Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Zdraví

Proč potřebujeme zinek?

Z knihy prof. RNDr. Anny Strunecké, DrSc. Jak nám mohou pomáhat i škodit minerály a vitaminy, která vyšla před časem v meduňkové edici, vybíráme pasáž o důležitosti zinku pro dobré fungování našeho těla.
Autorka nabízí v knize spoustu fundovaných a užitečných informací, které ocení každý, kdo se chce vědomě starat o své zdraví, a tyto informace sděluje čtenářům velmi jasně a srozumitelně. Knihu získáte na www.knihovnickamedunky.cz

Zinek

V záplavě nejrůznějších vitaminů a suplementů je mnohdy zinek stranou naší pozornosti.  Zinek je nezbytný pro mnoho životně důležitých funkcí. Naše tělo potřebuje správnou dávku zinku každý den, protože nedokáže ukládat tento prvek do zásoby.

Proč potřebuje lidské tělo zinek?
Tento minerál jetotiž stavební složkou více než 3000 bílkovin našeho těla. Podílí se na činnosti stovek enzymatických reakcí stejně jako hořčík a vápník. Zvyšuje produkci bílých krvinek a napomáhá jejich aktivitě v obraně těla proti infekcím, stimuluje imunitní systém při tvorbě protilátek a podporuje hojení ran. Je klíčově důležitý pro správnou funkci brzlíku, významného orgánu pro zajištění dobré imunity. Zinek také napomáhá tělu dobře vstřebávat a využívat vitamin B6. Je mimořádně důležitý pro diabetiky, protože je složkou inzulinu. Zinek zabezpečuje správnou funkci našich smyslů, vnímání chutí a vůní, udržuje dobrý spánek i dobrou náladu, pěknou pleť, dobrý zrak i mužskou sexualitu a plodnost.Zinek napomáhá při léčení lupénky a ekzémů. U akné má podávání zinku účinky srovnatelné s tetracyklinem.

Zdroje zinku
Nejbohatším zdrojem zinku v potravě jsou ústřice – jedna ústřice prý obsahuje až 5,3 mg zinku – ale ty v našich podmínkách rozhodně nejsou každodenní ani občasnou složkou našeho jídelníčku. Zinek je v játrech, v obilkách, v sezamových a dýňových semínkách, v mase, ve žloutcích, obsahují ho všechny běžně dostupné druhy ořechů a mandle, kokosové mléko a špenát, ale i čokoláda s vysokým obsahem kakaa. Pokud se týká suplementů, pak se v nich zinek často objevuje jako síran zinečnatý, ale to je právě forma, ze které se do těla těžko vstřebává a může navíc vyvolat podráždění žaludku. Pro užívání ústy jsou vhodnější organické sloučeníny zinku, jako jsou citrát, octan (acetate) a glukonát. Nejlepší je, když suplement obsahuje směs různých organických sloučenin zinku.
Avšak pozor: káva snižuje vstřebávání zinku téměř o 50 %, takže náruživí konzumenti kávy by měli dbát na jeho dávky ve zvýšené míře a neužívat suplementy se zinkem společně se šálkem kávy. Vstřebávání zinku podporují bílkoviny z mléčné syrovátky. 

Kolik zinku potřebujeme?
V organismu je asi 2,2 gramu zinku, který se koncentruje v gonádách u mužů, v ledvinách, játrech a svalech. Určité množství zinku obsahuje pokožka, kde je ho však často nedostatek.
Podávání zinku se doporučuje u dětí s pomalým růstem nebo při průjmovém onemocnění, mimořádně důležité je u autistů. Užívání zinku v těhotenství je důležité jak pro matku, tak pro zdravý a správný vývoj plodu. DDD je u nás 10 mg. V USA doporučují 8 mg pro ženy a 11 mg pro muže. V těhotenství, při cukrovce a při zvýšené tělesné námaze doporučují výživoví poradci zvýšit denní příjem na 25 mg. V běžném životě je obtížné spočítat, kolik zinku člověk v potravě přijal a kolik ho vstřebal. Předávkování zinkem se nevyskytuje často, ale jeho nadbytek prý má podíl na vzniku anémie (chudokrevnosti). Takže u anemických pacientů je třeba užívání suplementů se zinkem konzultovat s lékařem.

