Meduňka,  Pro inspiraci,  Psychologie,  Rady a tipy

Chcete ve svém životě něco změnit? Metoda THETAHEALING přináší možnost změny…a píšeme o ní v Meduňce…

O metodě, která se přímo zaměřuje na realizaci pozitivních změn, protože dokáže účinně pracovat s podvědomými přesvědčeními, si pro květnové číslo Meduňky popovídala redaktorka Věra Keilová...
Květnové číslo je stále k dostání a pokud chcete se svým životem „pohnout“, doporučujeme vám ji jako cenný inspirační zdroj…

Thetahealing – možnost změny

Běžně si vůbec neuvědomuje, jak velkou moc má nad námi naše podvědomí. Pomocí práce v hladině mozkových vln označovaných jako theta můžeme podvědomá přesvědčení, která nám neprospívají, nejen objevit, ale také změnit. Právě tím se zabývá metoda zvaná thetahealing a povídala jsem si o tom s terapeutkou Alenou Burgetovou.

V čem spočívá thetahealing? O co vlastně jde?
Metodu thetahealing uvedla do světa Viana Stibal, americká vědomá žena a léčitelka, která si sama prošla několika nemocemi, jež lékaři označili za nevyléčitelné.
Když pracovala s klienty, vrtalo jí hlavou, proč se někteří lidé vyléčí okamžitě, zatímco jiným to trvá déle a někdo se nevyléčí vůbec. Zjistila, že je to systémem podvědomých přesvědčení, která si lidé osvojují během dětství a života. Zjednodušeně řečeno, kdo ve svém podvědomí věří, že se uzdraví, ten se uzdraví. Kdo má pocit, že si uzdravení nezaslouží, vyléčení si nechce dovolit nebo nevěří, že je možné, nevyléčí se. Nenechte se ale mýlit – to, čemu věří nebo nevěří naše podvědomí, nijak nesouvisí s logikou a s tím, co nám říká naše vědomá mysl.
Ze svých zkušeností a poznatků Viana sestavila systém, který objasňuje podstatu energetického léčení. Terapeuti a intuitivní lidé, kteří se s tímto systémem seznámí, získají odpovědi snad na všechno. Slyšela jsem i názor, že thetahealing je vlastně strukturovaný popis toho, jak funguje Bůh. Klidně bych se za tento názor postavila. Díky thetahealingu se mi na mnoha úrovních ujasnilo to, co jsem předtím nějak tušila, osahávala si, snažila se to uchopit a definovat sama pro sebe.

Čím jsou výjimečné mozkové vlny theta? Co bychom měli vědět o frekvencích našeho mozku?  
Mozek je neuvěřitelný nástroj. Může fungovat na různých frekvencích a každá z nich nám umožňuje jiný způsob prožívání. Nejběžnější je frekvence beta (12–40 Hz). Jde o stav, kdy přemýšlíme, plánujeme a řešíme nejrůznější situace.
Meditující lidé dobře znají frekvenci alfa (8–12 Hz), protože to je stav uvolnění a relaxace.
Mozkové vlny gama (40–100 Hz) jsou velmi zajímavé. Prožitek v této frekvenci popisují např. lidé po autonehodě. Čas jako by se zpomalil a člověk situaci pozoruje ve zpomaleném filmu. Delta (1–4 Hz) je frekvence spánku a hladinou theta (4–8 Hz) procházíme každý den při přechodu z bdění do spánku a také při probouzení. Viana a i jiní zjistili, že právě tato frekvence je důležitá pro napojení se na energii Zdroje. Skvělé je, že se dá natrénovat a využívat i v bdělém stavu. Je to zároveň brána do našeho podvědomí. Díky frekvenci theta se můžeme dostat do „sklepa“ naší mysli, rozsvítit si a zjistit, co všechno je tam schováno.

Jak jste se s k této metodě dostala?
Přes přátele. Díky hudebníkovi a léčiteli Petru Piňosovi, s nímž tvoříme anglické výukové písničky, jsem se seznámila s Arrameiou, která tou dobou žila v Londýně, a poté uspořádala kurzy v Praze. Začínalo nás tehdy pět. Bylo to krásné, příjemné a velmi hluboké. Hodně jsme se nasmáli a také naplakali.
Před tímto prvním kurzem thetahealingu jsem si myslela, že o neviditelném světě a o energiích něco vím, ovšem Arrameia mě hned první den vyvedla z omylu. Cítila jsem se jak Alenka v říši divů a můj údiv se stupňoval s každým dalším navazujícím seminářem. Je to velmi propracované a člověka to vede krok po kroku, aby se dokázal zorientovat a věděl, kde se zrovna pohybuje a s kým komunikuje.
Předtím, než jsem se zamilovala do thetahealingu, jsem se celkem dlouho věnovala shiatsu. I tam jsem měla štěstí na učitele. Pardubické shiatsu a taiji je fakt špička. Jeho zakladatel Honza Pletánek mě naučil vnímat energii, poznat ji na svém těle a pracovat s ní u druhých. Čím více se dnes věnuji thetahealingu, tím víc si uvědomuji, že jsem k jiné činnosti vlastně ani nepřešla. Dělám víceméně totéž, jen trochu jinak. I když při práci s klienty teď používám jiný „jazyk“, podstata je stejná – otevřít prostor té nejvyšší energii a pozorovat, jak probíhá léčení.

Cesta ke Zdroji

Co vás na thetahealingu zaujalo nejvíc?
Jak už jsem zmínila, jednou z největších předností Vianiny metody je to, že systematicky a naprosto jednoduše vede studenta k poznání, jak projít jednotlivými rovinami, jak je poznat, co od nich očekávat a jak se v nich pohybovat. Viana je naprosto otevřená a má úžasný talent udělat člověku jasno.
Dalo by se říct, že celý thetahealing je postavený na principu jedné konkrétní meditace, jak se dostat ke Zdroji. Pak už je jen praxe, praxe a zase praxe. Když chcete hrát tenis, také vám nestačí, když vám někdo řekne pravidla a ukáže vám, jak držet raketu. Prostě si to musíte sami zkoušet a poznávat, co může přijít od spoluhráče, co dělá vaše tělo apod.
Pokud student projde vícero kurzů, dostane více informací, které nemusí zjišťovat sám. Jeho posun je tudíž rychlejší…/…/Pro thetahealing je asi nejtypičtější, že pracuje s podvědomými programy. Najde je a vymění ty neprospěšné typu „jsem totální lůzr“ za prospěšnější, např. „dokážu všechno, co si řeknu.“ Zároveň pomůže překonat trauma a bolest z prožitých situací. Nemusíme traumatem procházet znovu, abychom zjistili, co nás měla daná situace naučit.

Může člověk s touto metodou pracovat sám nebo jen s terapeutem?
Možné je obojí. Běžná praxe terapeutů je, že si odstraní pár přesvědčení třeba ve frontě na poště. Když jde o hluboké dolování, většina terapeutů z mého okolí volí práci s kolegou. Je velmi příjemné odevzdat se péči druhého…

Koupit Meduňku