Bylinky,  Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Výživa a zdravá strava

Recept na víkend: Voňavé české koření: majoránka

Majoránka nesmí chybět v pořádné voňavé bramboračce nebo v poctivých bramborácích. Její aroma je kořenitě trpké a hodí se právě do polévek, k bramborovým pokrmům i masu. K přípravě některých českých jídel je nepostradatelná. Lze ji také nakládat do oleje. Tato bylinka podporuje trávení a činí těžká jídla stravitelnějšími. Majoránka se hodí do kombinace s jalovcem, bobkovým listem a tymiánem. Vyzkoušejte dva z méně známých receptů… (Vybrali jsme je z knihy Simony Procházkové Léčivá síla čerstvého koření, která je jedním z mnoha zajímavých titulů naší edice Knihovnička Meduňkywww.knihovnickamedunky.cz)

Brambory s majoránkovou krustou
Potřebujeme: 1 kg brambor, 2 svazky majoránky, 25 g slunečnicových semen, 25 g lískových oříšků nebo pistácií, mořskou sůl, pepř, olivový olej
Postup: Brambory pečlivě omyjeme a rozřízneme je po celé délce a řeznou plochou je položíme na plech potažený pečícím papírem. Do předehřáté trouby na dvě stě stupňů Celsia je vložíme na půl hodiny. K přípravě oblohy nasekáme majoránku. Asi tři čtvrtiny majoránky smícháme s nadrceným slunečnicovým semínkem a oříšky, ještě osolíme a opepříme. Brambory pak obrátíme, posypeme směsí, pokropíme olivovým olejem a necháme ještě sedm až deset minut zapékat. Před podáváním ozdobíme zbytkem majoránky.

Mrkev na majoránce
Potřebujeme: 500 g mrkve nakrájené na plátky, 60 g másla či bio margarínu, mořskou sůl, 1 polévkovou lžíci nasekané majoránky, šťáva a kůra z jednoho chemicky neošetřeného citrónu
Postup: Ve vroucí osolené vodě vaříme mrkev zhruba šest minut, až je křehká, pak jí vytáhneme a necháme okapat. Dále rozpustíme máslo, zamícháme do něho mrkev, majoránku, šťávu a kůru z citrónu. Vše vaříme asi tři minuty, pak můžeme servírovat. Podáváme s pečivem či vařenými brambory. Dobrou chuť!

Koupit Meduňku