Bylinky,  Meduňka,  Péče o tělo,  Rady a tipy,  Zdraví

Bylinky pro přírodní péči o nohy

Téma listopadového čísla Meduňky, které je stále dostupné buď v „papírové“ podobě nebo na adrese emedunka.cz , zní: Obouváme zdravé nohy. Pro tento pátek jsme vybrali ukázku z článku bylinářky a píšící grafičky Magdalény Dobromily Staňkové o tom, jak nám mohou v péči o nohy pomoci bylinky…

Mám ráda nenápadné bylinky, které rostou úplně všude, a přesto si jich málokdo všimne. Tak o nich píši, přednáším, ukazuji je dospělým i dětem na vycházkách a kreslím je na své obrázky.
Taková zdánlivě obyčejná sedmikráska, drobná kráska, na nás mrká svými tisíci očky skoro z každého trávníku, kvete neúnavně celý rok a volá: „Zastav se človíčku a natrhej si mé léčivé kvítky“. Podobně jako si nevšímáme sedmikrásek, málo si všímáme i svých věrných dvou pomocnic, bez kterých bychom nikam v životě nedošli – našich nohou. Mohli bychom jim tedy dopřávat více péče a pozornosti, neb si to jistě zaslouží. Nohy milují pohodlnou obuv bez vysokých podpatků, masáže, profesionální pedikúru na jaře a na podzim, co nejvíce chození venku na boso a ošetřování krémem stejně jako ošetřujeme své ruce. Masáž chodidel a reflexní terapie je vždy příjemná a navíc funguje jako diagnostika i léčení zdravotních potíží zároveň. Při otocích nártu, kotníků i lýtek pomáhá odborná lymfatická masáž. Aroma masáž chodidel partnerská může být vítaným osvěžením sexuálního života, možná ani často netušíme, jak citlivá a erotická chodidla jsou…dokud to sami nevyzkoušíme.

Sedmikráska bosonožka
Tam, kde mají prostor, kvetou sedmikrásky celoročně i na podzim, ale nejvíce rozkvétají na jaře.Každé jaro zouvám boty a osvobozuji své bosé nohy od jejich vězení. Víc než boty prospívá jim chůze naboso v terénu i po kamení. Při bosonohé chůzi se svaly v chodidle posilují a se nohy i více prokrvují. Při pocitu nadměrného chladu raději bosi venku nechodíme, abychom neoslabovali své ledviny. Při poranění v přírodě a na bolestivé štípance od hmyzu a puchýře pomáhají čerstvé listy jitrocele, čerstvé květy sedmikrásek, šťáva z listů bršlice, netřesku či z listů lopuchu.
Sedmikrásky jsou jak maličké baletky labutího jezera, které roztáčí své sukýnky na sluníčku a tančí s včelami. Nestýskají si, když po nich šlapeme ani když je sekačka v trávníku poseká nakrátko. Pošlapané se vždy znovu narovnají a přizpůsobí délku svých stonků výšce trávníku. Ve vysoké trávě jsou delší a v pravidelně sekaném trávníku prostě kratší. Sedmikráska chudobka skromná, ale nezlomná, ani mráz ji v zimě nezlomí. Často kvete i v lednu v roztátém sněhu. Bellis perennis = trvalá krása je latinské jméno sedmikrásky i homepatického léku z ní vyrobeného, který pomáhá hojit modřiny i k regeneraci při celkovém vyčerpání.
Málo se ví, že kromě užívání jako čaje při kašli, dokáže sedmikráska při zevním použití hojit modřiny a drobná poranění. Pro první pomoc v přírodě vyzkoušejte pomačkat pár kvítků sedmikrásek, přiložit na bolavé místo a ovázat nějakým větším listem. Vyzkoušejte si domácí výrobu balzámu ze sedmikrásek čerstvých nebo i sušených kvítků. Můžete ji používat nejen k ošetřování pokožky nohou, popraskané kůže na patách, ale pro hojení drobných poranění na celé tělo.

Sedmikráskový hojivý balzám nejen pro péči o nohy
2 hrsti čerstvých sedmikráskových květů bez stopek
100 ml bio kokosového oleje ve skleničce
3 čajové lžičky včelího vosku
Čistou zavařovací skleničku od marmelády nebo kádinku z laboratorního skla, kovový cedník na čaj
Postup: Za slunečného počasí si natrháme venku na čistém místě asi 2 hrsti sedmikrásek, bez stopek.
Kokosový bio olej 100 ml ve skleničce rozehřejeme zvolna ve vodní lázni v kastrůlku s vodou. Až se olej zcela rozpustí, přelijeme ho do menší zavařovací sklenice a vložíme 2 hrsti sedmikráskových květů bez stopek, lžičkou je namačkáme do oleje, aby byly potopené a ve vodní lázni mírně zahříváme sklenici asi půl hodiny, nesmí se vařit. (Lze použít i sedmikrásky sušené 1 hrst). Pak necháme vše vychladnout do druhé dne v chladu. Druhý den olej s kvítky znovu zahřejeme ve vodní lázni do rozpuštění oleje. Pak opatrně přecedíme horký olej s kvítky přes kovové sítko na čaj do sklenice nebo kádinky z laboratorního skla. Kovovou lžičkou kvítky zcela vymačkáme. Do oleje přidáme 3 čajové lžičky včelího vosku a ve vodní lázni zahříváme až do rozpuštění a promíchání všech přísad. Potom mast nalijeme do čistých kelímků z lékárny a necháme v chladu ztuhnout do druhého dne. Uchováváme v chladu. K ošetření nohou je vhodná také mast z měsíčku, jitrocele, pampelišky či rakytníku.

Kostival jako pomocník při pohmožděninách a úrazech
Hlavní sezóna sběru bylin je sice na jaře a v létě, ale na podzim je ten nejlepší čas k dobývání kořenů léčivých bylin, které mají v tomto čase největší sílu. Kostivalový kořen vyrýváme v říjnu až listopadu před prvními mrazy. Kostival patří k vůbec nejstarším léčivým bylinám s dlouhou tradicí používání. Podává se zevně formou masti, také se užívá vnitřně v homeopatické variantě, která je zcela bezpečná i pro děti. Název kostival či kostihoj a svalník (zceluje rány) vznikl pravděpodobně již ve středověku, kde s ním ošetřovali raněné při bitvách. Obvazy na zlomeniny namáčeli do lepivé kaše z povařeného kořene kostivalu, obvazy pak po uschnutí samy ztvrdly a posloužily podobně jako sádra i ke znehybnění zlomené končetiny. Na podzim nás barevná příroda láká na výlety, ale počasí už může být deštivé a snadno pak někde uklouzneme a způsobíme si pohmožděninu nebo vyvrtnutý kotník. Pro tyto případy vozím s sebou celoročně vždy na výlety lahvičku kostivalové tinktury, která jako zázrakem pomáhá a srovnává naražené kosti i klouby, jak o tom vypovídá i její název….

Spoustu dalších rad do Magdalény i od dalších autorů na téma péče o nohy najdete v listopadové Meduňce…

Koupit Meduňku