Děti,  Meduňka,  Rodina,  Zdraví

Hurá do bláta aneb jak nepomáhat virům

Červnová Meduňka, která vyšla minulý týden, se ve svém hlavním tématu věnuje dětem (kromě toho v ní ovšem najdete také mnoho dalších příspěvků na jiná témata…-:).
Z okruhu „dětských článků“ jsme vybrali inspirativní text naší autorky Evy Joachimové, která v něm popisuje, jak v každoddením životě uplatňuje a využívá své znalosti čínské medicíny  a starých čínských učení… Můžete to také vyzkoušet!
Červnovou Meduňku zakoupíte na obvyklých místech (stánky PNS, některé obchody), pokud dáváte přednost elektronické podobě – koukněte na emedunka.cz

 

Ukázka z článku:

Děťátko nám povyrostlo a z rodinného zázemí se dostává do kolektivu. Často se však návštěva školky mění v souslednou řadu nemocí. Zajímavé je, že čínské vědění nemoc vůbec nedefinuje – zabývá se disharmoniemi a neladem v organismu. Z pohledu YANG SHEN FA, tedy správného způsobu života očima starých Mistrů, jsou důvodem nadměrná ochrana před vnějším světem a zároveň potlačení přirozené obrany lidského organismu.

Čistota a nemoci
U pojmu „čistota“ s námi čínské učení doslova laškuje. Zatímco pro nás „zevnějšek“ znamená vydrbaný krk a běloskvoucí košili, Východ očekává adekvátní, tedy odpovídající čistotu těla a prostředí. Dnes už se naštěstí i u nás doporučuje vystavit miminko alergenům – kočce, pejskovi, morčeti, trávě atd. –z pohledu čínské medicíny čím dřív, tím líp. V prvních hodinách kojení získává miminko kolostrum, které ho právě na tyto nástrahy připravilo. Čím dřív se s nimi setká, tím dřív se informace kolostra začnou převádět do obrany tělíčka. A co teprve přitažlivost louží nebo ještě lépe bahna! Bodejť by ne – obsahují totiž spoustu důležitých látek pro seznamování organismu se světem přátel i nebezpečných nepřátel. A rodiče pak nebudou muset skloňovat slova jako oslabená imunita či alergie.
Co je ovšem zcela strašidelné, je fanatické snižování teploty. Opakovaným snižováním teploty vyroste jedinec, který se v případě napadení organismu nebude umět bránit horečkou. Lékař ho v budoucnu neuzná práce neschopným, protože nemá teplotu. Tělo ví, že termoregulační systém bude napaden léky, a proto ho bude zapojovat jen ve zcela výjimečných situacích.

Horečka je jedním ze záchranných systémů našeho organismu, a pokud to nepochopíme, budeme se potýkat se stále plíživějšími a zákeřnějšími nemocemi.
Když moji drobečci přitáhli zvenku celí mokří, protože bota zcela omylem spadla i s nohou v prosinci do Doubravy, docela dost studené řeky, vzala jsem barvičky a nanesla je na akupunkturní body tak, aby ihned vyvolaly teplo (teplotu) a vlhko (rýmu, tíhu, únavu). Pokud děti přitáhnou opravdu včas a nezapomenou se mezitím u kamarádů, rýma se ani neprojeví a teplota se zvýší zhruba o půl stupně, málokdy víc jak o stupeň. Dítě začne být velice unavené, a tím pádem jde do postele dobrovolně. Podáváme mu tekutiny (nejlepší je slaná teplá tekutina, tedy polévka, ale když není, stačí čaj) a po 4–5 hodinách je dítě většinou v pořádku.
Pomůžeme-li tedy organismu v jeho snaze a zvýšíme-li účinky příznaků, kterými nám dává najevo svůj záměr, ulehčíme mu jeho boj a po několika hodinách vyhrává. Naše babičky do nás nalily hrnky horkého čaje, nacpaly nás pod duchnu, kde jsme se zpotili a bylo vymalováno. Pokud se teplota naopak sníží a medikamenty odstraníme i rýmu, neznamená to v žádném případě uzdravení. Řadu chronických únavových syndromů a dalších „moderních nemocí“ bychom mohli vystopovat právě v takovémto devastování těla.
Nechci tím samozřejmě říct, že horečka je pozitivní ve všech případech. Při zasažení letním horkem je snížení horečky všemi dostupnými prostředky nutné, ale je třeba rozlišovat, kdy se jedná o záchranou reakci, tj. horečku při napadení organismu chladem, anebo o horečku při napadení organismu teplem. Staří Mistři přitom preferovali chromoterapii, léčbu barvami.
Barvou, která se postará o nachlazení, je žlutá. Z pohledu čínské kosmologie žlutá podporuje vnímání, citlivost, empatii, myšlení a sezení, proto je skoro ideální na vysokoškolské přednášky. Žlutá také přispívá k pocitu snesitelnější teploty, snižuje pocit chladu, takže je nám s ní příjemně i v chladnějších prostorách…

Celý článek si přečtete v červnové Meduňce.

Koupit Meduňku