Meduňka

Vyzkoušejte: Recept na štědrovečerní kapustnici

Nemáte rádi rybí polévku? Nabízíme recept na výbornou vánoční kapustnici, který máme od naší autorky MUDr. Ludmily Elekové.  

Potřebujeme:
500 kysaného zelí, 1 cibule, 1 stroužek česneku, může být 1-2 mrkve, klobása maďarského typu (nebo chorizo) 2-4 nohy dle velikosti, sladká paprika, sušené houby, sušená majoránka, sůl, pepř, 1 lahev rajčatové passaty, vývar
Postup:
Do hrnce dáme kvalitní tuk (sádlo, olivový olej) a necháme zesklovatět cibulku, poté přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, necháme změknout, přidáme nasekaný česnek a sladkou papriku. Lze přidat i mletou kurkumu. Přestože svým původem nepatří do evropské kuchyně, dodá antioxidanty, vedle papriky nezmění barvu ani chuť polévky. Vložíme zcezené zelí, klobásu, sušené houby, zalijeme passatou a vývarem, osolíme, opepříme a vaříme asi 20 minut. Nakonec chuť doladíme a přidáme majoránku. V případě, že do polévky chceme přidat brambory, nejdříve je uvaříme a teprve potom přidáme zelí, jinak nezměknou. Lze je také uvařit zvlášť a nakonec do polévky vložit.

                                                                                                                                                       Dobrou chuť.