Potravinové zdroje zinku. Obsah zinku je uveden v mg/100 g potraviny. Podle zahraničních zdrojů.

Zdroj – potravinaObsahZdroj – potravinaObsah
naklíčené žitné obilky20,8dýňová semínka7,4
pšeničné otruby13,3hovězí plátky4,5
pivovarské kvasnice sušené8,1drůbeží maso4,3
telecí játra8,0čokoláda4,2
sezamová semínka7,8vaječný žloutek4,1

Zinek u mužů
Tento prvek je naprosto klíčový pro správnou funkci mužského hormonu testosteronu, napomáhá při léčení mužské neplodnosti i erektilních dysfunkcí. Zejména u starších mužů se doporučují zvýšené dávky zinku k udržení funkcí zdravé prostaty. Protože podporuje činnost antioxidačních enzymů, má významnou roli v prevenci zbytnění prostaty a vzniku rakoviny. Právě proto se mužům doporučuje hojná konzumace dýňových semínek.

Kdo je nejvíce ohrožen nedostatkem zinku
Nedostatek zinku může nastat v důsledku převahy rostlinné potravy nebo nadměrné konzumace obilovin, někdy i v důsledku užívání léků. Jeho nedostatek se může projevovat zvýšenou náchylností k nachlazení a chřipce, chronickou únavou, depresí, má svůj podíl na vzniku akné i na zhoršené schopnosti učení a výkonů ve škole.
Mírný nedostatek zinku je poměrně častý zejména u dětí, u těhotných a kojících žen, u seniorů a u lidí s poruchami zažívání a tím s narušeným vstřebáváním zinku ve střevech. Nedostatek zinku je obvyklý u osob s autismem. Vegetariáni a lidé, kteří mají ve své každodenní stravě hodně obilných zrn nebo kukřice, mají vstřebávání zinku z potravy snížené proto, že jejich strava obsahuje hodně fytátů, které zinek vážou a tím zabrání jeho vstřebávání ve střevech.
Také pacienti, kteří užívají léky pro snižování krevního tlaku, diuretika nebo léky proti překyselení jsou ohroženi deficitem zinku.

Proč máme dbát na dostatečnou dodávku zinku?
Zinek zvyšuje výkonnost sportovců, plodnost a sexuální výkonnost mužů i žen a podporuje významně činnost imunitního systému. Přispívá k zajištění správné funkce srdečně-cévního systému, prevenci cukrovky a ke zvýšení citlivosti organismu vůči inzulinu. Tento prvek je vynikajícím antioxidantem a detoxikuje tekutiny, tkáně a orgány lidského těla. Může proto napomáhat jak v prevenci rakoviny, tak i v prevenci onemocnění mozku, jako jsou autismus a Alzheimerova nemoc. Zinek zlepšuje náladu a brání vzniku depresí.
Předávkování zinkem nebylo pozorováno, protože nadbytek zinku se vylučuje. Uvádí se, že až 180 mg zinku denně může být krátkodobě podáváno bez nežádoucích účinků.  Takové množství zinku se podávalo pacientům jako prevence vzniku karcinomů.

Jak si otestovat, zda trpíme nedostatkem zinku?
Za ukazatel nedostatku zinku se považují bílé skvrny na nehtech. Jednoduchý test je založený na vnímání chuti. Rozpustíme tablety se síranem zinečnatým (nebo 1–2 lžičky bílé skalice) ve sklenici vody a tento roztok převalujeme v ústech. Když vnímáme pouze chuť vody, máme velký nedostatek zinku. Jestliže tento roztok chutná lehce kovově, máme mírný nedostatek zinku. Jestliže vnímáme chuť tohoto roztoku jako kovovou a značně nechutnou, naše hladina zinku je pravděpodobně správná. Tento test je samozřejmě orientační a nemusí fungovat stoprocentně, ale za orientační pokus to stojí.

Koupit Meduňku