Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Péče o tělo,  Rady a tipy,  Rodina,  Zdraví

MUDr. Ludmila Eleková pro ženy: Podívejte se na svého muže novýma očima

Tento článek připravila naše spolupracovnice, praktická lékařka MUDr. Ludmila Eleková, před časem pro Meduňku. Radí v něm ženám, jak by měly pečovat o „své“ muže, ať jsou to manželé, synové, otcové, bratři, vnuci či přátelé. Ani po několika letech článek neztratil nic ze své aktuálnosti, a tak se, milé čtenářky, můžete u paní doktorky inspirovat i vy… Vybrané články od MUDr. Elekové najdete v knížkách Buďme zdraví lékařům navzdory I. a II., které vyšly v naší meduňkové edici. (Ve své další knize (dvoudílné) se dr. Eleková podrobně věnuje tématu očkování). Podívejte se na výběr knih z naší edice na www.knihovnickamedunky.cz

Denně v ordinaci vidím, jak končí muži, jejichž ženy nemají informace, energii, vůli a odhodlání k tomu, aby se o ně dobře postaraly. Není to totiž vždycky snadné a naši drazí muži se našemu dobře míněnému úsilí dokážou bránit. Přestože jsem dosud oslovovala hlavně ženy, předpokládám, že článek bude užitečný i mužům samotným. Možná aspoň někteří muži pochopí, proč si ženy kolem nich dělají starosti a „otravují“ je s různými vymyšlenostmi. Informace z tohoto článku budou možná pro někoho zcela samozřejmé, ale denně vidím, že pro mnoho lidí jsou dosud nezjeveným tajemstvím. Starat se o muže je naštěstí celkem snadné, stačí dodržovat pár pravidel.

Nadváha
Češi patří k nejtlustším národům na světě. Podívejte se kolem sebe, kdy jste naposledy viděli muže s normální hmotností? Bohužel je jich málo i mezi mladými, což je budoucí katastrofa. Obezita není pěkná na pohled, ale hlavně ohrožuje zdraví, krátí život a přináší různá utrpení.
Pokud žena miluje své muže (včetně synů a vnuků), měla by především dbát o to, aby neztloustli. Málokterý muž si vaří sám, kuchyně je doménou žen, a proto jsou ženy odpovědné za hmotnost svých mužů. Ženy často namítají, že „ten jejich“ nechce jíst zdravě, odmítá zeleninu, vyžaduje tučná a smažená jídla apod. Bohužel manželky často musí řešit důsledky nevhodné výchovy svých tchýní, ale i tak můžete se zdravými potravinami postupně u mužů uspět. Můj manžel taky nejedl zeleninu, když jsme se seznámili. Nechutnala mu a moje tchýně bohužel neměla správné informace, proto vařila, co rodina chtěla jíst. Mně na mém muži záleželo a záleží, denně v ordinaci vidím, kam vede špatná výživa a prostě jsem nehodlala připustit, aby tak dopadl, zejména vzhledem k jeho rodinné anamnéze (vysoký tlak, cukrovka, infarkty). Řekla jsem mu, že ho mám ráda, a proto chci, aby byl zdravý, cítil se dobře a vydržel v kondici až do vysokého věku. Proto mu budu vařit zdravě. Těžko mohl polemizovat, že kuchyně jeho maminky byla zdravá, když viděl, jak jeho rodiče dopadli. Co může muž říct na argument: „Mám tě ráda a chci, abys byl zdravý a zbytečně netrpěl?“. Tělo mého muže je důkaz – jeho rodiče byli v jeho věku už roky nemocní a tlustí, stejně jako jeho příbuzní, on je štíhlý, rovný, sportuje, dává pravidelně krev, má nízký tlak, ukázkový cholesterol, nebolí ho záda. Je v lepší kondici než před těmi téměř dvaceti lety, kdy jsme se seznámili. Mé snaze dávno neklade odpor, protože má kolem sebe dostatek odstrašujících příkladů.
Důležité je, aby zdravé jídlo bylo chutné. Nepovažuji za ideální  nutit mužům potraviny jako  obilí, pohanku, tofu apod. Jídla z těchto potravin se prostě musí umět připravit, a bohužel zdaleka ne každá zapálená zastánkyně zdravé stravy to umí. Zkoušela jsem to a ne jednou. Máte-li doma zarytého masožravce, musíte začít od lesa. Maso mu dejte, zvyšujte kvalitu, odlehčete omáčky, zavádějte zeleninu i jako přílohu, dělejte zajímavé saláty, polévky apod. Základní pravidlo je: hodně zeleniny, bílkovin přiměřeně, podle hmotnosti a fyzické námahy, živočišné potraviny v co nejvyšší dostupné kvalitě, omezit mouku, pečivo, knedlíky apod.
A co dezerty? Ano, ale zaměřte se na ovocné, lehčí druhy. Mezinárodní kuchyně oplývá mnoha skvělými recepty, na nichž si muž pochutná, aniž tuší, že vlastně jí zdravě. O cukru a cholesterolu jsem podrobně psala v předchozích číslech Meduňky.
A proč je tak důležité udržovat optimální váhu?
Obézní muž rovná se nemocný, dementní a impotentní muž. Možná ne hned, ale časem určitě. Chcete takového? Nebo chcete muže, který bez problémů vydrží pracovat až do důchodu, stačí vnoučatům na procházce, je schopen cestovat, tančit, provozovat sex, bavit se, myslí mu to a je s ním zábava? A navíc do sebe nemusí každé ráno hodit hrst léků, jen aby vůbec nějak fungoval?!
Je alarmující, že dnešní mladí obézní muži mají často vysoký tlak, zvýšený cholesterol, kyselinu močovou, nízký testosteron a vysokou hladinu kortizolu! Už dnes myslete na to, že vašemu muži (nebo synovi) jednou mu bude 50, 60, 70 a více let a rozdíl v kvalitě života dvou výše popsaných modelů je propastný. Muži, kteří z prosté lhostejnosti, lenosti nebo neinformovanosti zchátrají, si ukrátí celkovou délku života někdy až o dvacet let a tu kvalitní část někdy až o 40 let!

