Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Péče o tělo,  Zdraví

Jak vybrat správné boty a vložky do nich?

Mohlo by se zdát, že výběr bot a vložek do nich je úplná banalita, ale opak bývá pravdou. Za správně vybrané boty a vhodné vložky nám naše nohy poděkují, v opačném případě si zaděláváme na problém, který může mít dlouhodobé důsledky. O tomto tématu se příliš nepíše, o to cennější jsou kvalitní informace, jaké najdete v knize Pavla Klouda věnované zdravým nohám. Kniha s pěkným názvem Nohy, nožky, nožičky patří do širokého portfolia edice Knihovnička Meduňky a můžete ji koupit na www.knihovnickamedunky.cz nebo se podívejte na celou nabídku našeho e-hopu www.obchodmedunka.cz

Úryvek z knihy…
Život je krásná, dlouhá a někdy spletitá pouť. Tato kniha je o nohou a jejich majiteli, který se jednou ráno probudí, chce se na své doposud poslušné nohy postavit a ony mu bolestí připomenou, že je řadu let jenom používal, aniž by se zatěžoval sebemenší péčí o ně. Může se to stát každému z nás. Také já jsem si poničil nehty na palcích malými botami a vbočený palec mi připomíná, že jsem mu neposkytl dostatek prostoru. Bylo to proto, že před půl stoletím se velikost bot určovala podle délky palce, který se měl dotýkat vnitřní špičky boty. Dnes se dá mnoho informací na téma zdravé nohy najít, ale ne vždy jsou podloženy praxí a někdy se jedná o reklamní lákadla, která nemají většinou jiný cíl než zvýšit zisk tomu, kdo je do médií zadal. Pokud se tedy budete chtít svým nohám odvděčit za to, že vás nosí světem, je pro vás určena tato kniha.
Rozvíjí se v našich nohách nějaký chorobný proces? Zpravidla to můžeme sami rozpoznat. Podaří se nám to ovšem pouze za předpokladu, že nepodlehneme pokušení potlačovat počínající obtíže léky, potravinovými doplňky stravy a oddalováním nalezení pravé příčiny. U nás jsou velkoryse předepisovány léky, které pouze potlačují symptomy, ale neuzdraví a zdraví v podstatě neprospějí. Z mého pohledu si však přemáháním a potlačováním signálů svého těla pouze připravujeme cestu k ještě vážnější nemoci.
Nohy mají málo možností, jak si svému majiteli postěžovat, ale když už to udělají, myslí to vážně. Schováním nohou do nepadnoucích bot jejich problém nevyřešíme.
Chodím po ulicích plných lidí, spěchajících i lelkujících, sleduji chodník před sebou a nahlížím skrze boty jiných lidí do jejich osudů. Vidím boty sešlapané, špinavé, jako kdyby na ně jejich majitelé zapomněli, ale i botky čisté a naleštěné, či lodičky s vysokými podpatky, jak si hrdě klapou. Některé žalují, jiné jásají.  
Dnes si můžeme koupit mnoho druhů bot, počínaje sportovní obuví (nepřeberné množství různých bot běžeckých a jiných určených pro turistiku), boty společenské, různé žabky, balerínky, sandály, lodičky, kozačky… Jsme jediný živočišný druh na zemi, který své dolní končetiny chrání obuví.
Jak si boty vybrat, aby byly pohodlné, poskytovaly nohám ochranu a současně je neničily?
Pokud chodidla obujeme do malých bot, dochází k deformaci prstů, které jsou namačkány k sobě a mimo osu kostí nártních. Sleduji důsledky nadměrného nošení bot i změny v konstrukci obuvi. Vývoj směřuje k tomu, že boty nosí stále více lidí, a také konstrukce obuvi se řídí spíše módou než potřebami nohou. Jako podolog vím, že obuv způsobuje většinu problémů s nohama včetně vbočeného palce, kladívkového prstu, zarůstání nehtů, plísní, mozolů a řady dalších potíží.
Asi před 25 lety jsem řídil Výzkumné protetické pracoviště, které tehdy bylo podřízeno podniku Ergon. Jedním z mých předchůdců na této pozici byl Ind. Počínal si velice originálně, a když nebyl zcela ztotožněn se zadaným úkolem, začal řešit to, o čem zrovna četl v odborné zahraniční literatuře. Byl vždy překvapen, že jeho postup nebyl přijat s nadšením. Po něm nastoupil jiný odborník, který vydržel jen krátce. Pravděpodobně si neuvědomil, že ortopedická protetika je obor, ve kterém bude v každodenním kontaktu s lidmi s vážnými zdravotními problémy. Tak jsem se stal ředitelem, protože v té době nikdo jiný k dispozici nebyl. Když jsem byl ve funkci asi rok, dostal jsem skvělou nabídku. Buď vstoupím do KSČ, nebo začnu studovat vysokou školu. Jakou? To je jedno. Tehdy se otvíral jediný ročník dálkového studia na FTVS – obor léčebná rehabilitace, a tak jsem začal studovat. Dvě zkoušky jsem měl téměř zadarmo, z ortopedické protetiky a biomechaniky. Ostatní zkoušky byly vydřené ve srovnání s mými spolužáky, kteří měli dlouhodobé zkušenosti z léčebné rehabilitace. Ostatně i manželka při rozvodovém řízení tvrdila, že se jen učím a nic se mnou není. I tak nás dostudovala asi jen polovina a dálkové studium již nikdy nebylo znovu na FTVS otevřeno.

