2020,  Archiv,  Meduňka

Obsah čísla 5/2020

Vítám vás, milí čtenáři,
u květ-nové Meduňky, kde je hlavní téma zdravé srdce a cévy. Uvidíte, že tento blok je velmi zajímavý nejen pohledem na tyto nemoci, ale i léčebně-zdravotními postupy.
Svoje srdce jsem otestovala počátkem dubna, kdy jsem se ve dvojici, orouškovaná, vydala na pouť po Královské cestě. Dlouhá ulice, Staroměstské náměstí, Karlova ulice, Karlův most, Nerudovkou nahoru na Hrad a zpátky přes Nové zámecké schody, Karlův most atd.
Bylo hezky, sice chladno, ale slunečno. A v ulicích úplně prázdno. Už ten pocit, že jedete Prahou skoro sama, byl nádherný. A ten vzduch. Fotila jsem, co to šlo, potkala metařku s rouškou na půl žerdi, jak obmetala pomník Jana Husa, bezdomovce bez roušky se psem. Dostali příspěvek do čepice na zemi. Karlův most, kam se Pražák normálně roky neprotlačí, jak je tam plno, byl prázdný a svobodně dýchal. Sochy na mostě se narovnaly, rozzářily a svatí natáhli své berly k nebi. Nikdo po nich nelezl, nedotýkal se, neponižoval. Po mostě klapaly podpatky místních, kteří šli zvolna, vědomi si té krásy a možnosti vidět vše zřetelně odhalené, vnímat celou krásnou a bohatou minulost, kterou jsme začali podivně prodávat.
Hrad byl zavřený, stejně jako všechna veřejná wc. Až v Nerudovce. Z domu vyšla paní s kávou v ruce, orouškovaná, a volá na nás, ať si dáme taky, že dělají dobrou. Tak jsme si dali. Kvůli potřebě nás odvedli i dozadu na krásný dvorek s pavlačemi.
Bylo to hezké setkání. Řekli jsme si pár slov s majitelkou malých potravin, která musela živit celou rodinu, protože syn i manžel jako osvč v kultuře seděli doma. Ale dívala se do budoucna s nadějí. Hlavně zdraví.
Nezapomenu na tuto procházku. Bylo to čisté, uvolněné a řekla bych až vlastenecké. Ten duch tam byl. Vrátila jsem se posílena na těle i na duchu, srdce jen plesalo.
Pokud se vrátím k oběhovému systému, tak současná situace, která otřásla vším a všemi, nebyla pro naše srdíčko nic zdravého. Stres, vypětí, starost o blízké… Hledání ochrany, záchrany a léčiva.
Naši autoři i my v redakci se snažíme nasměrovat vás právě k té k vaší cestě ke zdraví.
V časopise i na našem webu: mojemedunka.cz, jsou odkazy nejen na homeopatická doporučení, zdravou výživu, ale i na vitaminy a další doplňky, zvyšující např. produkci důležitého oxidu dusnatého v těle. Vše potřebné najdete i na našem e-shopu: obchodmedunka.cz.
Až se vrátíte alespoň trochu do nor-málu, ale vlastně i právě teď, můžete cítit, že časopis Meduňka je stále s vámi, stejně aktuální a se stejnou cenou už od roku 2004.

 

Obsah

Celou náruč zdraví vám posílá
Květa Vtípilová

Rozhovor
s MUDr. Alenou Hamplovou 6
Mgr. Věra Keilová

TÉMA:
SILNÉ SRDCE A ZDRAVÉ CÉVY

Jak uzdravit své srdce 10
MUDr. Tomáš Lebenhart

Jak mít zdravé srdce 11
MUDr. Vladimíra Strnadelová,
Jan Zerzán

Srdeční byliny 13
Bc. Martin Kolár

Proč je dobré méně solit 14
Mgr. Věra Keilová

Láska je odvaha milovat
aneb jak vyživit své srdce 15
Michal Čagánek

Jak posílit imunitu 16
Charlotte Matysková

Přírodní cesty k posílení imunity 18
MUDr. Monika Sičová

Psí jazýček 24
Václav Větvička

Bytůstky dravé i hravé
aneb milý rodiči, soustřeď se! 26
Eva Joachimová

Píseň mého srdce 28
Ing. Jiří Mazánek

Jak zkrotit strach 30
Ing. Yvona Švecová

Jak žít v radosti a lásce 32
Mgr. Stanislava Marešová

Máme se bát koronaviru? 34
MUDr. Ludmila Eleková

Nenápadné příčiny našich
potíží v minulosti 37
Mgr. Marie Plochová Hlávková, Ph.D.

Výjimečné biotronické
působení T. Pfeiffera 38

Každý má svou vlastní
cestu k probuzení 40
Mgr. Zuzana Paulusová

Astrokukátko 44
Ing. Zdeněk Bohuslav

Řádková inzerce

Řádky proti samotě

Koupit Meduňku