Meduňka

Zázračné plody léčivých rostlin

Hlavní téma aktuálního srpnového čísla Meduňky se týká tuzemských superpotravin a v době vrcholného léta se jistě hodí informace o tom, které plody rostlin a bylin nám svými léčivými vlastnostmi mohou prospět a v čem, a také jak je vhodně zpracovat. V tématu srpnové Meduňky se nad tím zamyslela naše autorka, klinická naturopatka Charlotte Matysková.

Bobulovité plody léčivých bylin patří k darům přírody, které se využívají pro přípravu léčivých čajů, tinktur nebo mastí. Můžete je však využít také v kuchyni jako tzv. funkční potraviny, které kromě nutriční hodnoty zároveň blahodárné působí na zdraví.
Sytě zbarvené plody mají různé účinky, ale jeden společný druh účinných látek: barevné pigmenty ze skupiny polyfenolů.
Tyto pigmenty působí antiviroticky a antibakteriálně, posilují zdraví nervového, imunitního a kardiovaskulárního systému, neutralizují volné radikály, a tím chrání buňky celého těla před poškozením. Díky těmto účinkům pomáhají předcházet vzniku chronických onemocnění. Nejvyšší množství prospěšných pigmentů obsahuje slupka vyzrálých plodů, téměř 3x tolik, co samotná dužina. Barevné pigmenty se dělí do čtyř základních skupin. Patří k nim zelené chlorofyly, modré a fialové antokyany, žluté a oranžové karotenoidy a červené betaniny. Pro bobule, malvice a drobné peckovice, které dozrávají v létě a na začátku podzimu, je charakteristické fialové, červené a oranžové zbarvení. Ze zralých plodů léčivek můžete připravit džemy, péct koláče, umixovat smoothie nebo je jednoduše zamrazit na pozdější použití.

Fialové pigmenty
Fialové (a modré) pigmenty chrání mozek a nervový systém. Patří sem zejména pigmenty s názvem antokyany, typ flavonoidů se silnými antioxidačními vlastnostmi, které procházejí hematoencefalickou bariérou a působí přímo na mozkové buňky. Fialové pigmenty podporují také dobrou náladu a schopnost se soustředit.  

Borůvka (Brusnice borůvka, Vaccinium myrtillus)
Sladké modročerné bobule zpevňují cévní stěny a zamezují krvácení z drobných kapilár. Působí silně antibakteriálně (zejména proti stafylokokům). Jsou účinné při zánětlivých nemocech žaludku a střev, kde působí protizánětlivě, a zároveň působí svou schopností stavět krvácení ošetřují překrvenou sliznici. Borůvka má také silné regenerační účinky na oční sítnici.

Borůvková zmrzlina
Potřebujeme:

  • 50 g borůvek (asi 4 lžíce)
  • plechovku kokosového krému
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • 4 lžíce medu

Postup:

  1. Borůvky vsypte do mixéru, přilijte kokosový krém a med s citronovou šťávou a dobře rozmixujte.
  2. Pokud nemáte strojek na zmrzlinu, nalijte směs do plastové misky (v čím nižší vrstvě, tím lépe) a dejte do mrazáku.
  3. Přibližně po dvou hodinách vždy promixujte tyčovým mixérem do hladkého krému. Stačí zopakovat třikrát po dvou hodinách.

Kde najdete borůvky: borůvčí tvoří kompaktní porost v některých typech lesů s kyselou, vlhčí půdou
Kdy dozrávají: v červenci až srpnu


Bezinka (Bez černý, Sambucus nigra)
Šťáva z plodů lesklých černých bobulek, přesněji drobných peckovic, se často využívá jako přirozené potravinářské barvivo. Plody bezinek mají vysoký obsah vitaminu C, působí silně antiviroticky, snižují krevní tlak a tlumí bolest při migrénách a bolestech kloubů.

Zásoba letních vitaminů pro zimní dny
Suroviny:
500 g bezinek

Postup:

  1. Zralé bezinky vidličkou otrhejte z třapin.
  2. Otrhané kuličky vložte do otvíratelných sáčků a zamrazte. Postupně vybírejte (vždy po jedné čajové lžičce na porci) a přidávejte např. do ovocných salátů nebo smoothie.

Kde najdete bezinky: prakticky všude na světlých i polostinných místech u cest, u plotů, na lesních mýtinách
Kdy dozrávají: od září do října
Doporučení: bezinky dozrávají v každém jednotlivém trsu postupně. Proto je sklízejte až v momentě, kdy jsou všechny kuličky sytě černofialově vybarvené. Nezralé plody mají mírně projímavý účinek

Červené pigmenty
Červeně zbarvené plody podporují imunitní systém, zabraňují zánětům a chrání tkáně před oxidačním stresem. Spolu s dalšími obsahovými látkami, jako je lykopen, quercetin, hesperidin, draslík a vitamin C, zpevňují cévy a chrání před srdečními chorobami.

Jeřabina (Jeřáb ptačí, Sorbus aucuparia)
Jasně červené, sladké malvice jeřábu jsou účinným antirevmatikem. Čistí krev a ledviny, rozrušují a vyplavují písek a drobné kaménky z močových cest. Také urychlují vylučování žluče, čímž podporují trávení. Jeřábu jsou připisovány také kouzelné vlastnosti. V obřadech druidů se pálením plodů jeřábu přivolávali dobří duchové a domácí skřítci. Sušené jeřabiny můžete přidávat do čajových směsí nebo si z nich připravit lahodný džem.

Jeřabinový džem
Suroviny:

  • 500g kuliček jeřabin obraných z třapin
  • 100g nerafinovaného třtinového cukru
  • 5 g citrusového pektinu
  • 10 hřebíčků
  • svitek skořice
  • špetka soli

Postup:

  1. Zavařovací sklenice i s víčky dobře vysterilizujte vroucí vodou a nechte okapat a oschnout. (Na uvedené množství stačí 3 skleničky od jogurtu).
  2. Jeřabiny propláchněte studenou vodou a vsypte do velkého hrnce. Pomalu je zahřívejte až k varu, mírně povařte a pak dobře rozmixujte tyčovým mixérem.
  3. Do umixované směsi přidejte koření a cukr s pektinem.
  4. Za občasného míchání společně vařte ještě 15 minut.
  5. Odstavte z ohně, vyjměte koření a ještě horkou směs pak rozdělte do sklenic.
  6. Dobře uzavřete, obraťte dnem vzhůru a postavené na víčkách nechte vychladnout.  

Kde najdete jeřabiny: na okrajích pasek a lesů nebo podél cest, ale také ve městech v okrasných výsadbách
Kdy dozrávají: od září do října

Koupit Meduňku