Alternativní medicína,  Meduňka,  Rady a tipy,  Výživa a zdravá strava

Pro inspiraci: Co je eliminační dieta?

Pojem dieta si většimu spojujeme se snahou o zhubnutí, zeštíhlení, o ztrátu nadbytečné hmotnosti. Jenže dieta může mít i zcela jiný smysl – může být důležitou metodou ke zjištění toho, co oslabuje náš organismsu, co nás drážní a co nám zkrátka „nedělá dobře“, a může být také významným pomocníkem pří nápravě stavu…Autorkou následujícího článku je klinická naturopatka Kateřina Boesenberg.

Eliminační dieta je založena na principu, že určité potraviny mohou přispět k dlouhodobému oslabení organismu a to již v množství, které je obecně považováno za normální. Zdravotní obtíže zahrnují oslabení zažívacího traktu, vyrážky, problémy se soustředěním, deprese, únavu, vyčerpání, bolesti či různé chronické obtíže bez jasné příčiny.

Co nás může dráždit?
Odpověď je jednoduchá. Skoro všechno. A o to je toto téma zajímavější. Každý z nás má jedinečnou konstituci a genetický základ, jedinečné složení střevní mikroflóry, žije v odlišném prostředí, jí jinou stravu, má jiné životní podmínky.
Problémy nám mohou způsobovat různé složky potravy, které buďto stimulují náš imunitní systém a vyvolávají imunitní reakci, nebo nás jednoduše řečeno mechanicky dráždí.
Ty, co v nás vyvolávají imunitní reakci, se dělí do dvou skupin. První reakce stimuluje imunoglobuliny E (IgE), které se postarají o velice rychlou (v řádech vteřin, maximálně minut) reakci. Po pozření potraviny se může vytvořit vyrážka, otékají ústa, uzavírá se dýchací trubice, může dojít i k anafylaktickému šoku. Tato reakce je pravou alergií.
Druhá, taktéž imunitně stimulovaná reakce, provokuje imunoglobuliny G (IgG). Této reakci se často také hovorově říká alergie, poněvadž způsobuje nepříjemné projevy jako jsou svědění kůže, průjem či otoky sliznic. O pravou alergii se však nejedná. Reakce IgG je správně nazývána přecitlivělostí. Ze zdravotního hlediska je však skoro stejně závažná jako pravá alergie, poněvadž dráždění imunitního systému je trvalé a může se projevit v mnoha formách. Někteří lékaři si proto vaše zdravotní problémy s reakcí IgG ani spojit nemusí. A bohužel jí mnozí ani nepřikládají důležitost. Případná odpověď, že zvýšenou reaktivitu IgG má dnes každý, neznamená, že problémy, které ji způsobují, by měly být přehlíženy.
Potraviny mohou zapříčinit i obtíže, které nejsou podmíněny imunitní reakcí organismu. Může nám chybět enzym, který určitou složku stravy pomáhá natrávit, ale také můžeme reagovat na látku jako takovou. Těmto reakcím se říká intolerance. Do intolerancí patří enzymatické intolerance (např. na laktózu), intolerance na konzervační látky a přídatné látky, biogenní aminy, salicyláty nebo glutamáty.

Jak zjistím, co mi nedělá dobře?
U IgE reakcí je to jasné, poněvadž je reakce takřka okamžitá. A pokud máte pravou alergii, pravděpodobně o ní víte.
U IgG reakcí (schovávajících se za spoustu zdravotních obtíží, které si zpočátku ani nemusíte s přecitlivělostí spojit) můžete vyzkoušet eliminační dietu nebo koupit domácí test, který testuje reakci na 60 nejčastěji konzumovaných potravin. Pak lze také navštívit nemocnici, kde v laboratoři z krve otestují citlivost cca 80 – 220 potravin.
Pro zjištění zda organismus produkuje dostatečné množství enzymů jako jsou  např. laktáza, která štěpí mléčný cukr, nebo MAO (monoamin oxidáza) a DAO (diamin oxidáza), které štěpí biogenní aminy, se u lékaře můžete domluvit na odběr krve nebo biopsii. U laktázy se dnes můžete nepříjemné biopsii vyhnout a nechat si místo toho vyhodnotit DNA ze vzorku slin.
U salicylátů bohužel testování zatím neexistuje a jediným možným testem je nízko-salicylátová eliminační dieta. To samé platí o glutamátech.
Salicyláty nejčastěji způsobují ucpaný nos, vyrážky, dýchací obtíže, trávicí obtíže a poruchy spánku. Glutamáty zase pocity horkosti, pálení na zádech a ramenou, nevolnost, bolest na hrudníku a může se přidat i brnění obličeje či bolest hlavy. Reakce na tyraminy se nejčastěji projevuje silnými bolestmi hlavy až migrénami a hypertenzí. Histaminy zase vyvolávají spíše klasické příznaky alergií (díky nadměrnému histaminu) – vyrážku, otok sliznic, zažívací obtíže a průjmovitou stolici.

V čem se co nachází?
Bohužel na detailní výčet každé skupiny potravin zde nemáme prostor, ale následující může být pro vás alespoň částečným vodítkem.
Tyraminy – zrající sýry, uzeniny, sušené maso, přezrálé ovoce, déle uchovávané potraviny (například hodnoty tyraminů v otevřeném balíčku tofu jsou po 5 dnech stonásobné)
Histaminy – fermentované, zrající, kompotované a nakládané potraviny
Glutamáty – žampiony, houby, špenát, rajčata, tomatový džus, salámy a uzeniny, sójová omáčka, tempeh
Salicyláty – sušené ovoce, bobulovité ovoce – rybíz, maliny atd., olivy, papriky, okurky, rajčata, kurkuma, worcestrová omáčka, hořčice, likéry, portské víno, rum

Eliminační dieta
Pokud vaše příznaky nejsou závažné, můžete doma vyzkoušet jednoduchou          3týdenní eliminační dietu, při které ze stravy odstraníte potraviny (např. pšenici, mléčné výrobky), u kterých předpokládáte, že vám nedělají dobře, při zachování následujících pravidel:

  • strava je odlehčená, převážně vařená, dušená nebo připravená na pánvi bez tuku, příp. s kvalitním olivovým olejem
  • čerstvé ovoce a zelenina jsou vždy oloupané a řádně omyté
  • ovoce – ne tropické, vždy oloupejte slupku!, zařaďte hrušky, ideálně se vyhněte jablkům
  • snídaně: nepřislazované kaše – například rýžová, pohanková nebo ovesná
  • obědy a večeře – tepelně upravená zelenina, drůbeží maso, ryby
  • přílohy – špalda, rýže, sladký brambor
  • koření – ne dráždivé (chilli apod.)
  • nápoje přes den – filtrovaná voda, bylinné čaje, bílý čaj, rooibos bez příchutí (nesmíte kávu, zelený čaj a černý čaj)

Pokud příznaky do 3 týdnů ustoupí, je to potvrzení, že reakce probíhá.
Po třítýdenní eliminaci potravin si organismus tzv. vyzkoušíte a dáte si porci pro vás „problematické“ potraviny. Pokud se vaše obtíže nevrátí a reakce se utišila, měli byste být schopni potravinu střídmě konzumovat bez větších obtíží. Pokud se vám obtíže vrátí, je vhodné navštívit odborníka, který vám poradí co dál. Velice pravděpodobně budete potřebovat specifické doplňky stravy, které vám pomohou nepříjemné reakce zvládnout.  

Koupit Meduňku