Děti,  Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Rodina,  Výživa a zdravá strava

Recepty na dobré pomazánky…

Tento víkend má být teplý a slunečný a pokud se vydáte na výlet, do baťůžku můžete přibalit zdravou svačinku – chléb nebo pečivo (nejlépe celozrnné) s některou z těcho pomazánek. recepty jsou z knihy Vaříme s tetou Fialkou a skřítkem Klubkem, kterou připravila Daniela Fialová a kolektiv.

Pomazánka z droždí
Na oleji zpěníme najemno nakrájenou cibulku dozlatova. Přidáme čerstvé krájené droždí. Necháme suroviny spojit a po zchladnutí přidáme pomazánkové máslo. Vyšleháme nebo rozmixujeme. Dochutíme špetičkou muškátového květu a kořením Mahá. Pro lepší zbarvení můžeme přidat špetičku kurkumy. Vše důkladně vyšleháme. Na rostlinnou variantu propláchneme ječné kroupy, vložíme do studené vody a bez míchání vaříme téměř do rozvaření. Na oleji nebo ghí zpěníme cibulku, přidáme sušené nebo čerstvé droždí a mírně podusíme. Rozvařené kroupy a cibulku s droždím rozmixujeme. Lze dochutit (muškátovým květem, koriandrem, kořením Mahá). Pro zjemnění můžeme rozmixovat. V tomto receptu ječné kroupy zastupují pomazánkové máslo. Lze ho také nahradit vařeným tofu.

Mrkvová pomazánka
Uvařenou mrkev nastrouháme najemno. Přidáme pomazánkové máslo a vyšleháme. Na rostlinnou variantu povaříme ve vodě tofu natural. Vychladlé rozmixujeme a vyšleháme s nastrouhanou vařenou mrkví. Na závěr přidáme opražená slunečnicová semínka, která můžeme rozdrtit v hmoždíři.

Jáhlová pomazánka s cizrnou
Jáhly propereme a spaříme horkou vodou, aby se zbavily hořkosti. Zalijeme čtyřnásobným množstvím vody, kterou předem okořeníme zeleninovým kořením Würzl a vaříme do změknutí. Jáhly necháme vychladnout, přidáme uvařenou cizrnu, orestovanou cibulku a pomazánkové máslo a rozmixujeme.

Pomazánka se sezamem
Pomazánkové máslo vyšleháme s orestovanou cibulkou. Promícháme s opraženým sezamem. Není třeba dochucovat. Na rostlinnou variantu promícháme okaru se sójovou smetanou Provamel. Pokud je pomazánka příliš řídká, zahustíme lžící kukuřičné či rýžové instantní kaše. Na závěr přidáme opražený sezam.

Koupit Meduňku