Meduňka,  Rady a tipy,  Výživa a zdravá strava

Čím si osladit čaj: je med lepší než cukr?

V chladných dnech, které nastávají, je příjemné zahřát se hrnken dobrého čaje. Čím si ho osladíme? Odpovídá naturopatka Ing. Iveta Kulhánková.

Na první pohled se nabízí odpověď… „ano, jistě, samozřejmě“, co je to za divnou  otázku…“  Jenže – je to opravdu tak jednoznačné?

Není med jako med
Na trhu najdete nepřeberné množství různých medů, od těch, co prodávají (doufejme) včelaři u silnice, přes med od souseda vaší babičky, různé druhy bio medu, lipový, medovicový, med z lučních květů, manukový, med od českých či slovenských včelařů, z produkce EU, novozélandský, australský, směs medu z produkce EU a mimo EU a pak také lahvičky s produkty, které sice najdete v obchodě u medů, ale slovo MED na nich ani není napsáno. Zkrátka, existuje mnoho medů různého druhu, původu, složení, chuti, a hlavně kvality.

Chuť
Pokud si chcete čaj osladit a dochutit, pak bude subjektivně med určitě lepší. Chcete-li dosáhnout sladké chuti a o něco lepšího nutričního profilu než u rafinovaného cukru, potom můžete zrovna tak použít třtinový cukr, pro příznivce výrazných chutí může být zajímavá melasa. Melasa je výborným zdrojem vápníku, železa, vitaminů skupiny B, obsahuje pouze 35 % sacharózy a navíc je zásadotvorná. Troufám si říct, že v některých případech tato sladidla (obsahující alespoň nějaké stopové prvky a minerály) mohou být zdravější než med pochybného složení a původu.

Zpracovaní, aditiva
Bio med pochází od včel, jejichž úl se nachází mimo práškovaná a stříkaná pole, velmi často je v chráněné krajinné oblasti, aby pyl nebyl kontaminován chemickými látkami. Včelař dokrmuje své včely zpátky jejich medem, léčí je přírodními preparáty. U ostatních včelařů tuto jistotu mít nemůžete — nevíte, kde mají umístěné úly, čím včely dokrmují a čím je léčí. Z hlediska bezpečnosti by tedy opět vyhrál bílý cukr, který je zbavený všech přídatných látek, za ním by následovaly ostatní druhy cukru spolu s certifikovanými medy.

Účinné látky
Rizika konzumace nekvalitního medu a výhody medu v biokvalitě jsou jasné, shrňme si tedy, proč je pro nás kvalitní med dobrý a jaký přínos pro nás může mít. Abychom mohli naplno využít zdravotních účinků medu, je třeba ho do čaje přidávat až těsně před konzumací, tedy v momentě, kdy se teplota čaje pohybuje okolo 40 °C, vyšší teploty mohou mít neblahý vliv na enzymy nebo vitaminy v medu obsažené.
Složení medu a tedy i účinné látky závisí na složení nektaru, z něhož je med vyráběn.  Obecně můžeme říct, že med je z 50 – 80 % tvořen cukry, obsahuje glukózu, fruktózu, sacharózu a další sacharidy. Dále obsahuje bílkoviny, minerály (například síru, draslík, sodík, vápník, měď, hořčík, železo), vitaminy skupiny B a vitamin C, různé enzymy a kyselinu mléčnou, jablečnou, mravenčí a máselnou. Med má nízké pH (zhruba 3,2 – 4,5 oproti pH 8, které má již zmíněná melasa) a obsahuje málo vody.

Med pro zdraví
Odpradávna se med používá na podporu hojení ran a popálenin (v tom případě ale bez čaje), při léčbě kašle a pro svoje antibakteriální, antimykotické a antioxidační účinky. Z hlediska zdraví tedy nad cukrem vyhrává na plné čáře. Mezi nejzdravější patří manukový med z Nového Zélandu, který se pyšní tím nejsilnějším antibakteriálním působením mezi medy. Tento med pochází od včel, které sbírají nektar z květů novozélandského keře Manuka (Leptospermum scoparium).


