Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Pro inspiraci,  Rady a tipy

I polodrahokamy mají duši…

Byl mezi vašimi letošními vánočními dárky šperk z polodrahokamů nebo vás tyto kameny zaujaly ve výkladu nebo přímo v obchodě? Milena Králová, naše spolupracovnice a autorka knihy Obyčejná kniha o věcech neobyčejných, která nedávno vyšla v meduňkové edici, nám vysvětlí, že polodrahokamy nejsou „jen“ krásné, ale díky svým vibracím působí léčivě a mohou energeticky ovlivnit třeba i prostředí v bytě, kde žijeme… Kniha Mileny Králové přibližuje čtenářům „neobyčejná“ – tedy méně obvyklá témata, která mohou v různých směrech obohatit náš život… Získáte ji na www.obchodmedunka.cz

Ukázka z kapitoly věnované polodrahokamům:
Možná následující informace někoho překvapí, ale naši krásnou planetu obývají s námi, lidmi, kromě zvířat a rostlin i další živoucí formy, a to jsou kameny. I kameny totiž mají své životní projevy, což dokládají i výzkumy kvantové fyziky. Těmito projevy jsou vibrace, které se ve formě léčivé energie koncentrují zejména v drahokamech a polodrahokamech. Polodrahokamy si určitě zaslouží naši pozornost.

V dnešní době se nám nabízí nebývale velký výběr cenově lehce dostupných polodrahokamů a našlo by se asi jen velmi málo lidí, které by krása polodrahokamů neoslovila. A s krásou těchto kamenů přichází ruku v ruce i jejich kladné působení na člověka. Už jen při pohledu na ně se zklidňuje tep a mysl, na tváři se objeví úsměv a ruka si už vybírá některý z kamínků, aby pocítila jeho dotek v dlani.
Byl mezi vašimi letošními vánočními dárky šperk z polodrahokamů nebo vás tyto kameny zaujaly ve výkladu nebo přímo v obchodě? Milena Králová, naše spolupracovnice a autorka knihy Obyčejná kniha o věcech neobyčejných, která nedávno vyšla v meduňkové edici
Takto spontánně si každý z nás může vybrat polodrahokam, který ho oslovil. Takový, u něhož máme pocit, že „chtěl k nám“. Pak nám kamínek přináší dozajista právě ty vibrace, které v období, kdy jsme po něm sáhli, potřebujeme. Polodrahokamy totiž působí i jako transformátory a ladičky energie člověka.
Pokud o nich víme něco víc, můžeme si mezi pomocníky z minerální říše vybírat vědomě.

Prosím, seznamte se
Polodrahokamů je samozřejmě nepřeberné množství, proto se dnes seznámíme s těmi nejzákladnějšími. A začneme se v nich orientovat nejprve podle jejich barev:

Křišťál
Pod bílou barvu zařadíme čirou a průhlednou strukturu křišťálu.
Vyzařování křišťálu obsahuje všechny barvy spektra a křišťál je právě z tohoto důvodu naprosto univerzální ochranný a léčivý kámen, který může zastoupit vlastnosti všech ostatních kamenů. Spojuje nás s pramenem prapůvodní energie, neustále nás touto léčivou energií dobíjí a dodává vitalitu. Vyjasňuje atmosféru ve svém okolí, oslabuje a ruší záporné vibrace. Chrání čistotu duše a aury. Přináší radost a zajišťuje klidný spánek.

Citrín
Žlutou barvu zastupuje citrín. Tento polodrahokam, který je odrůdou křemene, zvyšuje nejen klasické intelektuální schopnosti, ale také pomáhá zpracovat životní zkušenosti, pozitivně vytěžit poučení i z neblahých zážitků ve prospěch svého nositele. Jeho žlutá barva prozařuje, prohřívá naše myšlení a cítění, dodává laskavost a zmírňuje emoce. Přináší víru v uskutečnění našich přání, což v důsledku přináší i vnější bohatství. Léčí deprese, strachy i fóbie. Fyzickému tělu pomáhá oživit látkovou výměnu a vylučovat škodliviny, léčí slinivku i žaludek, je velkým pomocníkem při diabetu a posiluje imunitu.

růženín
Nejznámějším zástupcem růžové barvy, jak napovídá už jeho název, je růženín.
Tento nádherný průsvitný růžový křemen patří podobně jako křišťál k univerzálním ochranným kamenům. Je to kámen srdce, pro které je obzvláště přínosný, protože léčí vše, co se srdcem a láskou souvisí – nejen vztahy milenecké, ale i lásku mateřskou. Také to je velmi vhodný kamínek pro děti.  Pomáhá i v tom, abychom měli rádi sami sebe a uměli odpouštět ostatním.
Obklopuje naše srdce a duši měkkými, něžnými a hojivými vibracemi, daruje nám mírumilovné rozpoložení a radost ze života. Ve fyzické rovině léčí nejen srdce, ale komplexně ozdravuje celou bytost, přináší klidný spánek. Čerstvé modřiny mizí, třou-li se růženínem, a jizvy se hojí lépe a dříve. Růženín také chrání před roztroušenou sklerózou. Bývá nazýván kamenem umělců, neboť podporuje fantazii a tvůrčí myšlení.

