Meduňka,  Recepty,  Výživa a zdravá strava

Předjarní vitaminová bomba: Zeleninový salát se švestkami

V březnové Meduňce, která vyšla minulý týden, se v seriálu Abeceda zdravých potravin autorka Iveta Kulhánková věnuje třešním višním a švestkám umeboši. Mají tyhle plody společného něco víc než jen posloupnost v potravinové abecedě? Ano! Všechny jsou peckovice a přinášejí řadu zdravotních benefitů. Třešně a višně například pomáhají při dně, švestky i umeboshi zase mohou podpořit zažívání. Všechny si zaslouží naši pozornost. Iveta doplnila svůj článek (jako vždy) také několika zajímavými recepty, jeden z nich vám teď nabízíme. Ať vám tento skvělý salát chutná!

Potřebujeme (na 4 porce): hrnek sušených vypeckovaných švestek, 1/2 hrnku čerstvé pomerančové šťávy + 2 lžíce na dresink, 1/4 lžičky fenyklových semínek, 2 oloupané pomeranče rozdělené na jednotlivé dílky, 2 lžičky umeocta, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce najemno nakrájené červené cibule, 2 bulvy fenyklu, jemně nakrájeného, 2 velké hrsti salátového mixu
Postup: Švestky, pomerančovou šťávu a fenyklová semínka vařte asi 10 minut v zaklopené pánvičce. Poté nechte švestky zchladnout a nakrájejte na čtvrtky. Šťávu si nechte na dresink.
Dresink: Smíchejte 2 lžíce pomerančové šťávy s olejem, octem a šťávou ze švestek z předchozího kroku a důkladně promíchejte.
Propláchněte salátový mix, osušte v utěrce, smíchejte s najemno nakrájeným fenyklem a 3/4 dresinku. Důkladně promíchejte a rozložte na talíře. Zbytek dresinku smíchejte s pomerančovými dílky, švestkami a cibulí a ozdobte jimi salát. Dobrou chuť!

Koupit Meduňku