Bylinky,  Meduňka,  Rady a tipy,  Recepty

Tip na víkend: voňavé koření k adventnímu a vánočnímu času patří…

stejně jako některé typické chutě. Vyzkoušejte letos blahodárné účinky koření, které nejen pěkně voní, ale také prospívá našemu zdraví. Co třeba takový muškátový oříšek? Pro některé kuchařky je důležitou součástí štědrovečerní rybí polévky, ale také například zmírňuje vnitřní napětí, což se v tomto čase opravdu hodí…Inspirujte se u naší spolupracovnice Simony Procházkové.

Koření se liší kvalitou a obsahem účinných látek. Pokud je to možné, dejme přednost koření, vypěstovanému a usušenému doma, případně koření kupovanému v biokvalitě, které by nemělo obsahovat zbytky chemických hnojiv ani barviva či zvýrazňovače chuti.

Muškátový oříšek
Muškátový oříšek rozvine nejlépe své aroma a léčivé účinky nastrouhaný. Je vhodné si na něho pořídit speciální struhadlo.
Muškátový oříšek i květ jsou bohaté na kyselinu muškátovou, rozličné alkaloidy a silice.
Toto koření podporuje trávení, zažívání, chuť k jídlu, zmírňuje nadýmání, dále rozpouští hleny a pomáhá jejich vykašlávání, odstraňuje projevy revmatismu a působí rovněž jako uklidňující prostředek. Muškátový oříšek rozvine nejlépe své aroma a léčivé účinky nastrouhaný. Je vhodné si na něho pořídit speciální struhadlo.
Pozor: Při vnitřním užívání se muškátový oříšek i květ používá po špetkách…Ve větších dávkách je totiž mírně jedovatý. V něm obsažené látky jsou v organismu přeměňovány na substance obsahující mescalin a amfetamin a mohou navodit stavy opojení a hlubokého dlouhotrvajícího spánku. Vnitřní užívání muškátového oříšku ani květu není vhodné pro děti do 5 let, těhotné a kojící ženy.

Vánoční mošt nás zahřeje
Potřebujeme: špetku muškátového oříšku, půl lžičky skořice, na špičku kulatého nože semínek z vanilky, na špičku kulatého nože mletého kardamomu, 3 dl kvalitního jablečného moštu
Postup:  Mošt přivedeme k varu, odstavíme ho a přisypeme do něho koření, zamícháme, nalijeme do hrníčku a můžeme popíjet.

Čaj z muškátového oříšku a skořice utiší kinetózu (cestovní nevolnosti, zvracení)když o Vánocích někam vyrazíte…
Potřebujeme:
špetku muškátového oříšku, 1 lžičku mleté skořice, 3 dl vroucí vody
Postup: Koření přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Pak přecedíme a popíjíme po douškách.

Koupit Meduňku