Knihovnička Meduňky

Tip pro inspiraci: Skvělé jedlé kaštany…

Jedlé kaštany můžeme zakoupit téměř v každém supermarketu, ale tyto plody většinou „stojí ve stínu“ různých druhů ořechů, mandlí apod. – prostě nejsou obecně tolik oblíbené, což je velká škoda – mají výbornou chuť a kromě toho i vysokou výživovou hodnotu. Obsahují vitamin A, B1, B2, B6, E, C, biotin, dále pak draslík, hořčík, vápník, mangan, zinek, železo, měď, fosfor, chlor a kyselinu pantotenovou.

Léčivé účinky jedlých kaštanů
Jedlé kaštany posilují ledviny, mozek, pokožku, játra, dokážou vyčistit organismus od jedovatých zplodin. Můžeme je konzumovat i při průjmech, překyselení organismu, nervových i psychických potížích.

Jedlé kaštany v kuchyni – k čemu se hodí?
Můžeme je používat na přípravu nugátů, nádivek či dezertů. Pro kuchyňskou úpravu je musíme nejdříve naříznout, asi 10 minut vařit ve vodě a následně oloupat.

Upečte si kaštany! Jak na to?
Kaštany pečeme v troubě na pánvi nebo ve starším kastrolu s tlustým dnem, předtím je nesmíme zapomenout na povrchu naříznout (udělat ostrým nožem jakýsi křížek do hloubky cca 4 mm, délka řezů je 1–2 cm, dle velikosti plodu). Při pečení na pánvi a v kastrolu nádobu přiklopíme poklicí a občas jí zatřepeme. Když skořápky začnou pukat, praskat a barvit se do tmavě hněda, dobrota je hotová. Skořápka by neměla být zuhelnatělá a spálená, ale jsou i tací jedinci, kteří takové kousky považují za lahůdku. Pečení trvá kolem 7–15 minut.

Výborné je také kaštanové pyré – třeba na palačinky…
Jednoduché kaštanové pyré

Potřebujeme: 1/2 kg kaštanů, 1/4 l mléka (můžeme použít i rostlinné), 125 g hroznového cukru, semínka z 1 vanilkového lusku, špetku skořice, 1 lžíci rumu (nemusí být)
Postup: Naříznuté plody přelijeme vroucí vodou, vaříme 8–10 min. Ještě horké je oloupeme, povaříme v mléce s cukrem a vanilkou. Vaříme tak dlouho, dokud nejdou kaštany lehce rozmačkat (podobně jako brambory na kaši). Poté směs rozmixujeme a promícháme s rumem. Pyré je ideální náplní do moučníků nebo do pohárů jako krémový dezert či puding (podle potřeby přidáme trochu mléka). Při přípravě rozhodně oceníte nádobu s nepřilnavým dnem.

Jedlé kaštany a překyselený žaludek
Tyto plody působí zásaditě, proto jsou vhodným prostředkem při překyselení organismu.

Jedlé kaštany jsou vhodné i pro osoby trpící celiakií
Neobsahují žádný lepek, mohou je tedy s klidem konzumovat i osoby trpící celiakií.

… a přidají nám na kráse…
Pravidelná konzumace těchto výživných plodů má velmi pozitivní vliv na naše vlasy, nehty a pokožku.

Zkrášlující šejk
Potřebujeme: 3 vyloupané upečené kaštany, 1 banán, špetku skořice, 2 dl tekutého rostlinného mléka (vločkové, rýžové, jáhlové)
Postup: Ingredience smícháme dohromady, důkladně je rozmixujeme a po dobu 14 dní popíjíme 1× denně.

Jedlé kaštany zahánějí chmury
Na podzim i v zimě, kdy svítí málo slunce, mohou tyto plody ulevit od podrážděnosti, nervozitě, úzkosti a od pocitů prázdnoty.

Koktejl pro radost
Potřebujeme: 2 vyloupané upečené kaštany, 2 dl mléka (můžeme použít i rostlinné), špetku skořice, 1 lžíci kvalitního medu
Postup: Všechny uvedené přísady rozmixujeme, hotový nápoj popíjíme po doušcích po dobu 3 týdnů.

Obklady z jedlých kaštanů
Obklady z těchto plodů můžeme používat na popáleniny, ekzémy, hmyzí kousnutí, jizvy i bolavé klouby. Připravíme si je následujícím způsobem:
Potřebujeme: 4–6 horkých vyloupaných upečených kaštanů, lněný šátek
Postup: Kaštany rozmačkáme na kaši a tu pak aplikujeme na postižené místo, zavážeme lněným šátkem a necháme 25 minut působit. Poté opláchneme.

Obklady na hemoroidy
Překvapivě účinné jsou teplé obklady z rozmačkaných kaštanů, protože mají zklidňující a stahující účinky.

Kaštanový obklad na ječné zrno
Potřebujeme: 1 vyloupaný upečený kaštan, bavlněný nebo lněný kapesník
Postup: Rozmačkaný horký kaštan zabalíme do kapesníku a na 15 minut přiložíme na ječné zrno. Obklad musí být tak horký, aby se to dalo snést.

Vybráno z knihy Vítej, zimo bílá, od Simony Procházkové, kniha vyšla v meduňkové edici  a najdete v ní spoustu praktických rad použitelných nejen v zimě, ale i v jarním období. Knihu získáte na www.obchodmedunka.cz

 

Koupit Meduňku