Meduňka,  Péče o tělo,  Pro inspiraci,  Rady a tipy,  Zdraví

Hormonální ladění, blahodárné cvičení pro ženy…

Říjnové číslo Meduňky je věnované ŽENÁM (už jste si ho přečetly, milé slečny a paní, dívky, dámy a holky všeho věku?). Pro tento týden jsme z něj vybrali ukázku z rozhovoru o speciálním a účinném cvičení – tzv. Hormonálním ladění, o kterém si v rozhovoru pořádně popovídaly Iveta Machková Kučerová a redaktorka Zuzana Paulusová. Toto cvičení je také součástí Ivetiny školy pro ženy Živá, jejíž nový, další ročník (pro rok 2024) Iveta představí na pražském festivalu Miluj svůj život už tento víkend…

Ivetu Machkovou Kučerovou a její působení v oblasti ženského zdraví jsme poprvé představili v loňské srpnové Meduňce. Věnovali jsme se její koncepci tří pilířů ženského zdraví, kterou tvoří péče o prsa, péče o pánevní dno a Hormonální ladění, vycházející ze cvičení podle slovanské tradice. Letos na jaře Iveta otevřela nový ročník školy pro ženy Živá, a já jsem mohla být přítomna zahajovacímu rituálu – ženskému kruhu, v němž ženy hovořily o důvodech, proč se do této školy přihlásily. Zaujalo mě, že několik z nich jako jeden z důvodů uvedlo právě zájem o sestavu hormonálního ladění a o slovanskou tradici. A tak jsme si o tom s Ivetou popovídaly.

Iveto, překvapil mě zájem žen o cvičení vycházející ze slovanské tradice. S ženami pracujete už 15 let, setkáváte se s tímto zájmem častěji?
Ve škole Živá je těchto žen plno, jinak ale málo. Myslím si, že zkušenosti našich babiček, prababiček a speciálně slovanské tradice si zaslouží mnohem víc pozornosti. Jejich prostřednictvím můžeme získat spojení s našimi kořeny, sílu, důležité poznatky i praktické tipy pro život.
Ke mně slovanské cvičení přišlo v souvislosti s péčí o prsa, oborem, kterým se dlouhodobě zabývám. Oslovila mě Elvíra Koryntová, zúčastnila se mého kurzu a později mě začala vyučovat. Dalšími mými učitelkami jsou Judita Peschlová (která je také spolupracovnicí a autorkou Meduňky, pozn. red.) a Renata Sahani, autorka celostní metody 3×3 pro péči o ženské zdraví, propojující přístupy západní fyzioterapie a východní civilizace.
Hormonální ladění, cvičení podle slovanské tradice rozšířené o další poznatky v oboru umění být ženou, tvoří základní modul školy Živá.
Vlastní cvičení zahrnuje sestavu 27 pozic. V zahraničí se mu také říká slovanská gymnastika, zrození hvězdy nebo cvičení čarovnic. Je populární v Rusku, Bělorusku či v Polsku, cvičí ho také ženy na Slovensku. Většina textů byla až dosud pouze v azbuce a já nyní spolu s týmem tvořím první skripta Hormonálního ladění. Jsou v nich popsány jednotlivé pozice a vyobrazeny tzv. obereš – symboly, které význam pozic posilují. Oberegy vycházejí z lidových výšivek, vypadají velmi pěkně, lze s nimi například vyzdobit pásek nebo halenku.
27 pozic sestavy neboli 27 hvězdných klíčů se podle slovanské filozofie dělí do tří úrovní, tří světů. Prvních 9 pozic patří do horního světa PRAV, který je zasvěcen propojení s bohy a bohyněmi, s vyšším principem. Střední svět JAV se týká reálného materiálního světa TADY A TEĎ. A pak je tu dolní svět NAV, prostřednictvím kterého se můžeme spojit s vlastními kořeny a s moudrostí předků.
Na fyzické úrovni sestava zahrnuje péči o prsa a lymfatický systém hrudníku, působí na ledviny a nadledvinky, vede k protažení svalů zad a nohou, harmonizuje hormonální systém a podporuje ladnost, to vše velmi ženskou cestou.
Pro cvičení není třeba vyznávat slovanskou víru, je přínosem ženám bez rozdílu vyznání.

