Knihovnička Meduňky

Není na světě bylina, aby na něco nebyla… aneb Dejte jim šanci!

Seznamte se s méně známými rostlinkami, které právě teď rostou a květou na zahrádkách, loukách, na mezích nebo v parcích…

Pomůže vám v tom kniha Simony Procházkové Léčivá síla čerstvého koření, která před časem vyšla v edici Knihovnička Meduňky. Simona pro naši edici připravila už několik titulů, a ve všech nabízí praktické rady pro podporu zdraví, krásy a zpříjemnění každodenního života pro ženy, muže i děti. V této knize se dozvíte více o známých i méně obvyklých bylinkách, o možnostech, jak využít jejich přírodní síly pro zdraví i pěstování půvabu. I bylinky, které často považujeme za plevel a na záhonech je důsledně likvidujeme, nás totiž mohou překvapit svými účinky. Ostatně – přece se říká, že není na světě bylina, aby na něco nebyla… Dejte tedy divokým bylinám šanci, teď na jaře jsou plné síly!
Knihu zakoupíte přes náš e-shop www.obchodmedunka.cz


Bršlice – kozí noha – užitečný plevel

Bršlice, latinsky aegopodium podagraria l., je plevelná trvalka s hodně rozvětveným plazivým oddenkem. Dorůstá do výšky sedmdesáti centimetrů. Kvete bílými až narůžovělými kvítky, její plody jsou asi tři milimetry dlouhé, hnědé barvy. Bršlice se velmi rychle rozmnožuje a upřednostňuje vlhkou půdu.

Léčivé účinky bršlice
Drogou je oddenek, ale i mladé lístky Tato léčivka je silně močopudná. Výborně odvádí z těla kyselinu močovou a chloridy, což může pomoci lidem trpícím revmatismem a dnou. Dále je vhodná k léčbě nejrůznějších otoků a vodnatelnosti. Působí rovněž i spasmolyticky, utlumuje křeče břicha a napomáhá správné funkci střev.

Čaj z bršlice
Půl hrsti oddenků této léčivky přelijeme půl litrem vroucí vody a necháme patnáct minut louhovat, poté přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme po douškách během dne. Denně musíme připravovat čerstvý nálev. Tato bylinková kúra by neměla přesáhnout délku tří týdnů, pak je dobrá tří týdenní pauza.

Obklady z bršlice
Zevně můžeme bršlici použít k obkladům či na místní koupele. Paličkou na maso pořádně rozklepeme listy i oddenky a následně je přiložíme na zanícená, bolavá místa i hemoroidy. Rozdrcené čerstvé listy výborně hojí nejrůznější poranění i kožní neduhy. Horké kašovité obklady jsou vynikající na bolavé klouby.

Bršlice – kozí noha v kuchyni
Mladé lístky této byliny jsou výborné pro přípravu nejrůznějších jídel. Já je s oblibou používám k osvěžení zeleninových salátů, polévek i k masu. Jsou totiž zásobárnou potřebných živin, které náš organismus potřebuje den co den.

Špenát z bršlice a kopřivy
Potřebujeme: 3 hrsti lístků bršlice, 3 hrsti lístků kopřivy, 1 hrst špenátových listů či kousek mraženého, hladkou kukuřičnou mouku, cibuli, olivový olej, mořskou sůl, česnek, 2 lžíce smetany
Postup: Listy bylinek i špenátu nasekáme na jemno a spaříme je vroucí vodou. Na oleji si orestujeme cibulku a přidáme pak trošku kukuřičné mouky a opražíme. Za stálého míchání přilijeme trošku vody a vše dusíme do měkka. Dosolíme, přidáme smetanu, česnek a vše rozmixujeme ponorným mixérem a můžeme servírovat. Podáváme s brambory a uvařeným vajíčkem.

Koupit Meduňku