Knihovnička Meduňky,  Meduňka,  Pro inspiraci,  Zdraví

Z edice Knihovnička Meduňky: Poznej sám sebe a poznáš vše…

K sebepoznávání je člověk vybízen už odedávna, výzvu Poznej sám sebe přejali do názvu své knihy i Jarmila a Jaroslav Průchovi, legendy české makrobiotiky. Oba během let nashromáždili i ověřili obrovské množství poznatků a zkušeností. Ve své knize Poznej sám sebe a poznáš vše s podtitulem Základy diagnostiky z hlediska vesmírných energií, která vyšla v edici Knihovnička Meduňky, srozumitelně vysvětlují působení dvou základních vesmírných energií, které jsou odlišné, protichůdné a protikladné, ale ve své intenzitě se pravidelně střídají a vzájemně se doplňují tak, jak to náš organismus potřebuje. Jedna z nich je odstředivá, stahující (jang) a druhá dostředivá, uvolňující (jin). A pokud pozorumíme jejich působení, můžeme je využívat pro své zdraví a dobro – jejich vyváženost znamená totiž stav, kterému se říká zdraví. V této zajímavé knize se dozvíte, jak poznatky o energiích využívat při sestavování jídelníčku, co jíst (a co nejíst a proč) a jak jíst, jaké mají být poměry na talíři i v hrnku a také jak postupovat, chceme-li diagnostikovat sebe nebo někoho jiného…
Kniha rozhodně stojí za přečtení, a to i pro ty, kteří neplánují přejít na makriobiotickou stavu – pozorumět základním zákonům vesmíru a působení vesmírných energií otevírá nový pohled na svět okolo nás i na nás samé.
Knihu získáte na www.knihovnickamedunky.cz

Ukázka z knihy, kapitola 2.

