Knihovnička Meduňky

Z meduňkové knihovničky: Bylinkami proti nachlazení, horečce, rýmě a kašli

Bílou zimu vítáme, ale zimní měsíce bývají zároveň obdobím mrazíků, teplotních výkyvů a inverzí, což je typické pro vznik nachlazení a chřipek.  I na tyto neduhy platí bylinky, které můžeme popíjet, vdechovat či přikládat na tělo… Vyzkoušejte rady naší spolupracovnice Simony Procházkové, autorky knihy Vítej, zimo bílá, která vyšla před časem v edici Knihovnička Meduňky.  Najdete v ní mnoho dalších rad a tipů, které se v tomto zimním období budou hodit…
Knihy z meduňkové knihovničky získáte přes náš e-shop.

Horečka
Horečka je nejúčinnější prostředek, který má organismus při potírání nemoci k dispozici. Tímto zvýšením tělesné teploty se urychlují všechny procesy látkové výměny. Tak mohou být viry, bakterie a další jedovaté látky spáleny a vyloučeny. V tomto okamžiku vlastní obranný systém těla vykonává vysoce kvalifikovanou práci.

Čaj na snížení horečky
Potřebujeme: 1 díl květu lípy a 1 díl květu bezu
Postup: Bylinky promícháme, čaj si připravíme tak, že 1 polévkovou lžíci směsi přelijeme 1/2 litrem vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Pak přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme po doušcích.

Mokré ponožky při zvýšené teplotě
Při horečce pomáhají studené mokré ponožky na nohách, které po 15 minutách znovu namočíme. Mokré ponožky používáme při zvýšené teplotě do 38,5 stupňů Celsia.

Rýma
Rýma se obecně projevuje zduřením nosní sliznice, zhoršeným nosním dýcháním, zvýšenou tvorbou nosního výtoku, kýcháním, slzením očí a únavou.

Čaj proti rýmě
Potřebujeme: 1 lžíci květu lípy, 1 lžíci květu bezu, 1 lžíci jitrocele, 1 lžičku kořene lékořice, 1/2 litru vroucí vody
Postup: Léčivky smícháme dohromady, přelijeme je vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme, nalijeme do termosky a popíjíme během dne. Tato pitná kúra by měla trvat 7 dní.

Bylinkové nosní kapky
Potřebujeme: půl lžičky květů heřmánku, půl lžičky jitrocele, 1 dl vroucí vody
Postup: Bylinky přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Poté pečlivě přecedíme přes jemné sítko či plátýnko a 3× až 5× denně kapátkem aplikujeme po 2 kapkách do obou nosních dírek. Denně si vaříme čerstvý čaj.

Slané nosní kapičky
Sůl pomáhá při rýmě, především proti jejím nepříjemným doprovodným jevům, a uvolňuje rovněž nosní dutiny.
Potřebujeme: 1 lžičku mořské soli, 2 dl vroucí vody
Postup: Sůl přelijeme vroucí vodou a čekáme, dokud se sůl úplně nerozpustí. Potom 3× až 5× denně kapátkem aplikujeme po 4 kapkách do každé nosní dírky.

Cibule likviduje choroboplodné zárodky
Večer si položíme vedle postele 1 rozkrojenou cibuli (kterou ještě napícháme vidličkou). Její silice spolehlivě vyčistí vzduch od choroboplodných zárodků a ještě nám pomohou, aby oteklá nosní sliznice splaskla.

Kašel
Kašel se většinou objevuje v rámci nachlazení. Vyvolávají ho choroboplodné zárodky, jako jsou viry a bakterie. Na začátku se dostavuje suchý, dráždivý kašel, který se později mění v kašel s tvorbou hlenu.

Čajík proti kašli
Potřebujeme: 1 lžičku kořene lékořice, 1 lžíci jitrocele, 3 dl vroucí vody
Postup: Léčivky smícháme dohromady, přelijeme je vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Poté přecedíme a popíjíme po doušcích (po dobu 7 dnů).

Černá ředkev s medem
Potřebujeme: 1 černou ředkev, 1 lžíci medu
Postup: Ředkev nastrouháme a vymačkáme z ní šťávu (nebo ji rovnou odšťavníme), tu ihned smícháme s medem. Vzniklou směs užíváme 3× denně 1 lžičku po dobu 5 dní.

Tvarohový zábal
Tvarohový zábal můžeme použít při kašli, chrapotu a zánětech všeho druhu. Tvaroh během svého působení zahájí proces mléčného kvašení, čímž začne pohlcovat zánětlivé látky, zmírní otok, povzbudí prokrvení.
Potřebujeme: 1 vaničku netučného tvarohu, lněný šátek, vlněnou šálu
Postup: Tvaroh natřeme asi v půlcentimetrové vrstvě na lněný nebo bavlněný šátek, ten zabalíme a položíme na prsa tak, aby mezi pokožkou a tvarohem byla jen 1 vrstva šátku. Nakonec ještě upevníme šálou.

Chrapot
Hlasivky nejsou tvořeny pouze vlastními vazy, ale i hlasovým svalem. Ten je při silném křiku, dlouhodobém pláči či hlasitém mluvení namáhán méně než při snaze měnit hlas. Jeho časté namáhání může vést k problémům s hlasivkami a chrapotu. Chrapot může být také doprovodným jevem onemocnění, jako je nachlazení, bolest v krku, zánět hltanu či angína.

Čaj proti chrapotu
Potřebujeme: 1 lžičku šalvěje, 1 lžičku bezového květu, 1 lžičku květu slézu, 3 dl vroucí vody
Postup: Bylinky přelijeme vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Pak přecedíme a popíjíme po doušcích 3× denně po dobu 14 dní.

Cibulový zábal krku
Potřebujeme: Čtyři velké, nadrobno nasekané a ohřáté cibule, lněný šátek či utěrku, ručník
Postup: Ohřátou cibuli naneseme na látku a přehneme ji. Obklad přiložíme tak, aby sahal od brady až k ramenům. Látku ovineme kolem krku ručníkem, abychom udrželi teplo. Zábal má kolem krku zůstat tak dlouho, dokud nevychladne. Obklad opakujeme 2× denně po dobu 1 týdne.

Knihu zakoupíte přes náš e-shop.

www.obchodmedunka.cz

Koupit Meduňku