27 hvězdných klíčů Hormonálního ladění

Jak vypadá každodenní praxe – je třeba cvičit denně všech 27 pozic?
Ne. Ženy se nejprve naučí celou sestavu, ale pro denní cvičení si z těchto cviků vybírají pouze (alespoň) sedm pozic podle témat, která potřebují vyladit. Pro rovnováhu je dobré volit cviky ze všech tří světů. Já si obvykle vědomě vyberu šest pozic a sedmou si vylosuji. Nejlepší je cvičit ráno nebo večer, po speciální rozcvičce a naladění na srdce a pánev. Při cvičení pracujeme se svou energií, směřujeme ji k tématům, která právě potřebujeme vyladit. Je to takové ženské čarování. Na Hormonálním ladění se mi líbí pestrost a proměnlivost – není to dril, není třeba se nutit do cvičení všech pozic, ale s lehkostí a radostí si zacvičíte vybrané cviky. Vaše sestava může být každý den jiná. Domnívám se, že původně bylo toto cvičení spíše energetickou záležitostí např. jako tantra, ale já na něj nahlížím z hlediska širších souvislostí, rozvíjím jeho zdravotní účinky, zajímá mě také jeho emoční a relaxační úroveň.
Za velký benefit považuji uvolnění, a to nejen fyzického těla, ale také psychického stresu, ve vztazích a v souvislosti s našimi dalšími důležitými životními tématy. V sestavě Hormonálního ladění je například pozice týkající se vztahu s mužem, bohatství či zbavení se lpění. Každá z nich má svůj symbol / obereg a afirmaci. Její účinek podporujeme ladným ženským pohybem, zvukem a dechem.

Zdůrazňujete potřebu uvolnění, zřejmě tedy nebude ideální úporný přístup – např. pro vylepšení vztah s partnerem cvičit jednu příslušnou pozici třeba hodinu denně…
Lépe méně a častěji. Ostatně lehkosti a hravosti je v Hormonálním ladění věnována speciální pozice. Osobně mám s laděním vztahu s mužem dobrou zkušenost, obereg, který v tomto případě tvoří dva ptáčkové, dívající se na sebe, jsem vyšila svému ženichovi na košili. A letos jsme měli už druhou svatbu.
Hormonální ladění je velmi ženský způsob, jak ovlivnit svůj vlastní život i okolí, vztahy s blízkými lidmi, partnerem, dětmi, celou rodinou. V tomto smyslu máme velkou moc. Žena nemusí měnit vnější svět přímo, mění ho tím, že pečuje o sebe a rozkvétá,  rozvíjí svou ženskost. Jedna z pozic podporuje partnera či blízkého muže, aby byl úspěšný v práci, vydělával dostatek peněz, uspěl „v boji“ ve vnějším světě. V sestavě je také cvik proti uřknutí, proti zlému slovu a pomluvě, což se vždycky hodí.
Jedná se vlastně o kratičké modlitby v pohybu. Já jsem tento dávný systém cvičení přetvořila pro současnou ženu, doplnila o poznatky z oblasti péče o prsa, pánevní dno, byliny a výživu, ošetřila jsem ho tak, aby byl bezpečný a šetrný k obvykle ztuhlému tělu české ženy.

Cvičíte sestavu denně? Jaké benefity přináší cvičení vám osobně?
Cvičím Hormonální ladění téměř denně a velmi mi pomohlo například v náročném období covidu. Ráda cvičím v přírodě, lze i naboso, navyšuje to účinek ladění.
Pokud pracujeme s životní energií – živou podle slovanského názvosloví, potřebujeme být dobře uzemněné. Speciálně pro mě jako lektorku je nezbytné být dobře ukotvená, protože často pracuji s ženami v hraničních situacích. Musím si umět nastavit hranice, myslet na psychohygienu, občas si dopřát energetické čištění. Princip ukotvení a osobní ochrany také vnáším do cvičení.