Levá a pravá
Jistě souhlasíte, že klasifikace protikladů pomocí pojmenování jang a jin je těžko srozumitelná nejen „na první pohled“. Kromě toho si je totiž různí lidé vysvětlují různě. Dokonce i samotní makrobiotici, kteří s těmito kvalitami energií všestranně pracují. Někteří z nich se zatím nenaučili a neznají ani to podstatné. Jsou to právě základy diagnostiky. Nebo například to, že makrobiotika i při využívání stejných dvou energií není totožná s tradiční čínskou medicínou. Převzala od ní sice to, co je vhodné pro dnešní dynamickou společnost, kromě toho však také převzala i podobné hodnoty z tradiční medicíny japonské. I s pojmenováním – energie jang a jin. Po evropsku se pak vše jednotilo s tím, co se filozoficky zrodilo a prakticky dlouho kralovalo právě v Evropě. Také dva zásadní a vzájemně se doplňující principy jako výklad a přístup k životu. Jinak řečeno: dvoupóĺová životní filozofie a z ní odvozená praxe. Nejslavnější evropský filosof Řek Hérakleitos (530–480 př. n. l.) to říkal, psal i v praxi učil slovy: Základem života jsou neustále probíhající dvě změny: vesmírná a zemská. Jejich věčné střídání, plynutí a pohyb…“ Evropská makrobiotika je původem z pradávného Řecka.
Málokdo dnes toto vše ví a umí s tím zacházet. Moderní civilizace bohužel rychle zapomíná nejen téměř vše z naší skvělé minulosti, ale málem i vše, co sama vymyslí a co je všestranně vhodné , například univerzálnost pojmů levá a pravá. Co se stane, když si je například přivlastní politika? Jejich fungující jednoduchost masu obyvatel prostě unaví. A někdo vymyslí a začne publikovat něco jiného. Třeba název levo-pravá nebo středová … a tak dál a tak podobně nebo i nepodobně. Ale z módy vyjde nakonec vše. Historicky vzato se masy -někdy vrátí k jednoduché variantě levá–pravá nebo černá a bílá. Naštěstí. Protože to jsou v souladu se základním zákonem Vesmíru dva protiklady. A tím jsme u dalšího ze základních vesmírných zákonů: Vše se stále mění… Zajímavost. Přes neustálou změnu všeho – a ve všem – ani znalec energií nikdy nenajde v ničem velký zmatek. To je naštěstí dáno a zajištěno tím nejvýznamnějším a nejdůležitějším zákonem, a sice, že ty protiklady přicházejí z jednoho jediného nekonečna. Takže se vlastně i každá změna děje řádně podle určitého celovesmírného řádu. Ten je zajištěn sedmi vzájemně se doplňujícími zákony, známými jako Řád nekonečného Vesmíru.
Prosíme, neprotestujte. Až se ke všem těm sedmi zákonům během čtení této knížky dostanete, bude vám to jasné – a běžné. Vyjasníte si patrně i dosud nevnímanou skutečnost, že určitému řádu podléhá i neustálá změna klimatu v místě kde žijete. Jako praktickou pomoc pro jasné chápání této situace se právě teď pustíme do diagnostiky naší mimořádné a ojedinělé středoevropské kotlinya jejího mimořádného a jedinečného klimatu.
Ten zvláštní a mimořádný název – kotlina – se po objevení brzo ujal. I jen letmý pohled na mapu Evropy ukáže, že nic podobného se na ní najde. Procestováním většiny evropských států se to ještě potvrdí. Změna za změnou. Nejen jako roční období jaro, léto, podzim, zima, ale i den a noc a ráno a večer. I když se opakují, tak pokaždé jinak. Za deště nebo při slunci. V klidu nebo bouřce. I jinak, jinak, jinak. Jako vše ve všem. Ani na jednom příslušném úřadu nebo některé odborné instituci nenajdete dost objektivní potvrzení toho, že by někdy něco bylo úplně stejné jako „totéž“ jindy. Argumentujete, že jsou si v některých letech některá období podobná? Pak jsou zcela určitě svým způsobem jiná v údolích nebo v podhůří nebo ve vyšších polohách. Vždy platí jediné slovo: změna.
Pro kotlinu takovou, jako je naše, je příznačné i to, že jsme také my každý jiný. I když třeba dvojčata bydlí ve stejném bytě, jedno spí nad trochu jinými podzemními proudy a vibracemi než ten druhý. Že matičku Zemi možná ani nenapadne, aby se měnila – dostředivě stahovala a odstředivě roztahovala – na každém centimetru jinak? Pak se o tu neustálou změnu postará o trochu jiné množství soli nebo cukru nebo tekutiny v denní stravě u jednoho nebo druhého. Jak za takových stále se měnících okolností diagnostikovat? I k tomu se za chvíli dostaneme.
Teď si musíme ještě připomenout, že pro ojedinělost a originálnost naší kotliny (a nás všech) je vhodné, abychom se pro kotlinu příznačně živili. Pestře. Také s častými změnami. Žádnou fádnost, neustále opakovaná stejná jídla, nebo dokonce například mít každou středu na talíři totéž. Změny jsou možné, i když se nekupují potraviny rostlé a dozrávané daleko od nás. Stačí právě pestrost naší kotliny. Švestky z jižní Moravy jsou jiné než ty z Vysočiny. Z Vesmíru jim k tomu pomohla změna v proměnlivé kvalitě dopadající energie.
Proč léčivé bylinky z Koreje, Vietnamu a dalších zemí jihovýchodní Asie? Máme s podobným účinkem i své. Nepotřebujeme ani Peru, Mexiko, Brazílii, Kanárské ostrovy ani Belgii, Francii nebo Chabarovské Rusko. I my máme ty, které pomáhají plicím, srdci a ledvinám, kašli a rýmě s hustým hlenem. Nepotřebujeme ani vlákninu a minerální látky až z Filipín. U nás stejně potřebujeme minerály jiné – a ty máme z bylin, které také u nás rostou. Nemusíme dovážet bylinkové zdraví z Číny nebo z Mongolska. Čína je obrovská. Její velká část je mimo naše klimatické pásmo – a tedy úplně jiná než náš domov. Na bolest hlavy najdeme u nás byliny – lidově řečeno – „za rohem“. Dokonce ani nejsou jedovaté jako některé čínské…

Koupit Meduňku