Pohyb
S udržením hmotnosti souvisí pohyb. Přestože mnoho lidí sportuje, mnohem víc se jich nehýbe. Pohyb nemusí nutně vést jen ke špičkové kondici, ale je důležitým faktorem celkového zdraví. Pohyb udržuje aktivní svalovou hmotu, která jinak věkem mizí (1 rok života bez pohybu znamená ztrátu 250g svalů), svaly udržují vysoký bazální metabolismus, tj. pálí energii. Kdo sportuje, může hodně jíst. Pohyb je absolutně nutný pro muže, který má problém s krevním cukrem.
Svaly také drží páteř, lidé si neuvědomují, kolik zbytečného utrpení si způsobují svou leností. Kdo se o svá záda nestará, bude najisto trpět. A jen zdánlivě paradoxně musí cvičit hlavně ti, kteří mají nějaké zdravotní problémy. Svaly drží klouby, proto první známky artrózy mají znamenat pobídku k posilování. Když zjistíte, že vám určitý pohyb začíná dělat potíže, začněte trénovat, rozhodně to neznamená, že si máte vzít hůl nebo máte přestat chodit po schodech! Začínáte být ztuhlí? Protahujte se, choďte na jógu. Nedoběhnete autobus? Choďte, jezděte na kole, běhejte apod. Ohýbají se vám záda a ochabuje břicho? Vzhůru do posilovny!
Pohyb udržuje i duševní svěžest, existují jednoznačné studie prokazující, že pravidelně sportující senioři mají lepší mentální schopnosti. Nikdy není pozdě začít, klidně i po sedmdesátce. Ale opatrně, až po poradě s informovaným (!) lékařem a s trenérem.
Muž, který se nehýbe, rovná se muž s ohnutými bolavými zády a s povoleným břichem, které nejen ošklivě vypadá, ale vede k jiným potížím, muž bez pořádné fyzičky, který se může složit při nutnosti větší námahy (např. stěhování), muž, který rychleji ztratí intelekt, muž, který plíživě tloustne. Chcete takového?

Kouření a jiné zlozvyky
Potkala jsem mnoho dlouho vdaných žen, které si stěžovaly na kouření svých mužů. Tihle pánové ovšem kouřili ještě předtím, než se oženili. Co na to říct? Záleží na nás ženách, jak moc si sebe ceníme. Mnoho mužů by přestalo kouřit, kdyby jim jejich vyvolená „dala nůž na krk“… Pokud by si vybrali raději cigarety než ji, alespoň se včas dozvěděla, jaké jsou jeho priority. O škodlivosti kouření není třeba psát. V kombinaci s nadváhou a nedostatkem pohybu zrychluje nástup degenerativních změn a chátrání. Máte-li doma takového muže, třeba ještě relativně mladého, zaručuji vám, že pokud se nezmění, předčasně vám zestárne, onemocní a zemře.

Mužské problémy
Když se postaráte, aby váš muž zůstal štíhlý, budete ho podporovat v pravidelném pohybu, pomůžete mu, aby se zbavil závislostí, výrazně tím snížíte riziko civilizačních nemocí a zvýšíte šanci, že si se svým mužem užijete kvalitní stáří. Jde-li o vašeho syna, dáváte mu tím dobrý příklad do života, učíte ho starat se o sebe. V době, kdy mnoho mladých lidí žije single, chlapci potřebují vědět, jak se o sebe starat. Takže své syny naučte vařit…

/dokončení zítra/

Koupit Meduňku