Meduňka,  Pro inspiraci

Jaký bude rok Dřevěného Draka?

Předpověď na rok Dřevěného Draka – tedy právě začínající rok 2024 – připravila pro první číslo Meduňky v tomto roce (leden 24) Eva Joachimová. Nabízíme ukázku, celý článek i mnohé další užitečné a zajímavé texty najdete v lednové Meduňce… emedunka.cz

Předpověď očekáváme vždy pozitivní. Rádi si přečteme, jak bude vše milé, přívětivé, a když to sem tam nevyjde, pokrčíme rameny – to se holt stává. Nepříjemná předpověď nás ale otráví předem a raději ji ani nedočteme. Od roku 2020, roku Kovové Krysy, je to nejlepší cesta, jak si uchovat duševní zdraví, protože tímto rokem jsme vstoupili do období chladně uvažujícího Kovu. A nemůžeme si nevšimnout, že vládne opravdu razantně.

Až do roku 2032 budeme procházet dost dramatickým obdobím militantního přístupu, protichůdných argumentů, pravd a lží. Období, kdy důležitější než pravda je obratná rétorika. Kolikrát to tady už bylo?
Rok Krysy (2020) nám dal hodně zabrat, ale Krysa je průhledná a její jednání lze předpokládat. Zato Buvol (2021) je výjimečný. Udělal to, co považoval za potřebné, bohužel za potřebné pouze z jeho pohledu, ostatní ho moc nezajímalo. Agresivní Tygr (2022) skočil. Chudák Zajíc (2023) se brodil v marasmu, který po Tygrovi zůstal, snažil se dávat do pořádku svoji noru. Uklízet noru při tak velikém nepořádku venku se však moc nedařilo, a tak se vydal napravovat ven. Nyní nás čeká vláda Dřevěného Draka. Drak se bude muset rozhlédnout, a to z nory nepůjde. Zasypou ho problémy okolí, ale zjistí, že schovat se není řešení.
Letošní rok Draka bude díky Času – ročnímu vlivu GUA 3 ZHEN – v mnohém připomínat rok minulý, tedy rok Zajíce (2023). Ten jsme si definovali takto:
Stále budou velmi sílit nacionalistické tendence, Zajíc svou noru považuje za střed světa a často ho nic jiného nezajímá. Není příliš předvídavý, a tak bychom si měli dát pozor na zvažování nejen současných kroků, ale hlavně jejich důsledků. Zajíc je představitelem osy Člověka spolu s Kohoutem a detaily bohužel vidí jenom Kohout. Zajíc dokáže upřednostňovat okamžité výhody, i když z nich může vyplývat velmi nejistá budoucnost. Jeho rétorika ohledně obrany a zajištění nory dokáže být přesvědčivá, ale o to horší mohou být kroky, které můžou způsobit rozpad a celkovou devastaci.
Doufejme, že nadhledu Draka neunikne důležitost kontextu a neupadneme ještě do horších extrémů, než jsme zažívali v roce Zajíce. Drak by měl mávnout rukou nad neustálým nářkem, jak je v noře špatně. Doufejme, že dá na frak politikům, kteří přirozený vliv Zajíce přetavují do zběsilého útočení na vše mimo noru.
K napadení Náhorního Karabachu a Izraele došlo v září a říjnu, v měsících podporovaných silným časovým vlivem Kovu. A samozřejmě pod jednoznačnou záminkou ochrany obyvatelstva. Jak jsem už psala v úvodu, dostáváme se do času vlády originálního Dřevěného Draka, který z pohledu čínské astrologie patří v roce 2024 k prvku Dřeva, tedy k prvku divokému, nespoutanému, chaotickému, netaktnímu. A co je možná ještě horší, přisluhovat mu bude časové období 3 ZHEN čili období hromu, blesku, tradic, předků a potomků. Mohutný, silný Drak bude podněcován k ochraně tradic, a jak jinak než militantně. Drak moc nepřemýšlí, zasahuje rychlostí blesku, dokáže být mimořádně zbrklý. Pokud si neuvědomíme, že ke Kovu patří kromě řinčení zbraní také měděné čajové konvičky a filigránské jemně vycizelované šperky, pak rok Draka bude opravdu velice náročný a může mít různé polohy!
Vliv Času se nám moc nelíbí, ale pomoci by mohl Prostor. Drak sídlí v trigramu 4 XUN Vítr a tento prostor přináší hojnost a rozmanitost. Zároveň je spoluzodpovědný za vše, co přichází zvenčí, za naše zdraví a vzdělání. V těchto oblastech se můžeme pokusit téměř o nemožné. Drak je vysloveně studijním, vědeckým typem. Ponecháme-li Drakovi čas na přemýšlení, můžeme se dočkat nečekaných a doopravdy skvělých poznatků nejen ve vědě, ale třeba i v našich domácnostech. Sídlo Draka bude navíc prodchnuto empatií, vztahy. Díky tomu by mohlo dojít k velmi zajímavým objevům ve zdravotnictví a k posunu by mohlo dojít i ve školství. Aby to ale nebylo málo, ohrožovat ho bude opět boj a nouze…

Koupit Meduňku