Meduňka,  Pro inspiraci

Z dubnové Meduňky: Ztučnělá játra = problém pro zdraví celého organismu  

Hlavní téma dubnového čísla MEDUŇKY se týká podpory samoléčicích schopností našeho organismu. Součástí tématu je i článek klinické naturopatky Charlotte Matyskové o negativních dopadech ztučnělých jater a útrobního tuku na celkové zdraví… Elektronická verze Meduňky je k dispozici na emedunka.cz

Nadbytek cukru neškodí jen našim zubům, příliš mnoho sladkostí může poškodit také játra. Je to proto, že jednou z funkcí jater je přeměna cukru na tuk. Dlouhodobě nadbytečný příjem cukru vyvolává ukládání tuku v jaterních buňkách, a cukr tak může být škodlivý stejně jako alkohol. Z dlouhodobého hlediska je tuk v játrech jednou z hlavních příčin cukrovky, obezity a srdečních chorob. O důvod víc jíst sladkosti jen příležitostně. Na zdraví jater závisí zdraví celého organismu, proto z omezení cukru bude těžit celé naše tělo.

Tuk v jaterních buňkách
Játra mají přes 500 různých funkcí, které zastávají jak samostatně, tak ve spolupráci s dalšími orgány. Udržují rovnováhu vnitřního prostředí a jsou centrem metabolismu všech živin. Zpracovávají léky a účinné látky z bylin. Udržují optimální hladinu krevního cukru, je v nich zásobárna krve a také krev filtrují. Zachycují a odbourávají toxické látky nebo tvoří žluč, potřebnou pro strávení tuků. Stav, kdy v důsledku hromadění tuku ubývá zdravá tkáň a je postupně nahrazována tukem, se nazývá ztučnění jater nebo také steatóza. Při steatóze se fungování jater postupně zpomaluje a omezuje, a přestože i tak dokážou své funkce plnit velmi dlouho, nakonec dochází k jejich poškození. Počínající, mírná forma je většinou bez příznaků a neprojeví se ani v krevních testech. Pokud pacienti nějaké potíže udávají, jsou to jen neurčité příznaky: např. pocit plnosti, nevolnost, nechuť k jídlu, zácpa, intolerance alkoholu nebo únava.

Fruktóza  
Ukládání tuku v játrech způsobuje nadměrná konzumace jednoduchých sacharidů. Přebytečné sacharidy se v játrech mění na tuk, který transportní látky následně přenesou do buněk. Jako tuk se ukládá nadbytek jakéhokoliv cukru, ale zvlášť nepříznivě působí jeden konkrétní druh – fruktóza. Fruktózu přirozeně obsahuje ovoce, tam ji ale konzumujeme spolu s přidanou hodnotou – s vitaminy, antioxidanty, vlákninou a enzymy, potřebnými k proměně fruktózy na energii. V průmyslově vyráběných potravinách je však fruktóza z kukuřičného škrobu, kterou výrobci používají jako levnější variantu cukru. V současné době je bohužel prakticky všude: ve slazených nápojích, pivu, jogurtech, zmrzlině, koblihách, sušenkách a dalším sladkém pečivu, ve slaném pečivu, jako je toastový chleba, v mražených hotových jídlech, konzervách nebo kečupu. Na rozdíl od jiných typů cukru se fruktóza odbourává pouze v játrech a metabolizuje se na tuk, který se neukládá do podkoží, ale jako tzv. útrobní tuk do oblasti břišních orgánů a také do vnitřní stěny cév. Útrobní tuk se také chová jinak než ten podkožní. Má svou vlastní hormonální aktivitu, kterou ovlivňuje hladinu krevních tuků nebo krevní tlak. Příliš mnoho sladkostí v našem jídelníčku si pak vybírá svou daň. 

Jak se zbavit útrobního tuku
Játra mají naštěstí obrovskou regenerační schopnost, a pokud jim věnujeme péči, metabolismus jaterních buněk se rychle upravuje. Ještě nedávno byl alfou a omegou zdravého jídelníčku termín „nízkotučný“. Předpokládalo se, že tuk v jídle automaticky znamená jeho hromadění v těle. Doporučovaná terapie spočívala v omezení tuku ve stravě na 30-50 g denně, ale dnes už je považována za překonanou. Jídlo bohaté na sacharidy a chudé na tuky ve skutečnosti ukládání tuku v játrech podpoří. V praxi se osvědčil opačný přístup – omezení sacharidů, dostatečný příjem bílkovin a zařazení zdravých tuků. Omezte proto ve svém jídelníčku na minimum průmyslově vyrobené pečivo a sladkosti, slazené jogurty, bílý cukr, bílou mouku, bílou rýži, polotovary, smažená a uzená jídla, slazené nápoje a alkohol. Už doslova za pár dní tak můžete snížit množství tuku uložené v jaterních buňkách a zlepšit fungování jater. 

Celý článek i další články našich autorů k tématu sebeléčení najdete v dubnové Meduňce.

Koupit Meduňku