Je tato sestava vhodná pro každou ženu, nebo existují nějaké kontraindikace?
Sestavu může cvičit každá žena, kterou to bude bavit. Některé pozice jsou zaměřeny na pružnost a trochu se podobají gymnastice, ale existují i snažší varianty, cviky se dají přizpůsobit a mohou je cvičit i ženy, které mají sníženou pohyblivost. To nejdůležitější je být k sobě laskavá. Do školy Živá se například přihlásila vozíčkářka Hanka, řešily jsme různé praktické záležitosti ve studiu Loona, podařilo se mi sehnat jí asistentku a Hanka si pobyt ve skupině žen opravdu užívá. Pro každou ženu je užitečné naladění na sebe, uvolnění a spojení se svými zdroji. Co se týká věku: nedávno mě má 84letá přítelkyně požádala o výuku cvičení pánevního dna. Sešly jsme se, vysvětlila jsem jí vše potřebné a ona mi potom nadšeně napsala: „Nevěděla jsem, jak je ženství bohaté.“ Takže nikdy není pozdě začít o sebe dobře pečovat.

Účinky cvičení

Jak pomáhá toto cvičení k hormonálnímu vyladění?
Především snižuje stres, zklidňuje a uvolňuje napětí v souvislosti s tématy, které nám často nedávají spát. Například mě trápí problém se sousedem, vyberu si tedy ze sestavy pozici zaměřenou na dobrou komunikaci, cvičím si ji, uvolňuji napětí ve svém nervovém systému i společném energetickém poli a situace se stává lépe zvladatelnou. Dále: cvičení působí na ledviny, nadledvinky a lymfatický systém těla. Zásadní je masáž prsů a hrudníku, která pomáhá tvorbě příjemného hormonální koktejlu obsahujícího oxytocin, hormon důvěry a dobré nálady. Hormonální ladění ale není jen cvičení podle slovanské tradice, zahrnuje také péči o prsa a pánevní dno, poznatky o tuzemských bylinkách a výživě, tedy faktory, které hormonální a životní rovnováhu podstatně ovlivňují…

Cvičení sestavy Hormonálního ladění je součástí školy Živá, která v tomto roce probíhá, jak se ženy tuto sestavu učí?
Škola zahrnuje výuku v rytmu čtyř ročních dob – jaro, léto, podzim, zima. Sestává se za čtyř víkendů, které zahrnují také rituály a oslavu jednotlivých období. Výuka Hormonálního ladění je rozdělena do tří částí, při závěrečném víkendu budeme opakovat.  Ženy, které mají zájem, mohou po skončení základního ročníku pokračovat ve vzdělávání a stát se lektorkou této metody.

Nejdůležitější úkol ženy: rozkvétat

A tím se dostáváme k otázce, jaké další plány máte s rozvíjením této metody…
Mám v plánu dále rozvíjet témata, která jsou v našem vzdělávacím systému zanedbaná, jako je péče o prsa a pánevní dno, bylinky pro ženské zdraví a výživa.
Být dobře vyživená je nesmírně důležité, mnoho žen je podvyživených, protože drží různé diety, ale k tomu, abychom mohly kvalitně žít, nezbytně potřebujeme zdravě vyživené kosti a krev, to je základ. Některé stravovací systémy určité potraviny zakazují, a ženy jsou pak z toho zmatené a vystresované. V přemíře různých, často protikladných informací je obtížné se orientovat, já kladu důraz na kombinaci objektivních informací a prohloubení intuice každé ženy, na to, co je právě pro ni vhodné, a co ne…

Celý rozhovor najdete v říjnovém čísle Meduňky…

Koupit Meduňku