Meduňka

NEJLEPŠÍ JE DOMÁCÍ…

… tvrdí Markéta Vopičková, autorka nejnovější, už 48. knihy z edice Knihovnička Meduňky, která PRÁVĚ VYŠLA! Kniha se stejnojmenným názvem má podtitul výrobky pro zdraví, krásu a čistotu a je plná návodů a rad, jak pomocí běžných prostředků – octa a sody – udržet domácnost čistou a jak ji provonět vlastnoručně vyrobenými prostředky. Vaši kuchyni obohatí také o staré a neobvyklé recepty a postupy na výrobu domácích zavařenin a dalších dobrot.
Kniha je velmi praktická, užitečná i inspirativní a ocení ji každý, kdo dává ve svém domově před „chemií“ přednost jednoduchým, ale účinným prostředkům, které jsou šetrné k přirodě i k naší peněžence. Získáte ji na www.knihovnickamedunky.cz (kde si můžete vybrat i další zajímavé tituly z naší edice).

Domácnost bez chemie
Chcete mít domácnost čistou, voňavou a uklizenou? Jde to i bez chemie. K úklidu i péči o domácnost budete potřebovat pár ingrediencí, které již nejspíš máte doma nebo je koupíte za pár korun v potravinách, v drogerii či na internetu. Které to jsou? Sůl, soda a ocet. Samozřejmě je nutné je doplnit o další složky, ale tato trojice tvoří základ!

Soda
Říkáte si, proč jsou v drogeriích velká balení sody? K čemu asi slouží? Do vánočních perníčků to jistě není. Soda ve velkém balení slouží nejčastěji k úklidu a praní. Používáním sody můžete výrazně snížit spotřebu chemických čisticích prostředků. Jedlá soda je ekologicky nezávadná a bezpečná při použití i požití. Jedlá soda je levná, jako čistidlo velmi účinná a překvapivě univerzální. Podívejme se na ni společně.

Hydrogenuhličitan sodný (NaHCO3) neboli jedlá soda, také soda bikarbona, je bílý prášek rozpustný ve vodě. Vzniklý roztok má zásadité pH. Hydrogenuhličitan sodný se používá jako součást kypřicích prášků do pečiva a šumivých přípravků do nápojů, k neutralizaci poleptání kyselinou. Používá se též jako náplň do hasicích přístrojů, protože uvolňuje CO2. Dá se také použít pro bělení zubů, pro změkčení potravin vařených ve vodě, a stále častěji se používá jako ekologický a levný pomocník při úklidu v domácnosti, na praní i na pohlcení nežádoucích pachů.

Pozor! Není soda jako soda!
Není soda jako soda. V drogeriích narazíte na sodu nebo sodu na praní. Soda na praní, chemicky uhličitan sodný, Na₂CO₃, je látka s velmi podobná jedlé sodě. Soda na praní však není jedlá, používá se ke zvýšení účinnosti detergentů, změkčuje vodu a dezinfikuje.

Jedlá soda – pomocník v domácnosti
Čistá kuchyň a koupelna
Pro bezpečné a efektivní vyčištění vany, umyvadla i dřezu stačí nasypat jedlou sodu na houbičku, vydrhnout povrch a poté důkladně opláchnout. Pokud chcete extra čistící sílu, smíchejte jedlou sodu, kuchyňskou sůl a libovolný prostředek na nádobí. Směsí vydrhněte povrchy a opět důkladně opláchněte.
Dokonalé čisté nádobí, hrnce i pánve? Pro sodu není žádný problém ani připálenina. Do dřezu s vodou a prostředkem na mytí nádobí přidejte dvě vrchovaté lžíce jedlé sody. Soda vodu změkčí a zvýší účinek čisticího prostředku. Nádobí nechte odmočit. V případě velmi silného připálení můžete nasypat lžíci jedlé sody přímo do připáleného hrnce, přidat cca 2 dl vody a přivést k varu. Po vychladnutí by spálenina měla pustit.
Pokud houbička na nádobí stále slouží, avšak zapáchá, namočte ji v silném roztoku 4 lžic sody a 0,25 litru vody. Stejný roztok můžete použít na namočení utěrek před praním v pračce, jedlá soda neutralizuje pachy.
Soda vyčistí mikrovlnku bez chemie a téměř bez námahy. Přiveďte k varu v mikrovlnné troubě vodu v hrnečku a vařte cca 30 s. Potom hrneček opatrně vyndejte. Použijte jen trochu jedlé sody na houbičce, důkladně troubu vydrhněte a poté vytřete vlhkým a čistým hadříkem. Opět povařte cca 30 sekund vodu v hrnečku, opatrně hrníček vyndejte a troubu vytřete do sucha.

Čisté hrnky od čaje a kávy
Usazeniny od kávy a čaje, které v hrnku vytvářejí nevzhledné mapy, ale jsou také příčinou hořknutí nápoje. Opět stačí na houbičku nasypat jedlou sodu a hrnek vydrhnout. Pokud by byly usazeniny příliš zažrané, smíchejte 0,25 litru vody a 1/4 hrnku jedlé sody, v roztoku nechte hrnky přes noc a poté vydrhněte houbičkou se sodou.
Soda vyčistí i klasickou pečicí troubu. Rozprašte sodu na dno trouby a postříkejte vodou, aby soda vodu natáhla. Nechte působit přes noc a poté ji setřete a troubu vydrhněte. Popřípadě můžete troubu vyčistit opět pomocí pasty ze sody.

Koupit Meduňku