou.
Dech: Dýchejte dlouze a zhluboka
Čas: 6 – 11 minut

Správné provádění tohoto cviku vylepší váš zrak a pomůže jako prevence před potížemi s očima. Buďte si jisti, že při cviku zachováváte páteř, krk a hlavu rovnou, to je klíčem k úspěchu.
Jestliže nemůžete sedět v jednoduché pozici na zemi. Sedněte si na židli, mějte obě chodidla celou plochou na zemi a zachovejte páteř rovnou.
Přeju vám příjemný čas a dobrý zrak!

Dita Lyner

Koupit Meduňku