avanturín
Zelenou barvu, která nás spojuje s přírodou, zotavuje a regeneruje, má avanturín, kámen štěstí. Je všestranně léčivý a velmi účinný. Přináší náklonnost k bližním i soucit s nimi. Pomáhá přestát změny, posiluje inteligenci a v důsledku pak pomáhá při získávání peněz. Na fyzické rovině léčí oči, neboť zjasňuje pohled na svět. Konejší srdce, odbourává stres, pomáhá při kožních problémech, při ekzémech a vyrážkách nervového původu.

ametyst
Fialová barva náleží dalšímu velmi výraznému zástupci nerostní říše – ametystu. Fialová je barvou duchovna a duchovního růstu získaného z životních zkušeností. Je to barva přeměny. Mírné, laskavé záření tohoto ochránce duše navozuje pocity důvěry a zajišťuje klidné sny.
Ametyst je dalším zástupcem řady univerzálních ochranných kamenů, učí nám důvěřovat životu, otevřít se vyššímu vedení a pomáhá najít smysl života, protože podobně jako duha tvoří most mezi nebem a zemí. Také nás vede k nezištnému jednání. Jako ve fialové barvě splývá červená a modrá, ametyst vnáší rovnováhu mezi muže a ženu, je ochráncem milostného vztahu a ochraňuje lidské city. Přináší důvtip, moudrost, posiluje paměť, zklidňuje ve spánku, zmírňuje poživačnost a s ní související závislosti. Dále ruší radioaktivitu.
V tělesné rovině čistí cévy a pokožku, krev a slinivku. Ulevuje při vředech, mírní bolesti hlavy a posiluje imunitu. Ametyst je výborným společníkem při soudních nebo obchodních jednání.

Nenároční pomocníci
Důležitá informace je ta, že léčebné účinky všech základních polodrahokamů, o kterých jsme si povídali, můžeme využít i formou pitné kůry. Polodrahokamy mohou svými léčivými vibracemi velmi dobře nabít pitnou vodu, protože jak známo voda je jedinečný vodič a přenešeč vibrací a energií. Když důkladně omytý kamínek vložíme do sklenice čerstvé vody a necháme ho v ní několik hodin na světle – nejlépe na sluníčku – voda tím získá silné léčebné vibrace. A nemusí to být jen skleněný džbán na slunečném okenním parapetu, výborně funguje i praktická „cestovní výbava“, kterou představuje kamínek vhozený do PET láhve s minerální vodou. Doma můžeme kromě džbánu použít i láhev se širokým hrdlem, do níž můžeme vložit už i větší polodrahokam, a pak ji napustíme vodu z kohoutku. Anebo můžeme použít vícero malých kamínků. Překvapivá může být informace, že stejně tak mohou polodrahokamy svými vibracemi nabít i pleťový či tělový krém.
Vodu v láhvi si můžeme oživovat každý den jinými kamínky podle toho, jak se ten který den cítíme, jestli nás zrovna něco bolí a co nás ten den čeká. Zrovna tak se rozhodujeme, který si vložíme ráno do kapsy, nebo z jakých kamínků bude šperk, kterým se ozdobíme.
Jiný kamínek použijeme před prvním rande – ano, samozřejmě to bude růženín – jiný před prvním pohovorem do nového zaměstnání (sodalit) nebo před zkouškou (tygří oko, jaspis, avanturín). V obou těchto případech se nezmýlíme, vezmeme-li s sebou také chalcedon, ametyst nebo tyrkys, protože tyto polodrahokamy pomáhají, aby naše řeč byla srozumitelná, klidná a volně plynula.
Při učení jsou vhodnými společníky malachit, fluorit a turmalín. Při bolesti zubů vložíme do láhve jantar, i když jantar není minerál, ale zkamenělá pryskyřice, běžně je počítán mezi polodrahokamy. Na ženské potíže se výborně hodí český nebo jiný granát, měsíční kámen, červený jaspis a malachit. Při bolestech kloubů se doporučuje lápis lazuli, granát, malachit, křišťál, při únavě granát a zelený turmalín, naopak při vznětlivosti a nervozitě malachit, avanturín či fluorit.

Drahé kameny u nás doma
Polodrahokamy mohou také velmi dobře ovlivnit, jak se cítíme ve svém domově.
Malachit ruší negativní výboje televizorů, počítačů a mobilů, je ale nutné ho pravidelně omývat nebo jinak čistit. Růžový křemen (růženín), kámen dobra, zdraví a lásky probouzí cit něžnosti, přátelství a zklidňuje emoce. Nejlépe se hodí větší kamínek ve tvaru srdce, položený na jídelním stole, u kterého se scházíme s rodinou nebo s přáteli. V bezprostředním okolí totiž zjemňuje lidské emoce a vydává láskyplnou a srdečnou vibraci…

Koupit Meduňku