Vložky do bot, botek, botiček
Svou stavbou korigují některé problémy nohou. Některé jen pasivně podpírají nožní klenbu a udržují nohu ve správném postavení, jiné jsou dynamické a svojí stavbou dráždí svaly nohy tak, aby vyrovnaly případnou deformitu. Pamatuji vložky s ocelovou výztuží, vložky s vkládanými kuličkami, které z dnešního pohledu připomínají spíše středověké mučicí nástroje.
Jedním z úkolů, který jsme na Výzkumném protetickém pracovišti řešili, byly dětské vložky do bot. Již tehdy měla téměř jedna třetina prvňáčků nohy různě zdeformované. Děti ve škole prováděly cviky, které nohám spíše škodily, a obrovské množství dětí, hlavně těch žijících ve městech, nikdy neběhalo naboso. Nejdříve jsme jednali s tehdy uznávanými odborníky na dětskou obuv a nohy. Polovina z nich vložky doporučovala a druhá polovina zatracovala. Mnoho světových výrobců dodává v současné době dětské vložky na náš trh, ale já jsem přesvědčen, že dětská noha má cvičit, děti mají hlavně chodit, běhat, skákat, sportovat a pokud to jenom trochu jde, vše dělat naboso nebo v botách s tenkou podrážkou, která chrání kůži nohy před případným nášlapem na ostré předměty. Správnou obuví, cíleným cvičením a občasným běháním naboso se dá předejít většině problémů s nohama. Záleží na tom, s jakým „odborníkem“ se rodiče při běžných kontrolách zdravotního stavu svých dětí setkají. Nošení vložek je vhodné jen při skutečných deformacích nohou a těch je opravdu velice málo. Děti, které do takové skupiny nepatří, nosí vložky zcela zbytečně a naopak mohou mít negativní vliv na správný – fyziologický – vývoj plosky.
Pokud jsou vložky pro dítě nebo pro dospělého indikovány, mají mít především uzdravující funkci. Ta spočívá v zajištění správné biomechaniky nohy a tím i ovlivnění postavení celého těla. Proto používání vložek měkkých, gelových, které neposkytují nohám řádné podepření nohy, považuji za škodlivé, i když se zpočátku se mohou takové vložky zdát příjemné. Ty správně vyrobené tlumí nárazy v kloubech a svalech a fungují jako prevence proti budoucím bolestem kosterního a svalového systému. Druhů vložek je mnoho a jejich výběr je nutné ponechat na podologovi. Také nabídka bot s tvarovanými stélkami je dnes pestrá a je těžké si vybrat ty vhodné. Správně tvarovaná vložka nám poskytuje stabilitu, podporuje vnitřní podélnou klenbu, stabilizuje patu a příjemně působí na polštářek pod prsty. Cítíme se dobře, nic nás netlačí a máme chuť se projít, případně proběhnout. Hlavním důvodem pro zakoupení vložek do bot je získání pohodlné opěry, korekce přetížených míst, úleva v případě bolestivé příčně ploché nohy a přirozené a rovnoměrné přenesení váhy těla na chodidla. U většiny problémů s nohama dávají vložky na míru – po vyšetření podologem – smysl. Působí reflexně na svalové napětí i pohyb celého těla. Mají ale také ponechat schopnost nervového systému zaznamenat změny vznikající ve svalech a uvnitř těla pohybem a svalovou činností. To je nezbytné pro správnou koordinaci pohybu, zaznamenání změny polohy těla a svalového napětí. Přes chodidla získáváme až 70 % informací o prostředí, ve kterém se pohybujeme.

Koupit Meduňku