Meduňka,  Rady a tipy,  Recepty

Recept na víkend: dýňový cheesecake

Tento výborný moučník si před časem upekla naše spolupracovnice Yvonka Švecová, a protože všem chutnal, rozdělila se s námi o recept. Dýně Hokkaido jsou stále k dostání z obchodech (a možná máte doma ještě nějakou vlastnoručně vypěstovanou dýni z loňska-:)

Budeme potřebovat:
Na korpus: 220 g sušenek Lotus (mohou být i klasické máslové sušenky), 80 g másla
Na tvarohovou směs: 500 g dýně hokaidó, šťáva z jednoho pomeranče, špetka soli, 50 g másla, 500 g tučného tvarohu ve vaničce, šťáva z poloviny citrónu či limetky, 130 g třtinového cukru, 2 vejce

Jak na to?
Nejprve si připravíme dýňový základ. Pokrájenou dýni hokaidó lehce orestujeme na másle, mírně osolíme špetkou soli, zalijeme šťávou z jednoho pomeranče a dusíme doměkka. Vzniklou hmotu pak rozmixujeme a necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme korpus z rozdrcených sušenek a rozpuštěného másla. Dortovou formu vymažeme lehce máslem, vyložíme pečícím papírem, nasypeme na dno sušenkovou směs a řádně ji upěchujeme dnem hrnečku.
A vrhneme se na přípravu tvarohové směsi. Do tvarohu přidáme vytvořenou dýňovou hmotu, cukr, žloutky a vyšlehané bílky, šťávu z citrónu či limetky. Tvarohovou směs nalijeme na připravený sušenkový korpus a dáme do trouby upéct při 180°C na cca 45 minut. Nepřestáváme pozorovat, zda se koláč nepřipaluje – každá trouba totiž peče trochu jinak. Ať se vám tento skvělý moučník povede!

Koupit Meduňku