Poradna

Meduňčina detoxikační poradna s Vlaďkou Málovou: prosinec 2022

Noční pomočování u dětí

Dobrý den, prosím o radu.

Dlouhodobě řešíme u dcery problém s pomočováním hlavně nočním, ale někdy i denním…

Problém začal po narození syna, když byly dceři tři roky. Po několika měsících se vše upravilo, ale s nástupem do školky se noční pomočování opět vrátilo. Dceru dáváme vyčůrat, než jde spát, někdy tím pomočení předejdeme, ale ne vždy.

Pokud je delší dobu doma, třeba o prázdninách, tak se to stane maximálně jednou za dva týdny a to většinou když je hodně unavená. Někdy se dcera počůrá i ve školce při spaní. Vidím, že ji to velmi trápí a stydí se za to. Byli jsme u lékaře, ale nic nezjistili, veškerá vyšetření dopadla dobře. Dostali jsme i nějaký lék, ale jednak nepomáhal a také dceři nedělal dobře.

Máte zkušenost s takovým problémem? Budeme moc rádi za doporučení.

Děkuji, Lenka

Dobrý den,
děkuji za dotaz, mohu vás uklidnit, že se tento problém netýká jen vaší dcery a odpověď bude užitečná pro další rodiče se stejnými potížemi.
Je fajn, že lékařská vyšetření dopadla dobře, často jsou nálezy negativní. Příčin bývá několik a důsledků také. Zcela nejdůležitější je, aby ve vás dcera cítila oporu. Potřebuje citlivý a ohleduplný přístup s vysvětlením, proč se jí to děje a hlavně ujištění, že za to nemůže.
Tresty, křik, výčitky by vše jen zhoršily. Dítě pociťuje stud a strach z každého spaní.

resty, křik, výčitky by vše jen zhoršily. Dítě pociťuje stud a strach z každého spaní.
Jedna z příčin je v mozku. Funkce ledvin se v noci zpomaluje, díky hormonu vazopresin, který je produkován v mozku. Tím dochází k menší tvorbě moči než přes den. Pokud je nízká produkce tohoto hormonu, dochází ke zvýšené tvorbě moči. Zatížení mozku různými toxiny může ovlivnit právě tuto funkci.U dětí dochází k přirozenému dozrávání močového systému a tím se bere noční pomočování jako normální do 5let.

Další příčinou může být nadměrný příjem tekutin, hlavně v podvečer. Předpokládám, že jste dcerce upravili pitný režim ve smyslu množství i času. Zatížení ledvin či močového ústrojí toxiny hraje také významnou roli.

Nemalou, často spíš zásadní roli hraje psychika. Pokud se dítě nepomočovalo a enuréza se spustí až na základě nějakého podnětu, jde s největší pravděpodobností o stresové zatížení. Bude se tedy jednat o sekundární enurézu.
U dcery byl podnět narození sourozence, stejně tak i ve školka je pro některé děti stresová zátěž. Citlivost dcery může být daná už od narození, jen spouštěč přišel později.

Doporučím vám dvě kúry, které by měly odstranit pomočování a zároveň zlepšit i psychiku.

kúra č. 1

Bambi Enurex – detoxikuje ledviny, močové cesty a pomáhá při pomočování, užívat 1x denně 2,5ml sirupu.

Joalis Streson – základní přípravek na uvolnění negativního stresového režimu, 1–2x denně vetřít 8 kapek do kůže například na vnitřní stranu předloktí.


kúra č. 2
Po dobrání sirupu Bambi Enurex, pokračujte v natírání přípravku Streson a přidejte ještě Nodegen – ten má pozitivní vliv na emocionální rovnováhu, relaxaci a spánek. 1x denně 8 kapek vetřít do kůže (stejně jako u Stresonu). Tuto kúru ponechte 7–8 týdnů.

Po dobrání bych doporučila návštěvu našeho terapeuta, který testem na Salvii zjistí, zda je potřeba ještě nějaký přípravek, který by dokončil celý proces.

Přeji hezký a klidný adventní čas, Vlaďka Málová

Vlaďka Málová působí v Praze v Centru Informační metody (Křišťanova 20, Praha 3) a v Jablonci nad Nisou v Centru zdraví – Radost (Poštovní 8, Jablonec nad Nisou). Své dotazy jí můžete posílat na email: poradna@vladkamalova.cz, do předmětu uveďte Poradna Meduňka.
Více informací najdete na webu www.joalis.cz

Koupit Meduňku