Meduňka

Z říjnové Meduňky: Až na dno pánevní

Téma říjnové Meduňky je věnováno ženám, pro které naši autoři tentokrát připravili řadu příspěvků na nejrůznější témata, týkající se různých  fází života ženy. Opět vybíráme ukázku z jednoho ze zajímavých článků.

 



Pánevní dno má podobu květu, který se při dýchání otevírá a zavírá, a pokud o tento květ v našem středu nebudeme správně pečovat, začne vadnout.

Máte bolestivou menstruaci, bolestivá záda nebo se vám nedaří otěhotnět? Příčinou může být špatně fungující pánevní dno. Pokud nemáte v oblibě různé pilulky na bolest, potlačení menstruace či její oddálení a chcete se vyléčit, je tu pro vás cvičení pánevního dna metodou 3×3 dle Renaty Sahani.
Správné fungování pánevního dna nám pomůže přijít nejen na to, jak si užívat pohodovou menstruaci či menopauzu, ale také jak se zbavit bolestí zad, inkontinence i hormonální nerovnováhy a užívat si období těhotenství i po porodu, kdy je funkce pánevního dna velmi často narušena a je potřeba s ním dále pracovat.

Období menstruace
Kolik z nás žen si pamatuje na příchod své první menstruace? Jakým způsobem jsme to prožívaly a jaké máme s tímto obdobím spojené pocity? Příchod první menstruace je spojen s obdobím dospívání a je to úplně nový, do té doby nepoznaný prožitek. Pro mě osobně to byl velmi silný přechodový okamžik, který byl naprosto výjimečný. Každá z nás však tuto proměnu z dívky na ženu prožívala trochu jiným způsobem.
To, jak na naši menstruaci zareagují naši rodiče, je velmi důležité pro další cestu životem. Má to vliv na to, jak vnímáme a přijímáme samy sebe jako ženy a jak do svého života přijmeme ženskou proměnlivost. Pocity spojené s tím, jak zareagovali naši nejbližší, se uloží do našich ženských orgánů a celého pánevního dna jako do mísy a neseme je v sobě dál. Proto je třeba naučit se o tuto oblast pečovat.
Některé z žen si dary, které nám příroda přináší, užívají a v období menstruace si dopřávají klid a odpočinek. Zároveň pouštějí vše staré a nepotřebné, aby mohly regenerovat své síly. Pro jiné je menstruace obdobím, kdy mají bolesti a emoce z nich lítají jako z papiňáku. Tady se nabízí otázka, zda si tyto ženy dopřávají být skutečně cyklickými a proměnlivými.
Období menstruace je určené pro naše vnitřní zklidnění a k tomu je třeba umět vnímat své tělo a nechat se vést životem s pokorou. Při menstruaci je dobré svému tělu dopřát klid a relaxaci, a tudíž omezit i fyzické aktivity, aby s odcházející krví mohlo odejít vše, co můžeme pustit. Období menstruace je proto důležitou a intimní součástí života každé ženy,
Se zažíváním pohodové menstruace či menopauzy a také k lepšímu spojení sama se sebou může pomoci. Cvičení pánevního dna metodou 3×3. Z vlastní zkušenosti vím, že pokud navážeme kontakt s vlastním tělem, můžeme s ním být mnohem více v harmonii

Pánevní dno a jeho funkce
Přiznávám, že ani já sama jsem dlouhou dobu netušila, co pánevní dno je, a brala jsem to jako nedílnou součást svého těla. Každý z nás pánevní dno má, ale většinou se mu začne věnovat, až když se objeví nějaký problém. Pánevní dno je uskupení svalů, které překlenuje dolní otvor v pánvi a na svých kurzech ho ráda přirovnávám ke svalové misce na dně naší pánve, v níž jsou uloženy naše ženské orgány stejně jako ovoce v míse. Pánevní dno má podobu květu, který se při dýchání otevírá a zavírá, a pokud o tento květ v našem středu nebudeme správně pečovat, začne vadnout. Správně fungující pánevní dno nám opravdu může nabídnout mnohem více, než se nám vůbec může zdát.
Pánevní dno je nejen velmi důležitou součástí hlubokého stabilizačního systému, ale také je podstatné při držení našeho těla. Zdravé pánevní dno má mj. vliv na to, jak se cítíme, na naši pohodovou menstruaci, na menopauzu, ale i na kvalitu milování. Je velmi citlivým emočním barometrem, kde se ukrývá naše životní energie a ukládají se zde především vztahové emoce, potlačený vztek, agrese, smutek, pocity studu, přijetí ženskosti a vitality. Naše tělo je velmi úzce spojeno se všemi emocemi i energií, a tím více stojí za to pečovat o svou mísu s pokladem (našimi ženskými orgány) a udržovat si pánevní dno v kondici. S funkcí pánevního dna velmi úzce souvisejí i bedra i kostrč, a to vše se promítá i do našich chodidel a krční páteře. Mnoho z nás je odpojeno od sebe samotných, a tak pro nás období menstruace často bývá na obtíž. Mnoho žen pak často sahá po pilulkách tlumících bolest, jinými pilulkami se v době dovolené snaží menstruaci zastavit a vyhnout se jí, případně se jimi snaží chránit před neplánovaným otěhotněním. To vše vede k odcizování se nejen sobě samé a vlastnímu cyklu, ale i ženským energiím…

 

Celý článek si přečtete v říjnové Meduňce.

                                                                                                                        Michaela Křížová,
                                                                                                                        akreditovaná lektorka Školy pánevního dna

 

 

Koupit Meduňku