Meduňka

Z červnové Meduňky: Léčivá síla borovice

Červnová Meduňka je svým hlavním tématem zaměřená na děti, ale najdete v ní i řadu dalších článků. Některé jsou pro vhodné inspiraci, jiné přinášejí zcela praktické rady – například článek Z. Vaculík Erlebachové o léčebném využití stromu, který všichni známe – „obyčejné „borovice (která samozřejmě vůbec obyčejná není…)
Autorka se s námi podělila i o recepty své babičky, krkonošské bylinářky. Meduňku stále můžete zakoupit na stáncích PNS nebo na emedunka.cz

 

Před časem jsem prodělala onemocnění způsobené koronavirem – šlo o těžký zápal plic s vysokými horečkami. Kromě klasické léčby jsem svůj organismus chránila a posilovala také léčivým orientálním kořením, bylinkami a účinnou aromaterapií – využila jsem léčivé síly borovice. Ráda bych se s vámi o tuto zkušenost podělila…

„Bory šumí po skalinách
Borovice lesní nebo také sosna, jehličnatý, stálezelený strom z čeledi borovicovitých s typickou svěží nasládlou vůní a stříbřitě-zelenou barvou jehličí, si právem zaslouží výjimečnou zmínku v naší státní hymně. Mnoho lidí borovici vnímá jen jako „obyčejný“ strom v přírodě nebo dekorační prvek na zahradě. Borovice je však velmi léčivá, dokáže harmonizovat tělo i mysl. I v domácích podmínkách si z ní můžeme vyrobit celou řadu léčivých produktů, oblíbený je éterický olejíček se silnými antibakteriálními a protiinfekčními účinky. Pokud ho budete inhalovat, získáte účinný prostředek v boji se zápalem plic, astmatem a širokou škálou dalších dýchacích obtíží včetně zahleněných dutin. Osobně mi velmi pomohl v boji s koronavirem, usnadnil mi dýchání, poskytl plicím antibakteriální a antivirovou pomoc. Působí pozitivně také na močové cesty, při stresu a při revmatismu a s oblibou ho používám i jako odpuzovač hmyzu. Nabízím vám proto osvědčený recept na jeho domácí výrobu, který mám od své babičky, krkonošské bylinkářky.


Recept na domácí výrobu borovicového olejíčku
Potřebujeme:
1dl kvalitního oleje
250 g mladých výhonků borovice
sklenici s víčkem
Mladé výhonky borovice vložíme do sklenice a zalijeme kvalitním olejem tak, aby všechny  výhonky byly zcela ponořené. Necháme při pokojové teplotě minimálně 25 dní. Poté scedíme, sklenici pevně uzavřeme a skladujeme v temnu a v chladu.

Celý tento článek a mnoho dalších si přečtete v červnové Meduňce.

 

 

 

Koupit Meduňku