Meduňka

Z květnové Meduňky: Rostlinné alternativy mléka

Hlavní téma květnového čísla je věnováno mléku a jeho možným alternativám. V článku, který přímo pro toto číslo připravila naše spolupracovnice, terapeutka klinické nutriční medicíny Charlotte Matysková, se dozvíte, čím se vyznačují mléka z ořechů a semen a jak si můžete jednoduše doma vyrobit mléko mandlové, makové, rýžové a ovesné.

 

Eliminace mléka ze stravy ať už ze zdravotních nebo etických důvodů není jednoduchá. Chybí jeho chuť a také ze stravy zmizí část bílkovin i některých minerálů a vitaminů. Prospěšné živiny i podobnou chuť poskytují nápoje z ořechů, semínek nebo obilovin.

Mléka z ořechů a semen
Tato mléka obsahují kvalitní tuky a bílkoviny, mají alkalizující účinky a zejména mandlové nebo makové mléko obsahuje víc vápníku než mléko kravské. Pro další varianty se používají sezamová a konopná semínka, pistácie nebo lískové, kokosové a kešu ořechy. V obilných nápojích, vyráběných z rýže, pohanky nebo ovesných vloček, jsou naopak nejvíce zastoupeny sacharidy. Nejsou proto dostatečným zdrojem bílkovin, ale protože prakticky neobsahují tuk, jsou vhodné pro pacienty s vysokou hladinou krevních tuků. Rýžové mléko, podobně jako ovesné, má hojivé účinky při zánětlivých onemocněních střev a je hypoalergenní, proto se hodí i pro malé děti. Na zdravotních přínosech sójového mléka se odborníci neshodnou, proto je lepší pít ho pro jistotu jen občas, například v restauracích, kde ho jako alternativu nabízejí asi nejčastěji — jako jediná se dá dobře napěnit do cappuccina nebo latté.
Průmyslově vyráběná rostlinná mléka najdete na trhu v nápojových krabicích nebo ve formě sušených rozpustných směsí. Mají různá složení, jsou obohacena o minerály, vitaminy a další prospěšné látky jako lecitin, ale až na výjimky obsahují zároveň sladidla, zahušťovadla, barviva nebo konzervanty. Ve výsledku je takový nápoj pro tělo spíše zátěží, a hodí se tedy jen pro příležitostné použití. Skutečně kvalitní rostlinné mléko je čerstvě připravené, s několikadenní trvanlivostí. Koupíte ho v obchodech a bistrech specializovaných na zdravé stravování anebo si ho můžete sami vyrobit. Příprava je jednoduchá, potřebujete jen základní surovinu, ze které budete mléko vyrábět, výkonný mixér typu blender a jemné sítko nebo bavlněnou tkaninu. Navíc vás doma připravené rostlinné mléko vyjde nepoměrně levněji než při nákupu v obchodě či bistru.

Makové mléko
Mléko z typicky české suroviny obsahuje vysoký podíl vápníku a dalších minerálů jako železo, mangan, hořčík a fosfor, vitaminy skupiny B a vitamin E. Má antioxidační účinky, snižuje hladinu LDL cholesterolu a působí preventivně proti osteoporóze.

Potřebujete:
120g máku
filtrovanou vodu

Postup:
Mák zalijte 1 litrem vody a nechte 2 hodiny namáčet.
Pak přelijte i s vodou do blenderu a mixujte několik minut na plný výkon.
Několikrát přeceďte přes jemné sítko, u prvního filtrování pomůže lžička.

Další recepty a mnohem více zajímavých informací o mléku a jeho alternativách najdete v květnové Meduňce.

 

 

Koupit Meduňku