Meduňka,  Pro inspiraci,  Psychologie

Příběhy z Astroporadny: neřešíte podobný problém?

V meduňkové rubrice Astroporadna zodpověděla astropsycholožka a terapeutka PhDr. Marie Plochová Hlávková během let čtenářům už velmi mnoho různorodých dotazů. Některé dorazy i odpovědi jistě stojí za přečtení i s odstupem času, protože mohou být inspirací pro ty, kdo něco podobného prožili nebo prožívají…

Dotaz čtenáře Františka:
Prosím o pomoc s problémem. Nemám sebevědomí, jen strach z nových neznámých věcí. Byli jsme vychováváni, že musíme poslouchat, nikde nevyčuhovat. Otec se také všeho bál. Jsem stydlivý, začínám být podrážděný, vzteklý. Na rodinné konstelaci mi řekli, že ze mě vyzařuje nějaká negativní energie. A protože otec byl takový dominantní, neprojevil city, lásku, někdy až hrubý, tak já jsem si řekl, že takový nebudu, a prý jsem proto přeťal mužskou energii v našem rodě. Chybí mi láska, manželka tvrdí, že mi ji nahradit nemůže. Potřebuji se pochlapit, nezvládám psychicky nemocnou manželku, v zaměstnání nový provoz, hlavně v noci. Mám problémy se soustředěním, všechno mi strašně dlouho trvá, než pochopím a zareaguji. Když mě čeká cesta autem nebo noční v práci, tak mě ten strach pronásleduje už dvě noci předem, vzbudím se a už neusnu. Vyzkoušel jsem rodinné konstelace, Bachovy esence se také minuly účinkem, beru kapičky od dr. Jonáše. Zkouším autosugesci z čchi kungu, ale to vydrží chvilku, pak ty myšlenky stejně přijdou. Nejhorší je, že mě stále píchá u srdce, to začalo ve 13letech. Lékaři nic nenašli. Těžko se mi dýchá. K psycholožce chodím už 15let. Nejvíc se neshodneme s manželkou, neustále něco emotivně řeší, a přibývají jí další nemoci, ale ke mě cítí odpor, a stále na mě něco vidí.
Čtenář František se narodil 29.3.1970 ve 21:15 hod v Českých Budějovicích.

Odpověď astropsycholožky:
Pane Františku, dle toho, co píšete, že je váš život doslova prošpikovaný problémy. Pokud se podíváme na váš horoskop, je třeba v něm rozlišit dvě základní úrovně, které se vyskytují u každého člověka: úroveň vašich základních zdravých energií, to znamená, jaká je vaše původní podstata. Druhou úrovní jsou blokády aneb „žáby na prameni“. Podíváme-li se na vaše zdravé energie, máte mimo jiné velký potenciál ohnivé energie. Vaše čtyři planety v Beranu a další prvky ve Lvu a Střelci ukazují na to, že v sobě nosíte výraznou mužskou energii, odvahu, razanci a schopnost sebeprosazení. I přestože to očividně nepociťujete, je dobré o tom vědět. Vaše žáby na prameni jsou však tak silné, že vám příliš neumožňují se kontaktovat s tím, kdo opravdu jste, nebo naopak používáte mužskou energii nezdravě v podobě vzteklosti a podrážděnosti. To má nepochybně původ ve vašem dětství, jak i píšete. Silně emočně potlačující výchova (Pluto/Luna), chybějící emoce (Pluto/Uran/Luna), hrubost a zřejmě i nečekané výbuchy v rodině (Slunce/Uran), nezdravé projevy mužské energie, případně odmítání vašich akčnějších projevů (Mars/Saturn/Lilith), vše toto zřejmě způsobilo, že se z vás stal vystresovaný neurotik, který nemůže žít spokojený život a má problém vůbec normálně fungovat. Jste očividně natolik zraněný ze svého dětství, že vás ovládají všudypřítomné dětské strachy, pocity méněcennosti a zřejmě si ještě inscenujete s manželkou citové peklo, které bude pravděpodobně pouze kopií citového pekla, v němž jste vyrůstal jako dítě (Pluto/Luna). Není pak divu, že vás píchá u srdce. Ascendent ve Štíru ukazuje mimo jiné na to, že je pro vás asi problém vůbec vstoupit do života, protože jej můžete považovat za nebezpečné a ohrožující místo, vlivem svých starších destruktivních zkušeností. Jste vlastně stále schovaný před světem i lidmi, před sebou a pravděpodobně ani vy ani druzí nemáte šanci zahlédnout byť jen kousek vaší pravé, zdravé, ohnivé energie, která se skrývá pod povrchem těchto blokací.   
Jak tedy ven z tohoto začarovaného kruhu? Píšete, že na sobě pracujete mnoho let a nic nepomohlo. Pravděpodobně si intelektuálně hodně věcí o svých traumatech z dětství uvědomujete, otázka však je, jestli máte přístup ke svým dětským emocím, jestli jste se v těch všech terapiích již dotýkal své hluboké dětské bolesti a vyplakával a vyvztekával ji? Konstelace Luna/Pluto totiž velmi často vytváří jakýsi pancíř, přes který není možné se spojit se svými emocemi, člověk se tak zmítá jako ryba na suchu a nemůže se nikam dostat, protože emoce jsou v něm uzavřené jako v trezoru. Toto emoční vězení vzniklo většinou díky tvrdosti a necitelnému zacházení v minulosti, vůči kterému si dítě vytvoří obranu v podobě citového pancíře, v dospělosti je však tato obrana již většinou na obtíž a překáží vývoji.
Pane Františku, pokud vám rezonuje to, co tady píšu, doporučuji vám začít v nějaké terapii pracovat na povolení a změkčení vašeho citového pancíře. Jde o to postupně a pomalu se dostávat do kontaktu se svými hlubokými emocemi z minulosti, se svým zraněným srdcem, které očividně volá bolestí o pomoc zpoza silného obranného valu. Zkuste si uvědomit, jak moc jste se od sebe historicky odstřihnul a znecitlivěl sám k sobě. Nemá dle mého příliš smysl naříkat a lamentovat dokolečka nad současnými problémy, to pouze odvádí vaši pozornost od příčiny. Zkuste si naopak začít uvědomovat, jak moc je zraněné vaše vnitřní dítě, jděte do hloubky tam, kde to vzniklo. Je to práce na několik let, nicméně věřím tomu, že až osvobodíte své srdce z toho bolestného vězení, bude se vám posléze žít lépe a i vaše ohnivá energie začne zdravě proudit.  

Koupit Meduňku