Medem proti kašli

Několik klinických studií, které se zabývaly působením medu na suchý kašel u dětí, přineslo velmi dobré zprávy pro všechny rodiče, preferující zdraví z domácí lékárny. Půl až dvě lžičky medu (2,5 – 10 ml), samostatně nebo přidané do čaje nebo do sklenice s teplou vodou s citronem, podávané před spaním, prokazatelně tiší noční kašlání a zlepšují spánek. Med je dokonce stejně účinný jako léky obsahující dextromethorphan (například v léku Stopex). Jiné studie potvrdily, že med před spaním pomáhá u dětí tišit obtíže spojené se zánětem horních cest dýchacích. Ačkoli je med takto efektivní, nikdy ho nedávejte dětem mladším 12, resp. 18 měsíců, kvůli možné nákaze bakterií Clostridium botulinum, která způsobuje botulismus.

Antibakteriální a antimykotické působení
Manukový med působí proti bakteriím jako je E. coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Acinetobacter a Enterococus i proti kvasince Candida albicans. Jeho působení je dané vysokou osmolaritou (způsobuje osmózu a čerpá tekutiny, které by bakterie potřebovaly pro svoje přežití), nízkým pH, které je nevhodné pro růst některých bakteriálních druhů, a vysokým obsahem antioxidantů.

Antioxidant
Flavonoidy obsažené v kvalitním medu působí jako antioxidanty, to znamená, že neutralizují volné radikály, které vznikají při zánětlivých procesech v organismu. Na antioxidanty je nejbohatší med manukový, ale i pohankový. Pravidelné užívání medu může dokonce zvýšit obsah antioxidantů, jako je vitamín C a betakaroten.

Kosti a krev
Díky obsahu železa, manganu, mědi, chlóru a vitaminů je med velmi prospěšný pro krvetvorbu. Podle malých pilotních studií může dokonce konzumace medu chránit před řídnutím kostí v průběhu menopauzy („na svědomí“ to má jeho antioxidační a protizánětlivé působení).

Zažívání
Med je také prospěšný pro naši střevní mikroflóru, podporuje růst prospěšných bifidobakterií a naopak utlumuje ty patogenní. Tím, že povzbuzuje svaly střev, pomáhá regulovat trávení, ovšem může být mírně projímavý.

Hydratace
Při průjmech, vysokých teplotách nebo sportovní aktivitě, kdy je potřeba organismus dostatečně zavodnit, můžeme med použít na přípravu domácího iontového nápoje. Vlažný zelený čaj smícháme se lžící medu a necelou lžičkou soli (případně jedlé sody), přidat můžeme kapku citronové nebo pomerančové šťávy.

Cukr, cukr, cukr
Všechny tyto zdravotní benefity potvrzují, že kvalitní med je opravdu do čaje lepší než cukr. Nicméně med je až z 80 % také cukr, v průměru má glykemický index 55, kdežto bílý cukr 68, ovšem čajová lžička medu má o stupeň vyšší glykemickou nálož než cukr (9 ku 8), což z něj superpotravinu bohužel neudělá. Jedna polévková lžíce medu má zhruba 35 gramů, pokud by med byl z 80 % cukr, máme na jednu lžíci 28 g cukru. Doporučený denní příjem přidaného cukru je 40 g, nezapomínejte na to, až si budete sladit svůj příští šálek čaje.
Všechny tyto zdravotní benefity potvrzují, že kvalitní med je opravdu do čaje lepší než cukr. Nicméně med je až z 80 % také cukr, v průměru má glykemický index 55, kdežto bílý cukr 68, ovšem čajová lžička medu má o stupeň vyšší glykemickou nálož než cukr (9 ku 8), což z něj superpotravinu bohužel neudělá. Jedna polévková lžíce medu má zhruba 35 gramů, pokud by med byl z 80 % cukr, máme na jednu lžíci 28 g cukru. Doporučený denní příjem přidaného cukru je 40 g, nezapomínejte na to, až si budete sladit svůj příští šálek čaje.

Koupit Meduňku